Της Πεννυς Κροντηρά

Ο χορός είναι έρωτας! Άπαξ και ξεκινήσεις να χορεύεις ενθουσιάζεσαι όπως όταν έκανες τα πρώτα σου βήματα. Όσοι έχουν ασχοληθεί με το χορό καταλαβαίνουν ότι πλέον είναι τρόπος ζωής. Διδάσκεσαι νέες κουλτούρες, κοινωνικοποιείσαι και μαθαίνεις καλύτερα τη γλώσσα του σώματος. Είναι το ευχάριστο διάλειμμα στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Δεν χρειάζεται να είσαι συνέχεια σε μία σχολή χορού αρκεί ένα τραγούδι την ώρα που ετοιμάζεσαι σπίτι σου για να βγεις που θα σε κάνει να χορέψεις έστω και για λίγα δευτερόλεπτα στο ρυθμό που σου αρέσει ή την ώρα που οδηγείς για να σου φτιάξει τη διάθεση. Τη φλόγα λοιπόν του χορού σε συνδυασμό με το πάθος συνδυάζει άριστα το τάνγκο! Στις 30, 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2017 θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε μία Tango Por Dos παράσταση που σημαίνει τάνγκο για δύο, με τη σπουδαία ομάδα του Miguel Ángel Zotto που αποτελείται από 18 εξαιρετικούς χορευτές και 6 βιρτουόζους μουσικούς, έτοιμους να ανάψουν τη φωτιά του πάθους του αυθεντικού αργεντίνικου τάνγκο στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής.

Ο δεξιοτέχνης και διεθνούς φήμης χορευτής και χορογράφος Miguel Ángel Zotto μιλά σε αποκλειστική συνέντευξη στο iart για το τάνγκο και τη ζωή του που χτίστηκε μέσα από το χορό!

Είστε θρύλος του Αργεντίνικου Τάνγκο. Πως είναι να ζεις χορεύοντας;

Το τάνγκο είναι η ζωή μου. Ασχολούμαι με το τάνγκο από το πρωί που ξυπνάω μέχρι το βράδυ που πάω για ύπνο. Έχω μία σχολή στο Μιλάνο που διδάσκω κάθε ημέρα μαζί με τη γυναίκα μου Daiana. Σκέφτομαι καθημερινά νέες χορογραφίες, νέες παραστάσεις, νέες πρωτοβουλίες. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να χορεύω και να σκέφτομαι το τάνγκο.

Ποιο το πραγματικό νόημα του τάνγκο;

Το τάνγκο είναι μια πράξη αγάπης που σε μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο.

Θεωρείτε ότι στοιχεία εντυπωσιασμού όπως τα άλματα και οι φιγούρες ξεφεύγουν από τον καθαυτό χορό;

Αυτά είναι στοιχεία απαραίτητα για μια παράσταση που παρουσιάζεται σε μεγάλη σκηνή. Εναπόκειται στο χορογράφο να τα χρησιμοποιήσει σωστά, για να είναι όμορφο το αποτέλεσμα.

Το τάνγκο εξελίχτηκε και οι αλλαγές ήταν φυσιολογικές και απαραίτητες. Η επιτυχία που γνώρισε το έφερε σε νέους χώρους, σε νέα θέατρα, προσέλκυσε νέους ανθρώπους, νέους χορογράφους, αλλά ποτέ δεν άλλαξε η ουσία του τάνγκο.

Ποια τα σωστά στοιχεία για έναν καβαλιέρο και ποια για μία ντάμα;

Και για τους άντρες και για τις γυναίκες το σημαντικότερο πράγμα είναι η ισορροπία του σώματος, να βρουν τη σωστή ισορροπία του καθενός. Ο άνδρας είναι απαραίτητο να δείξει την κίνηση και πρέπει να οδηγήσει το χορό. Η γυναίκα πρέπει να αναμείνει την κίνηση του άνδρα και αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα στο χορό.


Τελικά είναι χορός του πάθους, του έρωτα ή της αγάπης;

Για μένα είναι κυρίως της αγάπης.

Η γλώσσα του σώματος και του χορού τι φανερώνει για ένα άτομο;

Η γλώσσα του σώματος δείχνει την προσωπικότητα του ατόμου. Ειδικά όταν χορεύεις τάνγκο νιώθεις την ανάσα του άλλου ατόμου, την αγκαλιά του, τη μαγεία της κίνησης.

Πόση πειθαρχία απαιτείται και ποιες οι θυσίες ενός ταλαντούχου χορευτή;

Το ταλέντο είναι απαραίτητο, αλλά χωρίς την πειθαρχία και τη σκληρή δουλειά δεν μπορείς να γίνεις μεγάλος χορευτής.


Πείτε μας μια ξεχωριστή στιγμή στην χορευτική σας πορεία που θα θυμάστε για πάντα. Πότε χορέψατε το πιο ωραίο τάνγκο;

Η πιο ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα μου ήταν το 1996 όταν χόρεψα στο Ηρώδειο. Η μαγεία του χώρου, το γεγονός ότι ένα φτωχό παιδί από την Αργεντινή χόρευε κάτω από τη φωτισμένη Ακρόπολη, μου δημιούργησε τα πιο δυνατά συναισθήματα. Το πιο ωραίο τάνγκο νομίζω ότι το χόρεψα με τη γυναίκα μου Daiana το 2011, στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο.

Τι να περιμένουμε από την εμφάνισή σας στο Μέγαρο Μουσικής;

Θα μπορέσετε να δείτε μία εντελώς διαφορετική παράσταση, που αποτελεί ένα μαγικό ταξίδι στην ιστορία του τάνγκο.


Έχετε συνεργαστεί ποτέ με Έλληνα χορευτή; Αν ναι ποια η άποψή σας;

Δεν έχω χορέψει επαγγελματικά με Έλληνα χορευτή, αλλά επειδή έχω κάνει πολλά μαθήματα σε Έλληνες χορευτές μπορώ να πω ότι το επίπεδο είναι πολύ καλό.

Έχετε επισκεφτεί πάλι τη χώρα μας; Ποια η εντύπωση σας;

Έρχομαι πολύ συχνά στη χώρα σας και για δουλειά αλλά και για διακοπές. Λατρεύω την Αθήνα και τα ελληνικά νησιά.