Με αφορμή την παράσταση «Είμαι vegan» το iart.gr μίλησε με τον stand up comedian Μιχάλη Σεβαστέρη. Απολαύστε..

Διάβασα πως ανέβηκες πρώτη φορά σε σκηνή stand up στα 23 σου χρόνια, σε open mic. Που συνέβη αυτό; Πόσο δύσκολα ήταν – αν ήταν – τα βήματα που σε έφεραν εκεί; Πως ένιωσες όταν το κοινό γέλασε με τα αστεία σου;

Ήταν στην Crust και παρουσίαζε ο Βύρωνας Θεοδωρόπουλος. Ίσως να πέτυχα και την τελευταία φορά που παρουσίαζε open mic. Είχα πολύ άγχος, όπως έχουμε και οι περισσότεροι τις πρώτες φορές, γιατί το κάνουμε στο μυαλό μας πιο σημαντικό από ό,τι είναι. Στην πραγματικότητα απλά ανεβαίνεις στη σκηνή να περάσεις καλά, και αν δε πάρεις γέλια δεν πειράζει, θα βελτιώσεις τα κείμενά σου την επόμενη. Όταν γέλασε το κοινό για πρώτη φορά ένιωσα ένα περίεργο συναίσθημα. Έναν συνδυασμό ευφορίας και “τι γίνεται ρε παιδιά;”

(Είχα ζητήσει και στον ξάδερφό μου να με βγάλει βίντεο και πήγα σπίτι άνοιξα την κάμερα και ήταν ένα βίντεο 4 δευτερολέπτων με τον ξάδερφό μου να λέει “νόμιζα πως το πάτησα το κουμπί”).

Έγινες vegan και το έκανες παράσταση. Γιατί;

Σαν vegan περνάς πολλές δύσκολες καταστάσεις, ειδικά στην αρχή, μέχρι να το δεχθούν συγγενείς/φίλοι, αλλά το stand up είναι το νούμερο ένα εργαλείο για να κάνεις μία αρνητική εμπειρία που μπορεί να συνέβη, σε κάτι καλό που φέρνει γέλιο στον κόσμο. Οπότε βιγκανισμός και stand up παντρεύονται καλά.

Πες μας λίγα λόγια για το open mic που διοργανώνεις στο Foka Negra. Πώς σου ήρθε η ιδέα, ποιους σκοπούς έχει και τι είδους ανταπόκριση βλέπεις;

Στο open mic δοκιμάζουμε όλοι τα καινούρια μας κείμενα, είναι διαδικασία που μας έχει δέσει και έχουμε γίνει μια παρέα. Ίσως επειδή βιώνουμε συνέχεια μαζί την αποτυχία στη σκηνή. Η ιδέα μου ήρθε γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τέτοιους χώρους. Είναι σαν «προπόνηση» των κωμικών. Επίσης μου φαίνεται πολύ όμορφο που και το κοινό έχει την ευκαιρία να μας δει εκεί, στην πιο ευάλωτη μορφή μας. Με κείμενα που δεν έχουμε ιδέα αν θα μιλάμε για 5 λεπτά και δεν θα πάρουμε ούτε ένα γέλιο ή όχι.

Θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας κάτι αστείο αλλά και κάτι συγκινητικό που να σου έχει τύχει ενώ ήσουν πάνω στη σκηνή. 

Μια φορά είχα δυο άτομα στο κοινό που κάναν φασαρία. Ο ένας καθόταν δεξιά στο μαγαζί, ο άλλος αριστερά. Σε μια φάση κατάλαβαν πόσο ταιριάζουν σαν άνθρωποι και πήγαν και έκατσαν μαζί. Συνέχισαν να μιλάνε, αλλά ενωμένοι.

Μια άλλη μέρα έλεγα ένα κείμενο για το πόσο κακό είναι το γυμναστήριο που πάω,  σήκωσα μια τυχαία εθελόντρια και ήταν η γραμματέας του γυμναστηρίου που το  επιβεβαίωσε.

Πόσο βοηθά το χιούμορ την καθημερινότητά μας, θεωρείς; Πόσο βοηθά εσένα; 

Είναι απίστευτο εργαλείο, ό,τι κακό και αν σου συμβεί να μπορείς να βγάλεις κάτι θετικό από αυτό. Θα παρότρυνα όλους να προσπαθήσουν να το κάνουν. Μετά, πολύ πιο δύσκολα μπορεί να σε επηρεάσει κάτι άσχημα. Είναι διαδεδομένο το να διαβάζουμε, αλλά δυστυχώς όχι τόσο και το να γράφουμε, ενώ είναι εξίσου σημαντικό.

Ταυτότητα παράστασης
Είμαι Βίγκαν
Μιχάλης Σεβαστέρης

Πού:
Λοσάντζελε Comedy Club, Κορυζή 4, Αθήνα 117 43, τηλ.: 210 9215740
Πότε: Kάθε Παρασκευή έως και τις 24 Ιουνίου στις 21:00
Εισιτήριο: 10 €
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/standupcomedy/eimai-vegan/
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will