Της Άννας Παχή

Ναι, υπάρχουν. Μην ακούτε αυτά που λένε πως οι γυναίκες δίνουν ζωή κι έτσι διστάζουν να την παίρνουν και διάφορα τέτοια σκ@τά. Άμα γυρίσει το ματάκι τους, δεν υπάρχει επιστροφή. Να προσέχετε το λοιπόν, αγόρια. Δε με πιστεύετε; Ορίστε.

Μήδεια

Προδομένη από τον Ιάσωνα που της έστειλε και φιρμάνι έξωσης από την Κόρινθο, του σκοτώνει την αρραβωνιάρα, τον πεθερό και τα παιδιά τους, για να αναχωρήσει σε τόπους χλοερούς πάνω στο άρμα του θείου της του Ήλιου. Έτσι γ!#&$ει η Ανατολή! Και η γυναίκα..

Κλυταιμνήστρα

Χωρίς να της πει τίποτα, ο άναξ Αγαμέμνων σφάζει την κόρη τους Ιφιγένεια, προκειμένου να εκστρατεύσει και να πάρει πίσω την Ελένη – είπε – στην πραγματικότητα όμως, τα πλούτη και τις γυναίκες των Τρώων. Η Κλυταιμνήστρα είχε όλον τον καιρό να βρει εραστή, τον Αίγισθο, αδερφό του συζύγου της και να καταστρώσει μια μεγαλόπρεπη εκδίκηση. Ο Αγαμέμνων γυρίζει νικητής και τροπαιούχος, έχοντας για σκλάβα την τέως Τρώα πριγκίπισσα Κασσάνδρα. Τον έτρωγε ο κώλος του, γεγονός, για αυτό και δολοφονείται on arrival… Ας πρόσεχε.

Ηρωδιάδα

Η πρώτη ιστορικά διαπιστωμένη μάνα που έβγαλε την κόρη της στο κλαρί. Όταν ο Ιωάννης ο Βαπτιστής της τα’κανε τσουρέκια για τις αμαρτίες της, (καθώς η Ηρωδιάδα τη ζούσε τη ζωούλα της με το δεύτερο σύζυγο Τετράρχη Ηρώδη Αντύπα) έβαλε τη Σαλώμη να χωρέψει μπροστά στο δύστυχο Ηρώδη και να του ζητήσει το κεφάλι του Ιωάννη για πληρωμή. Η Σαλώμη η κακομοίρα ήθελε λεφτά και λούσα, απέμεινε το καύκαλο…

Θεοδώρα – Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου

Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί για να περιγράψουν τις ακολασίες και τη φιλοδοξία της. Τα κατάφερε όμως. Γνώρισε τον Ιουστινιανό που την ερωτεύθηκε κι όταν πέθανε η μητέρα του, παντρεύτηκαν δόξη και τιμή. Καλό του έκανε, διότι εκείνη ήταν που τον εμψύχωσε και τον κράτησε στη θέση του κατά τη Στάση του Νίκα, όταν ο Ιουστινιανός θέλησε να το βάλει στα πόδια. Γενικώς του στάθηκε, δεν ξέρουμε όμως πόσο κέρατο του φόρεσε. Πέθανε από καρκίνο. (Εδώ παίζει να την κακοχαρακτήρισαν όλοι εκείνοι οι σερνικοί που δε συγχωρούσαν έξυπνες και δυναμικές γυναίκες. Η ιστορία ίσως δείξει.)

Ισαβέλλα Α’ της Καστίλλης

Κουκλάρα και πριγκίπισσα, παντρεύτηκε το Φερδινάνδο που γούσταρε, προσέφερε σταθερότητα στο βασίλειό της κι έγινε σπόνσορας του Χριστόφορου Κολόμβου στην προσπάθεια ανακάλυψης της Αμερικής. Γιατί μπαίνει στη λίστα με τις κακίστρες; Δημιούργησε την Ιερά Εξέταση. Αρκεί.

Λουκρητία Βοργία

Δίπλα στο λήμμα «επικίνδυνη, δολοφονική δολοπλόκα» υπάρχει το πορτραίτο της. Θεωρείται πως ήταν μπλεγμένη σε ερωτικό τρίγωνο με τον πατέρα και τον αδελφό της (Σέρσεϊ, γατάκι..). Έκανε τρεις γάμους, απέκτησε προσωπική Αυλή, τίτλους και εξουσία, ενώ φέρεται να έστειλε αρκετούς στον άλλο κόσμο. Γίνεται πάντως προσπάθεια από τους νεότερους να αποκατασταθεί το όνομά της..

Μαρία της Αγγλίας (Bloody Mary)

Το προσωνύμιό της δείχνει την ευγενική και ειρηνική της φύση. Καθολική η ίδια, δεν ανεχόταν τους Προτεστάντες κι έτσι τους έστειλε στον άλλο κόσμο για να μην την ενοχλούν. Σωστή;

 

Για τις κατά συρροήν δολοφόνους δε θα μιλήσουμε εδώ, δε μας φτάνει όλο το site… Πάντως είναι πολλές οι αιματοβαμμένες.

Περνάμε στο σινεμά;

Baby Jane Hudson – Whatever happened to Baby Jane? – 1962

Πάλαι ποτέ παιδί θαύμα και τώρα τίποτα, η Jane φροντίζει την παράλυτη αδερφή της και μεγάλη ντίβα του σινεμά, Blanche. Παγιδευμένη σε μια κωλοκατάσταση, σκοτώνει το καναρίνι της αδερφής της, πλαστογραφεί την υπογραφή της, την κρατά αιχμάλωτη και δολοφονεί επίσης τη γυναίκα που τη φροντίζει. Η  Bette Davis σε αυτήν την ταινία είναι όλα τα λεφτά. Παραδόξως το Όσκαρ το πήρε η Joan Crawford, παντελώς άδικα κατά την ταπεινή μου γνώμη.

Annie Wilkes – Misery – 1990

Προκειμένου να προστατεύσει την αγαπημένη της λογοτεχνική ηρωίδα από το θάνατο που της επιφυλλάσει ο συγγραφέας, η Annie τον φυλακίζει, τον σακατεύει και τον εξωθεί στα δικά του όρια. Η Kathy Bates κερδίζει το Όσκαρ και δημιουργεί έναν από τους πιο παρανοϊκούς χαρακτήρες. Άξια.

Mallory Knox – Natural Born Killers – 1994

Όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες. Η κακοποιημένη Μάλορι περνά στην απέναντι όχθη, σκοτώνοντας με τον καλό της ότι κινείται κι αναπνέει. Στο ίδιο πνεύμα, όταν ο καλός της αποτυχαίνει να την ικανοποιήσει σεξουαλικά, τον στέλνει στα θυμαράκια. Τζούλιετ Λιούις. Εξαιρετική..

Bellatrix Lestrange – Harry Potter – 2007 and more

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε έδωσε ρέστα. Απόλυτα υποταγμένη στο Λόρδο Βόλντεμορτ, καμιά σκληρότητα δεν είναι αρκετή για τη Μπέλα. Εξουσίασε, βασάνισε, σκότωσε κι όλα αυτά μόνο για το κέφι της (και το Βόλντι). Από όλα της τα εγκλήματα, δε θα συγχωρήσω ποτέ το φόνο του Σείριου και δε θα ξεχάσω το τρελό της γέλιο. Έφαγε το κεφάλι της από την Molly Weasley που την έστειλε στο πυρ το εξώτερον. Η Helena Bonham Carter έγραψε ιστορία άλλη μια φορά.

Τασσώ Καββαδία – Όλες

Είπε ψέμματα, δολοπλόκησε, εξαπάτησε, μείωσε, προσέβαλλε, εγκλημάτισε. Κατοχυρώθηκε στη συλλογική μνήμη ως η μεγαλύτερη κακίστρα όλων των εποχών. Το παγωμένο βλέμμα, η στριγκιά φωνή, το ειρωνικό χαμόγελο δείχνουν το ταλέντο της διαχρονικά. Τα σέβη μας.