Της Άννας Παχή

Το εποχιακό φρούτο, απευθύνεται σε εκείνους που δεν «πέρασαν» τις πόρτες κάποιου Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. Το φρούτο αυτό ευδοκιμεί κάθε Σεπτέμβρη. Εμφανίζεται μπροστά σου όπου και να βρεθείς, όποιο κανάλι κι αν δεις, όποια εφημερίδα αν ανοίξεις, όποιο site κι αν διαβάσεις. Δίνει υποσχέσεις σαν πολιτικός, εκφράζει οράματα και στην ουσία «παίζει» με τον πόνο του άλλου χωρίς να είναι καν ο Χαβιέ Μπαρδέμ. Το φρούτο αυτό ονομάζεται «Ιδιωτική Σχολή».

Από το 1992 και μετά, όπως όλα τα φρούτα, εγκαταστάθηκε για τα καλά στη λαϊκή αγορά μας. Κάθε χρόνο, την εποχή της ωριμότητάς του γυαλίζεται και διαφημίζεται  ποικιλοτρόπως. Κάλυψε όλα τα πιθανά κι απίθανα πεδία γνώσης. Προέβαλλε συνεργασίες με υψηλοκλασάτα πανεπιστήμια του εξωτερικού, έδωσε την ευκαιρία σε πλήθος διασημοτήτων να χρισθούν «καθηγητές», συχνά εν μία νυκτί, επενδύοντας στην ανάγκη του νέου ανθρώπου πρώτα για επαγγελματική αποκατάσταση και μετά για γνώση.

Η «Ιδιωτική Σχολή» υπήρχε πάντοτε. Αλλά όπως η πατάτα ήταν απαξιωμένη μέχρι που ο Καποδίστριας την απαγόρευσε, γνωρίζοντας πως οι Έλληνες θα πέσουν επάνω στο απαγορευμένο, έτσι κι αυτή, ενώ αρχικά θεωρούνταν λύση ανάγκης, με τον ξεπεσμό των δημόσιων εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων, πήρε τα πάνω της. Εκεί δε γίνονται καταλήψεις, ούτε απεργίες μακράς διαρκείας.  Εφόσον πληρώνεις, μαθαίνεις. Ή τουλάχιστον παίρνεις ένα πτυχίο, που όλες οι ιδιωτικές σχολές που σέβονται τον εαυτό τους πλασάρουν ως «αναγνωρισμένο».

Υπάρχουν καλές και κακές ιδιωτικές σχολές, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα πράγματα σε αυτόν τον ταλαιπωρημένο κόσμο. Η ενδελεχής έρευνα για «κουκούτσια» και «σάπια» φρούτα αυτού του είδους είναι απαραίτητη. Γεγονός είναι πως κάθε Σεπτέμβρη και για ολόκληρο το μήνα, βομβαρδιζόμαστε από τις διαφημίσεις για τα ευαγή αυτά ιδρύματα. Έτσι είναι. Το καλοκαίρι διαφημίζονται παγωτά, μπύρες και χάπια διαίτης, το Σεπτέμβρη οι ιδιωτικές σχολές, το χειμώνα τα πάντα.

Πάντα με τσάντιζε η υπερβολή αυτών των διαφημίσεων που υπόσχονται τον παράδεισο επί της γης. Φέτος όμως, μια σχολή απέδειξε πως έχει χιούμορ και τη δυνατότητα να αυτοσαρκάζεται. Δε διαφημίζεται στο site μας, απλώς τη γουστάρουμε και σας τη δείχνουμε, να γελάσει λίγο το χειλάκι σας με την ειλικρίνειά της, την αθυροστομία και το ρεαλισμό της. Όσο για το φρούτο της «Ιδιωτικής Σχολής» μην ανησυχείτε, τον Οκτώβρη τελειώνει η εποχή του. Τον άλλο Σεπτέμβρη πάλι.