Συνέντευξη στην Άννα Παχή

Λίγο πριν την εμφάνισή του στο Πυθαγόρειο Ωδείο, ο Μιχάλης Μπρούζος μιλά στο iart.gr για τη μουσική του πορεία, την ελευθερία που του προσφέρει η τέχνη αλλά και τα επόμενα σχέδιά του. Αξίζει να ανακαλύψετε τον ίδιο και την υπέροχη μουσική που συνθέτει.

Πως θα χαρακτηρίζατε τη μουσική που γράφετε;

Ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι τη μουσική σύνθεση είναι, κατά κύριο λόγο, η ανάγκη μου για συναισθηματική αποφόρτιση. Για αυτό και πιστεύω πως σκιαγραφώ στην ουσία το συναίσθημα της στιγμής της σύλληψης. Θα τη χαρακτήριζα λοιπόν ως έντονα φορτισμένη, με σαφή θεματική προσέγγιση. Στα ορια δηλαδη της κινηματογραφικής αίσθησης.

Κινείστε σε ευαίσθητα μονοπάτια, με εξαιρετική δεξιοτεχνία. Τι δικό σας εκφράζετε μέσα από αυτό;

Η έκφραση μέσω της τέχνης είναι αυτό που αντιλαμβάνομαι ως απόλυτη ελευθερία. Πουθενά αλλού στη ζωή μου δεν ένιωσα πιο ελεύθερος. Πιστεύω, αν κάποιος άνθρωπος  ενδιαφερόταν να με γνωρίσει πραγματικά, ο σίγουρος τρόπος θα ήταν η ακρόαση της μουσικής μου.

 

 

Εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας κυριαρχεί το εύπεπτο, μιας χρήσης μουσικό ιδίωμα. Βλέπετε να αλλάζει αυτό; Ποσο δυσκολο είναι να αντισταθεί ο καλλιτέχνης στην ευκολία;

Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια. Κυριαρχεί και θα συνεχίσει να κυριαρχεί αυτό το ιδίωμα όπως πολύ εύστοχα αναφέρετε. Εδώ όμως υπάρχει ένας παράγοντας, που για μένα ξεκαθαρίζει απόλυτα το τοπίο. Και αυτός δεν είναι άλλος από την αισθητική. Ό,τι δεν με αφορά αισθητικά, δεν με αγγίζει σε κανένα επίπεδο. Καταλήγοντας, μπορώ να πω με σιγουριά πως όταν ο δημιουργός-καλλιτέχνης αισθανθεί πως υπάρχει ως τέτοιος για να προσφέρει και όχι, κατά κύριο λόγο, για να εισπραττει, τότε τα πάντα γίνονται πιο ξεκάθαρα.

 

 

Υπάρχει ανταπόκριση από το κοινό; Μοιραστείτε μαζί μας μια όμορφη στιγμή της μέχρι τώρα καριέρας σας.

Πιστεύω πραγματικά πως κάθε τι αληθινό σε αυτή τη ζωή βρίσκει στο τέλος τον δρόμο του, την Ιθάκη του, το κοινό του θα μπορούσε να πει κανείς. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα πάντως, είναι η παρότρυνση φίλων και συναδέλφων στο να εμφανίσω ζωντανά την προσωπική μου δισκογραφία. Αυτοί οι άνθρωποι φύτρωσαν και στο μυαλό μου την ιδέα της δημιουργίας του Michalis Brouzos quartet, ακριβώς για αυτόν τον σκοπό.

Όσον αφορά στην καριέρα μου έχω να ξεχωρίσω πολύ δυνατές συγκινησιακές στιγμές, σε ηχογραφήσεις, με ανθρώπους εξαιρετικά ταλαντούχους, μουσικούς και τραγουδιστές, αλλά και συμπράξεις με μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε επίπεδο ηχογραφήσεων αλλά και συναυλιακά. Η πιο όμορφη στιγμή όλων όμως θα είναι αναμφισβήτητα η πρεμιέρα του κουαρτέτου μου το Σάββατο 12/5!

 

 

Τι θα ακούσουμε στις 12 Μαΐου και που;

Στο Πυθαγόρειο Ωδείο το Σάββατο 12/5 στις 20:30, θα γίνει η συναυλία-παρουσίαση του Michalis Brouzos quartet και φυσικά της νέας μου δουλειάς με τίτλο “grown”. Η χαρά μου, όπως μπορείτε να φανταστείτε είναι απερίγραπτη για δύο λόγους. Σε έναν ιδιαίτερο χώρο για μένα, του οποίου την διεύθυνση έχει ο αγαπητός μου φίλος κ. Πάνος Πίτσιος, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά έργα από τις τελευταίες δισκογραφικές μου δουλειές. Ο δεύτερος λόγος είναι  η σύμπραξη μου επί σκηνής με τρεις μουσικούς που ξεχωρίζουν για την δεξιοτεχνία και κυρίως για την αισθητική τους. Ο Θωμάς Κοντογεώργης στο πιάνο, η Κατερίνα Τεπελένα στο βιολί και στο φλάουτο και ο Πέτρος Λαμπρίδης στο Κοντραμπάσο και στο άταστο 5χορδο μπάσο, μου έκαναν την τιμή να χρωματίσουν με τόσο όμορφο τρόπο τις μουσικές μου. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για την φιλία και την αγάπη τους.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Θα ακολουθήσουν μια σειρά από συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως στην Κόρινθο και τη Σαντορίνη, αλλά και κάποια σχέδια για εμφανίσεις του κουαρτέτου στο εξωτερικό. Φυσικά οι επόμενες συνθέσεις για το κουαρτέτο βρίσκονται ήδη στα “σκαριά”, με θεματολογία-“έκπληξη”! Όλα αυτά θα αναρτώνται και στην προσωπική μου ιστοσελίδα  www.michalisbrouzos.gr μέσω της οποίας έχω τη χαρά να επικοινωνώ με τους φίλους της μουσικής μου.  Το γεγονός αυτό μου δίνει τη δύναμη να συνεχίζω.