Συνέντευξη στην Άννα Παχή

Γλυκιά φωνή, γοητευτική παρουσία, η δημιουργός Μιρέλα Πάχου μιλά στο  iart.gr για την μέχρι τώρα πορεία της, τις συνεργασίες της και τις φετινές της εμφανίσεις με τον Βαγγέλη Γερμανό.

– “Χορέψετε”. Μια φρέσκια ματιά σε ένα αγαπημένο τραγούδι. Πως φτάσατε σε αυτήν τη νέα σας δουλειά; Είναι ο χορός, μια διέξοδος στην ταραγμένη μας εποχή; 

Επέλεξα το συγκεκριμένο τραγούδι επειδή είναι πολύ αγαπημένο, αποπνέει χαρά και αισιοδοξία και ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει τη δική μου ματιά στο χώρο του παραδοσιακού νησιώτικου τραγουδιού. Πάντα με την πεποίθηση πως ό,τι «παραδοσιακό» δεν είναι απαραίτητα στατικό και αμετακίνητο, αλλά επιδέχεται -ίσως και να ζητάει- νέες προτάσεις  για να απλωθεί στο χώρο και το χρόνο. Όσο για το χορό, σε κάθε εποχή προσφέρει έκφραση συναισθημάτων, εκτόνωση και διασκέδαση. Ακόμα και όταν δεν μπορούμε να κρατιόμαστε από το χέρι, όπως συμβαίνει το φετινό καλοκαίρι!

-Γράφετε στίχους, μουσική, παίζετε πιάνο, ακορντεόν… Δεν είστε απλά μια ερμηνεύτρια, αλλά δημιουργός. Τι εκφράζετε μέσω της μουσικής; 

Με τη μουσική εκφράζω όλα όσα νιώθω και σκέφτομαι, όλα όσα λέω και δεν λέω.   Επικοινωνώ με τους άλλους και γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου. Εκτονώνομαι και λυτρώνομαι. Με τη μουσική ζω.

-Θα ήθελα να πάμε λίγο πίσω και να μοιραστείτε μαζί μας την πρώτη σας εμφάνιση. Πως προέκυψε, τι νιώσατε, τι εισπράξατε. 

Αν θυμάμαι καλά, ήταν στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του σχολείου μου. Πήγαινα πρώτη δημοτικού και συνόδευσα τη χορωδία παίζοντας αρμόνιο. Θυμάμαι ότι ήμουν πολύ-πολύ χαρούμενη και δεν είχα το παραμικρό τρακ. Αντίθετα, όταν χρόνια μετά βρέθηκα για πρώτη φορά σε πραγματική σκηνή δίπλα στον Βασιλη Καζούλλη, η καρδιά μου πήγαινε να σπάσει από την αγωνία.

-Έχετε συνεργαστεί με πάρα πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες. Τι σας έχουν δώσει και τι νομίζετε πως προσφέρατε εσείς σε αυτούς; 

Έχω την τιμή και τη χαρά να έχω συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες. Τους οφείλω πολλά σαν καλλιτέχνης και σαν άνθρωπος, με βοήθησαν να ωριμάσω και μοιράστηκα μαζί τους τη σκηνή σε παραστάσεις που δε θα ξεχάσω ποτέ. Μακάρι να έχω κι εγώ προσφέρει κάτι σε αυτούς!

-Πέρα από την τέχνη, ασχολείστε με τη Νομική επιστήμη. Έχετε πει πως αγαπάτε εξίσου και τα δυο. Συμπληρώνει η μια την άλλη, ή πρόκειται για εντελώς διαφορετικά πράγματα που απλά συνυπάρχουν στην πορεία σας; Πόσο δύσκολο είναι – αν είναι – να συνδυαστούν. 

Δεν είναι και ο πιο εύκολος συνδυασμός, είναι αλήθεια. Αλλά αγαπώ και τους δύο χώρους και θεωρώ ότι από κοινού με ολοκληρώνουν σαν άνθρωπο. Θέλω να πω, δεν συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο, όμως συμπληρώνουν εμένα. Τον τελευταίο καιρό η εργασία μου ως νομικού είναι περισσότερο απαιτητική από κάθε άποψη χρόνου, οπότε κατ’ ανάγκη η μουσική απορροφά όλο τον ελεύθερο χρόνο μου.

-Έχετε πει πως το μότο σας είναι “Ή θα βρούμε τον δρόμο, ή θα τον φτιάξουμε”. Πως μπορεί κάποιος να το καταφέρει αυτό; Πως το καταφέρνετε εσείς; 

Βλέποντας πάντα το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.

– Ποιά ήταν μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη χαρά που σας έδωσε η μουσική; Ποιά η μεγαλύτερη λύπη; 

Η  μεγαλύτερη χαρά είναι να δίνω χαρά. Και η μεγαλύτερη λύπη: οι απώλειες αγαπημένων ανθρώπων που ήταν για μένα οικογένεια.

– Αυτό το καλοκαίρι θα εμφανιστείτε σε Ελλάδα και Κύπρο με τον Βαγγέλη Γερμανό. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία; Πείτε μας το πρόγραμμά σας καθώς και τι θα ακούσουν εκείνοι που θα έχουν την τύχη να σας δουν. 

Έχω τεράστια χαρά που μοιράζομαι τη σκηνή φέτος το καλοκαίρι με τον Βαγγέλη Γερμανό. Συναντηθήκαμε πρώτη φορά στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, όπου ήρθε ως καλεσμένος στην παράσταση του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του Νίκου Πορτοκάλογλου «Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά». Έπειτα βρεθήκαμε σε δύο τηλεοπτικές εκπομπές, στις οποίες και ωρίμασε η ιδέα της συνεργασίας. Η «Κρουαζιέρα για δύο» είναι ήδη εν πλω. Οι προγραμματισμένοι σταθμοί του Σεπτεμβρίου είναι: Αιγάλεω 1/9, Κοζάνη 5/9, Γιάννενα 12/9, 28/9 Γαλάτσι.