Συνέντευξη στην Άννα Παχή

Με αφορμή το νέο της τραγούδι, “Για μένα θα μιλώ” σε συνεργασία με το Νικόλα Λειβαδίτη, η Μαρία Καλούδη μοιράζεται με το iart.gr την αισθαντική φωνή και τη γλυκιά της παρουσία. Ερμηνεύτρια που αξίζει να γνωρίσετε καλύτερα.

Δύο μεταπτυχιακά στην Παιδαγωγική, φαντάζομαι θα ασχολήθηκες με αυτό. Και ξαφνικά, το 2011 περνάς στη μουσική. Τι συνέβη;

Με θυμάμαι από παιδί, να τραγουδάω ατέλειωτες ώρες στο δωμάτιό μου, προσπαθώντας να εξερευνήσω τον πολυδιάστατο κόσμο της μουσικής. Το τραγούδι αποτελούσε ανέκαθεν για εμένα σημείο αναφοράς. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, δούλευα ως σερβιτόρα σε ένα μαγαζί, ώσπου κάποια στιγμή, απροσδόκητα, πρότεινα στον εργοδότη μου να παρουσιάσω μια live μουσική βραδιά! Εκείνο ήταν το πρώτο μου «επαγγελματικό» live. Κάπως έτσι, χωρίς να καταλάβω ακριβώς το πώς και το γιατί, ανέβηκα στη σκηνή και από τότε δεν την έχω αποχωριστεί.

Συνεχίζεις να ασχολείσαι με τα Παιδαγωγικά; πως τα συνδυάζεις;

Η παιδαγωγική επιστήμη με αφορά, με ενδιαφέρει και με προβληματίζει ακόμα. Ασχολούμαι ενεργά με τη συγκεκριμένη επιστήμη σε ακαδημαϊκό επίπεδο προσπαθώντας να διευρύνω συνεχώς τις γνώσεις και τους ορίζοντές μου.

Υπήρξαν στιγμές που φοβήθηκες να “τολμήσεις” σχετικά με τη μουσική; Πως αντέδρασε το περιβάλλον σου σε αυτήν την απόφαση; 

Νομίζω ότι η τόλμη είναι απαραίτητο συστατικό τόσο στη μουσική όσο και στην διδασκαλία, αφού και στις δύο περιπτώσεις έχεις «απέναντί» σου ένα κοινό και ο στόχος σου είναι να μοιραστείς, να μεταλαμπαδεύσεις και να μεταδώσεις. Αισθάνομαι τυχερή διότι περιβάλλομαι από ανθρώπους που εμπιστεύονται τις επιλογές μου και στέκονται δίπλα μου με αγάπη, ηρεμία και καλοσύνη.

Πως γνωριστήκατε με τον Νικόλα Λειβαδίτη;

Πριν έξι χρόνια ο Νικόλας είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και αναζητούσε μια ερμηνεύτρια με σκοπό να ξεκινήσουν μια συνεργασία. Ο δρόμος του συνάντησε τον δικό μου και όλα τα υπόλοιπα κύλησαν σαν νερό. Εδώ και έξι χρόνια παίζουμε μουσική παρέα σε όλη την Ελλάδα, έχοντας συμπληρώσει ήδη περισσότερες από 200 εμφανίσεις και δισκογραφούμε με στόχο να γνωρίσει ο κόσμος τη μουσική μας και να ταυτιστεί με αυτήν. Νιώθω ότι η συνεργασία μας έχει εξελιχθεί, έχει ωριμάσει και έχει αναπτυχθεί με πολύ όμορφο τρόπο δημιουργώντας στέρεες βάσεις για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

Μέσα από τις περιοδείες σου, ήρθες σε επαφή με πολύ κόσμο. Πόσο έχουν επηρεαστεί από τις δύσκολες εποχές που ζούμε; Τι ζητούν από έναν καλλιτέχνη; Γενικά, πως είναι η αλληλεπίδρασή σας;

Την τελευταία δεκαετία, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού επηρεάστηκε σημαντικά από τις συνθήκες, τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά. Ο κόσμος που ερχόταν στις συναυλίες μας, είχε, τις περισσότερες φορές, την ανάγκη να απολαύσει τα τραγούδια, αφήνοντας τη μουσική να λειτουργήσει λυτρωτικά και απελευθερωτικά, ως μία φωτεινή διέξοδο στην καθημερινότητα. Νομίζω ότι το κοινό αποζητά από ένα καλλιτέχνη την αλήθεια και την αυθεντικότητά του. Εκτιμά την όρεξη, την αγάπη, την ενέργεια και το μεράκι για αυτό που παρουσιάζεις. Η αλληλεπίδραση μας με τον κόσμο αποτελεί απώτερο σκοπό της συνολικής καλλιτεχνικής μας δημιουργίας και προσπάθειας. Επιθυμούμε να συναισθανόμαστε και να μοιραζόμαστε με το κοινό σκέψεις και ιστορίες, συμβάλλοντας μέσω της μουσικής μας στην ψυχική τους ανάταση.

Έχει επηρεάσει η επαφή με τα παιδιά την δουλειά και την προσωπικότητά σου; Με ποιόν τρόπο;

Η ενασχόλησή μου με τα παιδιά με τροφοδοτεί με θετική ενέργεια και αστείρευτη δημιουργικότητα την οποία στη συνέχεια μπορώ να διοχετεύω στη μουσική και σε όλα όσα επιθυμώ να δημιουργήσω.  Αισθάνομαι τυχερή που μπορώ να μεγαλώνω δίπλα τους και να τα βλέπω όλα πιο πολύχρωμα, πιο αισιόδοξα, πιο αγνά και πιο ευρηματικά.

Η φωνή σου έχει ιδιαίτερα μεγάλο εύρος. Λάτρεψα την διασκευή στο “Καίγομαι-Καίγομαι” κι εκτίμησα την αισιοδοξία ή τη μελαγχολία άλλων τραγουδιών σου. Υπάρχει κάποιο είδος στο οποίο θα ήθελες να αφοσιωθείς, ή τα αγαπάς εξίσου όλα;

Αγαπώ και αφοσιώνομαι σε τραγούδια και όχι σε είδη. Αγαπώ τους στίχους και τις μελωδίες που μιλούν στην ψυχή μου ανεξάρτητα από το αν ανήκουν σε κάποιο συγκεκριμένο είδος.

Θα ήθελα να μοιραστείς ένα όνειρό σου (καλλιτεχνικό ή προσωπικό) μαζί μας.

Ονειρεύομαι πρόοδο και αέναη εξέλιξη τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Θέλω να πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρω να πραγματοποιήσω όλα μου τα όνειρα.