Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της single αλλά και της εμφάνισής της στο Micraasia – Fez στις 9 Σεπτεμβρίου, η Μαρία Καλούδη μιλά για την χαρά της ζωής, το τραγούδι, τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές του καλλιτέχνη.

 

– «Όλα θα ανθίσουν ξανά», ότι πιο αισιόδοξο έχω ακούσει τελευταία. Πως ήρθε η έμπνευση, τι ήθελες να μεταδώσεις στο κοινό που θα το ακούσει;

Πρόκειται για τραγούδι που προέκυψε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ο Νικόλας Λειβαδίτης, που έχει γράψει τους στίχους και τη μουσική, εμπνεύστηκε από την ανάγκη που νιώθαμε όλοι μας να συνεχίσουμε να ελπίζουμε και να αισιοδοξούμε. Αρχικά, θέλαμε να επικοινωνήσουμε χαρά, φως και ελπίδα. Ταυτόχρονα όμως, το τραγούδι χαρακτηρίζεται από έναν δυναμισμό. Μέσα από αυτόν θέλαμε να παρακινήσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους να συνεχίσουν να πιστεύουν, να διεκδικούν και να προχωρούν προς το «φως» γιατί στο τέλος  «όλα θα ανθίσουν ξανά».

-Πολλά από τα τραγούδια σου είναι «ακουστική χαρά» θα έλεγα. Είσαι πάντα τόσο αισιόδοξη;  Γιατί;

Ως άνθρωπος, είμαι κατά βάση αισιόδοξη. Ως καλλιτέχνης, μπορώ να εκφράσω τα πάντα. Όλα όσα έχω μέσα μου. Η μουσική μου επιτρέπει να εκφράζω κάθε πτυχή του εαυτού μου, ακόμα κι αυτές που στην καθημερινότητα δεν τις φωτίζω το ίδιο. Κατά κύριο λόγο, νομίζω ότι η πορεία μου ως τώρα χαρακτηρίζεται από πληθώρα συναισθημάτων. Τη μια στιγμή μπορώ να τραγουδάω το «Όλα θα ανθίσουν ξανά» με ένα δυναμισμό, μετά το «Κι ήρθες εσύ» με ρομαντισμό, ύστερα το «Για μένα θα μιλώ» με επαναστατική διάθεση και τέλος το «Μη με ρωτάς τι κάνω» με συγκίνηση. Δισκογραφικά, περνάω μια αισιόδοξη φάση πάντως!

-Διαβάζοντας το πως ξεκίνησες κατάλαβα πως είσαι άνθρωπος που αρπάζει την ευκαιρία χωρίς δεύτερη σκέψη. Έχω δίκιο;

Αυτοπαρουσιάστηκα ως έμπειρη τραγουδίστρια χωρίς να είμαι. Τώρα που βλέπω τα πράγματα από απόσταση, θεωρώ πως ναι. Νομίζω ότι όταν θέλουμε πολύ να συμβεί κάτι, είμαστε έτοιμοι να αρπάξουμε όποια ευκαιρία προκύψει.

-Είναι η μέχρι τώρα πορεία σου στο τραγούδι όπως την ήθελες; Ποιες δυσκολίες συνάντησες και ποιες χαρές;

Η ενασχόληση με τη μουσική είναι συνυφασμένη με τη χαρά και την αγαλλίαση στο μυαλό μου. Φυσικά και οι άνθρωποι που ασχολούνται με την τέχνη έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες, όπως η έλλειψη χρηματοδότησης για τη δισκογραφία, η δυσκολία να αναδειχθούν τα τραγούδια ανάμεσα στις χιλιάδες πληροφορίες που μας κατακλύζουν καθημερινά, ο διαφορετικός τρόπος λειτουργίας των λιγοστών δισκογραφικών εταιρειών κλπ. Όμως αυτό δεν αλλοιώνει στο ελάχιστό την χαρά που αισθάνομαι δημιουργώντας και αναπαράγοντας μουσική. Αποδέχομαι την ύπαρξη δυσκολιών και προσπαθώ να ακολουθήσω τα κατάλληλα μονοπάτια.

-Έχεις μεγάλη εμπειρία σε live. Βρίσκεις διαφορές προ και μετά καραντίνας; Πως συμπεριφέρεται το κοινό; (συνήθως, αντιλαμβάνομαι πως κάθε ένα είναι διαφορετικό).

Θα σας πω στις 9 Σεπτεμβρίου που θα κάνουμε το πρώτο μας live μετά την τελευταία καραντίνα! Ως ακροάτρια, πάντως, τρελαίνομαι από χαρά και συγκίνηση όταν πηγαίνω σε live.

 Τι θα δούμε στο Micraasia – Fez!;

Παρουσιάζουμε, με τον Νικόλα Λειβαδίτη, ένα ανανεωμένο μουσικό πρόγραμμα που θα συμπεριλαμβάνει τόσο τραγούδια από την προσωπική μας δισκογραφία όσο και τραγούδια άλλων καλλιτεχνών που αγαπάμε και…αγαπάτε! Στο πλευρό μας θα έχουμε δύο εξαιρετικούς μουσικούς, με σπουδαία πορεία στο χώρο της ελληνικής μουσικής σκηνής, τον Άρη Ζέρβα στο τσέλο και τον Πάνο Τζινιόλη στα τύμπανα. Ενορχηστρωτικά, έχουμε δώσει μια νέα πνοή στα τραγούδια που επιλέξαμε να διαμορφώσουν το πρόγραμμα μας σε σχέση με τα προηγούμενα live μας. Στόχος μας είναι ο κόσμος που θα έρθει να παρακολουθήσει τα live να φύγει χαρούμενος, απελευθερωμένος και γεμάτος ενέργεια.

-Περιέγραψε μας την συνεργασία σου με τον Νικόλα Λειβαδίτη. Τι σας ενώνει και πως ξεπερνάτε τυχόν δυσκολίες.

Η συνεργασία μας είναι ισορροπημένη και βαθιά δεμένη. Η αμοιβαία αγάπη, ο αλληλοσεβασμός, ο εκατέρωθεν θαυμασμός, η κοινή αισθητική και η πίστη στο κοινό όραμα είναι μερικά από τα στοιχεία που μας δένουν. Οι μικρές προστριβές και οι τυχόν δυσκολίες που προκύπτουν, ξεπερνιούνται με την εποικοδομητική συζήτηση και τη διάθεση να μιλήσουμε ειλικρινά ο ένας στον άλλον και να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας με σκοπό να βρεθεί η κατάλληλη λύση.

-Πως θα ήθελες να νιώθει ο κόσμος όταν ακούει τα τραγούδια σου;

Θα ήθελα να νιώθουν ότι τραγουδάω τις σκέψεις τους. Να αισθάνονται ότι οι στίχοι μιλάνε για τις δικές τους ιστορίες, κι έτσι να ξελαφρώνουν. Να νιώθουν την παρέα μας και τη συντροφιά μας.

-Τι νιώθεις εσύ όταν τραγουδάς;

Ότι ζω τις ιστορίες που τραγουδάω. Νιώθω αγαλλίαση και ισορροπία. Νιώθω ότι κάνω κάτι τόσο φυσικό όσο και το να μιλάω.

– Ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Πως νομίζεις πως βοηθά η Τέχνη τον καθένα μας;

Η Τέχνη είναι μια σανίδα σωτηρίας για όλους μας, ένα απλωμένο χέρι, ένα υποστηρικτικό χτύπημα στην πλάτη. Η Τέχνη είναι μέρος της ύπαρξης μας. Βρίσκεται μέσα μας και είναι διαθέσιμη να μας βοηθήσει κάθε φορά που την επικαλούμαστε.

– Θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας μια συγκινητική ή αστεία στιγμή της καριέρας σου.

Η πιο συγκινητική στιγμή ως τώρα, ήταν όταν τραγούδησα με δύο παιδικές χορωδίες. Η μία, ήταν χορωδία κωφών και βαρήκοων και  νοημάτιζαν τους στίχους όσο εγώ τραγουδούσα συνοδευόμενη από την άλλη χορωδία. Πρώτη φορά, κατάλαβα τόσο βαθιά το νόημα των στίχων. Στη μισή συναυλία τραγουδούσα με βουρκωμένα μάτια κι έναν κόμπο στο λαιμό. Υποκλίνομαι στο μεγαλείο και την αγάπη εκείνων των παιδιών. Όλων των παιδιών. Δε θα το ξεχάσω ποτέ.

 

Η Μαρία Καλούδη και ο Νικόλας Λειβαδίτης, ξεκινούν τις συναυλίες τους από την Αθήνα την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στο Micraasia Fez στο Γκάζι.

Πλαισιωμένοι από δύο κορυφαίους μουσικούς, τον Άρη Ζέρβα στο τσέλο και τον Πάνο Τζινιόλη στα τύμπανα, θα παρουσιάσουν τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία (Όλα θα ανθίσουν ξανά, Για μένα θα μιλώ, Έλα και πάμε) αλλά και τραγούδια που όλοι αγαπάμε να σιγοτραγουδάμε. Ανανεωμένοι, με μια φρέσκια ενορχηστρωτική προσέγγιση που διαφοροποιεί πολύ τα επερχόμενα lives από τα προηγούμενα, μας καλούν να τους ακολουθήσουμε σε αυτό το μουσικό ταξίδι. Σβήνουν τα φώτα κι “Όλα όπως πρώτα“.

Micraasia Fez

Κωνσταντινουπόλεως 70, 11854 Αθήνα

Ώρα έναρξης: 21.00

Εισιτήριο: 7 ευρώ

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6932428585