club

Της Άννας Παχή

Κανονικά, το απίστευτο στριμωξίδι, η ολονύχτια ορθοστασία και η αφόρητη ζέστη, πόρρω απέχουν από αυτό που μπορεί κανείς (εσύ δηλαδή) να θεωρήσει “διασκέδαση”. Κανονικά, επειδή καμιά φορά, τα πράγματα έρχονται αλλιώς.

Η παρέα σου, των διακοπών, σε πάει εκεί που θεωρεί πως είναι το πιο μοδάτο μπαρ της περιοχής. Το ημίφως και η δυνατή μουσική σε υποδέχονται με σαφή υπονοούμενα για ξεσάλωμα. Κι όταν βλέπεις τόσο κόσμο μαζεμένο, σκέφτεσαι κάπου στο βάθος του μυαλού σου “δε μπορεί, κάτι θα ξέρουν”. Έτσι, μπαίνεις. Η ζέστη σε τυλίγει από πάνω μέχρι κάτω, ενώ σπρώχνεις και σπρώχνεσαι διακριτικά για να φτάσεις στο μπαρ. Εκεί θα συναντήσεις τους ταλαίπωρους bartenders να προσπαθούν – αρκετά επιτυχώς – να εξυπηρετήσουν με ζηλευτή γρηγοράδα όλους τους θαμώνες. Και με χαμόγελο μάλιστα, με κέφι που φαίνεται αυθεντικό. Λογικό, είναι νέα παιδιά που εργάζονται καλοκαιριάτικα για το χαρτζιλίκι τους και φιλοσοφούν το γεγονός. Τους βλέπεις να χορεύουν πίσω από τη μπάρα ετοιμάζοντας τα ποτά, να αστειεύονται με τους πιο τακτικούς από σένα πελάτες και θαυμάζεις την αντοχή και την αποτελεσματικότητά τους. Φυσικά, φύλακας – άγγελος ο τσεκαδόρος, που παρατηρεί με το μάτι του λύγκα τα τεκταινόμενα. Οι σερβιτόροι κουβαλάνε τους δίσκους με τα ποτά, ισορροπώντας μεταξύ των ανθρώπων που κατακλύζουν το μαγαζί και είναι απορίας άξιο πως καταφέρνουν να μη χυθεί και να μη σπάσει τίποτα. Ο dj, βασιλιάς του χώρου και της νύχτας, αλλάζει τα χιτάκια με ρυθμό πολυβόλου. Καινούρια και παλιά τραγούδια σε πειραγμένα remix, αυστηρά χορευτικά, παρακινούν τον κόσμο να χορέψει, έστω και στον περιορισμένο χώρο που έχει. Είναι καλός, αρκετοί έρχονται για το χατήρι του.

Όσο περνά η ώρα, διακρίνεις και τις μικρές ιστορίες που ξετυλίγονται στο μισοσκόταδο. Ερωτευμένα ζευγάρια που χορεύουν τα πάντα αγκαλιασμένα και κοιτάζονται λες και γνωρίζουν κάποιο μυστικό που κανείς άλλος δεν ξέρει. Χαμογελάς, έτσι γίνεται πάντα με τα ζευγαράκια. Βρίσκονται στο δικό τους κόσμο.

Δίπλα, σε κάποιο πάσο, μια κοριτσοπαρέα, που πίνουν τη μπύρα τους αργά – αργά και χορεύουν μεταξύ τους, γειτονεύουν με το απαραίτητο μπουλούκι του αντίθετου φύλου. Τα αγόρια κάνουν περισσότερη φασαρία, τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους και πειράζουν ο ένας τον άλλον, πάντα κοιτώντας τα γύρω θηλυκά, χωρίς όμως να κάνουν το απαραίτητο για την πιθανή γνωριμία, πρώτο βήμα. Ίσως, πολύ αργότερα, αν βοηθήσει το ποτό, καταφέρουν οι μεν να “συναντηθούν” με τους δε, να αρχίσει ένα φλερτ, που λόγω καλοκαιριού, μπορεί να εξελιχθεί και σε κάτι παραπάνω. Θα δείξει.

Υπάρχουν βέβαια και οι πιο cool. Συνήθως πρόκειται για “πολυκαιρισμένα” ζευγάρια που βγήκαν επειδή “πρέπει”. Γυναίκες ντυμένες με την τελευταία λέξη της μόδας, άσχετα αν η υπερβολή αγγίζει τα όρια του κιτς, μακιγιαρισμένες και χτενισμένες στην εντέλεια, τόσο που απορείς αν καταλαβαίνουν τη ζέστη ή όχι. Ανεβασμένες σε υψηλούς κοθόρνους, συνοδεύονται από τους συντρόφους τους που πίνουν στωικά το ποτό τους, χωρίς να μιλούν, χωρίς να λικνίζονται καν στο ρυθμό της μουσικής. Θα προτιμούσαν να είναι κάπου αλλού, ενδεχομένως κάπου πιο ήσυχα, πιο ξεκούραστα, αλλά το Σαββατόβραδο ο νόμος είναι αμείλικτος: Πρέπει να βγεις.

Φυσικά, εκείνοι που δίνουν τον τόνο της νύχτας είναι οι πραγματικά κεφάτοι. Εκείνοι που βγήκαν για να περάσουν καλά και δε δίνουν δεκάρα για το τι γίνεται δίπλα τους. Σε παρέες των τεσσάρων ή περισσότερων ατόμων, τραγουδούν κάθε τραγούδι, χορεύουν συνέχεια και κάνουν πλάκα μεταξύ τους, με τους bartenders, με τον κόσμο που πέφτει επάνω τους. Η χαρά τους είναι αυθεντική κι ελπιδοφόρα. Διασκεδάζουν.

Θα συναντήσεις και δράματα, βέβαια. Το κορίτσι που βρίσκει παρηγοριά στις φίλες της όταν αυτός που της αρέσει της φέρθηκε άσχημα. Το αγόρι που ήπιε κάτι παραπάνω και τώρα παραπαίει στο πεζοδρόμιο, υποβασταζόμενος από τους φίλους του. Γονείς, που περιπολούν έξω από το μπαρ ψάχνοντας το παιδί που άργησε να γυρίσει σπίτι. Όλα χωράνε στη νύχτα.

Τέλος, είσαι κι εσύ. Φρόντισες να φορέσεις άνετα παπούτσια, έτσι η ορθοστασία δε σε πειράζει (πολύ). Επέλεξες να δεις τα πράγματα από τη θετική πλευρά τους και με αυτόν τον τρόπο, πράγματα που κανονικά σε ενοχλούν, αυτό το βράδυ δε σε αγγίζουν. Παρατηρείς τον κόσμο με χαμόγελο καθώς θυμάσαι αντίστοιχα, δικά σου βράδυα. Αφήνεσαι στην κατάσταση και διαπιστώνεις πως τελικά, διασκεδάζεις. Είναι καλοκαίρι. Είναι ωραία.