Ο Πύργος του Άιφελ και το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι δύο από τα διάσημα ορόσημα, που διαθέτουν μυστικές αίθουσες ή ορόφους, που κρύβονται από την κοινή θέα.

Πού βρίσκονται αυτοί οι μυστηριώδεις χώροι και πού πρέπει να κοιτάξει κάποιος, για να τους εντοπίσει;

Άγαλμα της Ελευθερίας

Το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι μεγάλου μεγέθους γλυπτό, το οποίο εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή, να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι πυρσό και στο αριστερό μια πλάκα, στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», ημέρα ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Το άγαλμα αυτό δεσπόζει στην νησίδα Λίμπερτυ Άιλαντ (Liberty Island) στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης.

Μέχρι πριν έναν αιώνα, οι τουρίστες είχαν τη δυνατότητα να φτάσουν σε μια πλατφόρμα στον πυρσό. Στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μία έκρηξη που σημειώθηκε σε μια στρατιωτική αποθήκη σε γειτονικό νησί, στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημιές στον πυρσό. Πίσω από αυτήν την ενέργεια ήταν Γερμανοί. Τότε, οι αμερικανικές αρχές αποφάσισαν να μην ξανανοίξουν τον πυρσό στο κοινό, επειδή φοβήθηκαν περισσότερες παρόμοιες επιθέσεις.

Όρος Ράσμορ

Στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ, τέσσερις μορφές Αμερικανών προέδρων, ύψους 18 μέτρων, έχουν σκαλιστεί σε μια γρανιτένια πλαγιά του όρους Ράσμορ, από τον γλύπτη Γκάτσον Μπόργκλουμ (Gutzon Borglum). Οι τέσσερις πρόεδροι είναι, από αριστερά προς τα δεξιά, ο Τζωρτζ Ουάσινγκτον, ο Τόμας Τζέφερσον, ο Θεόδωρος Ρούζβελτ και ο Αβραάμ Λίνκολν.

Ο Μπόργκλουμ δημιούργησε πίσω από τα κεφάλια των γλυπτών ένα δωμάτιο για τη φιλοξενία σημαντικών ιστορικών εγγράφων, όπως το Σύνταγμα και τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων, αλλά και πληροφοριών για το πώς κατόρθωσε να φέρει σε πέρας αυτό το μεγάλο έργο. Όταν ο γλύπτης πέθανε, αυτή η αίθουσα των αρχείων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και το δωμάτιο έκλεισε για το κοινό. Βρίσκεται πίσω από τη γραμμή των μαλλιών του Αβραάμ Λίνκολν.

Πύργος του Άιφελ

Ο Πύργος του Άιφελ, με ύψος 325 μέτρα, είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο. Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα.

Ο Άιφελ δημιούργησε ένα δωμάτιο για τον ίδιο κοντά στην κορυφή του Πύργου, προκειμένου να απολαμβάνει την απαράμιλλη θέα. Μάλιστα, λέγεται ότι οι πλούσιοι του Παρισιού τού προσέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά για την ενοικίαση του δωματίου, αλλά αυτός δεν το δέχτηκε ποτέ. Ο κόσμος μπορεί να το επισκεφτεί στο πλαίσιο μίας περιοδείας. Στον χώρο υπάρχουν οι μορφές του Άιφελ και του Τόμας Έντισον.

Το Club 33

Μέσα στην Ντίσνεϊλαντ, στην Καλιφόρνια, βρίσκεται το πολυτελές Club 33, μία από τις πιο κρυφές λέσχες για την παγκόσμια ελίτ, έμπνευση του Γουόλτ Ντίσνεϊ. Στην κεντρική είσοδο υπάρχει μόνο ο αριθμός 33 και «ματάκια», μέσα από τα οποία γίνεται ο έλεγχος των επισκεπτών.

Τα μέλη καταβάλλουν ένα τέλος των 25.000 δολαρίων για να ενταχθούν στην πρώτη κατηγορία, και συνδρομή 12.000 δολαρίων τον χρόνο. Για το πολυτελές γεύμα, οι επισκέπτες μπορούν να πληρώνουν μέχρι και 150 δολάρια το πιάτο.

Για πολλά χρόνια, μόνο τα μέλη γνώριζαν την ύπαρξη του Club 33, αλλά πρόσφατα, οι επισκέπτες του έχουν αρχίσει να μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο Διαδίκτυο.

Κολοσσαίο

Το Κολοσσαίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε στα χρόνια του Τίτου, το 80 μ.Χ. Ονομάστηκε Αμφιθέατρο των Φλαβίων, από το όνομα της δυναστείας των αυτοκρατόρων που το έκτισαν, αλλά και Κολοσσαίο, από το τεράστιο άγαλμα του Νέρωνα (Ο Κολοσσός), που βρισκόταν στην τοποθεσία που χτίστηκε.

Εμεινε θρυλικό ως το κέντρο των αιμοχαρών θεαμάτων που απολάμβανε η ρωμαϊκή αυλή στην εποχή της παρακμής της. Η ορχήστρα είχε διαμορφωθεί κατάλληλα, για να πραγματοποιούνται ναυμαχίες, μονομαχίες και θηριομαχίες, τις οποίες χρηματοδοτούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες.

Οι σήραγγες στα υπόγεια χρησιμοποιήθηκαν από τους μονομάχους και τα άγρια ζώα, καθώς περίμεναν να εμφανιστούν στην αρένα. Αυτές οι υπόγειες αίθουσες, που αποκαλούνται «πράσινα δωμάτια», δεν ήταν επισκέψιμα από τους τουρίστες. Ωστόσο, πριν περίπου δέκα χρόνια ένα τμήμα τους άνοιξε για το κοινό.

Τερματικός Σταθμός Γκραντ Σέντραλ

Ο Τερματικός Σταθμός Γκραντ Σέντραλ είναι ένας από τους πιο μεγάλους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς στη Νέα Υόρκη, στις ΗΠΑ. Αν και τον επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά, λίγοι γνωρίζουν τους κρυφούς του χώρους.

Ένας τέτοιος είναι το Αθλητικό Κλαμπ Βάντερμπιτ (Vanderbilt Athletic Club), που κάποτε φιλοξενούσε, μεταξύ άλλων, μια εσωτερική πίστα σκι κι ένα τηλεοπτικό στούντιο, που χρησιμοποιούσε το CBS. Το κλαμπ έκλεισε, για να ανοίξει το δρόμο σε μια αίθουσα για τους εργαζόμενους.

Τα γήπεδα τένις του Βάντερμπιτ μεταφέρθηκαν σε έναν νέο χώρο στον τέταρτο όροφο και είναι πλέον ανοιχτά για το κοινό. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, ακόμη κι αυτοί που εργάζονται στον Σταθμό, αγνοούν την ύπαρξη του κλαμπ.

Πηγή: Snoopit24