Της Άννας Παχή

Με ενδιαφέρον διαπιστώνω πως πήξαμε στις συμβουλές για υγεία και χαρά. Κάθε τρεις και λίγο σκάνε άρθρα που υπόσχονται να μας κάνουν ευτυχισμένους, με τρόπο που θα ζήλευε και η Πυθία. Η προτροπή: «Έλα σε επαφή με τον εσωτερικό σου κόσμο» είναι θολή σαν το ουζάκι με πάγο και όχι το ίδιο απολαυστική. Πως να έρθω δηλαδή;  Ας είναι. Δε θα ασχοληθώ με τη σκατένια πολιτική και οικονομική κατάσταση, ούτε με τον παγκόσμιο χαμό, ούτε καν με τα παράλογα που ζούμε. Θα ασχοληθώ με τον «εαυτό» μας, που είναι και η μόδα. (Διότι, ζούμε όλοι σε κουτιά και δεν επηρεαζόμαστε από τις καταστάσεις…) Τουλάχιστον όμως, κάνουμε μια προσπάθεια…

Η συντακτική ομάδα του iart.gr μετά από πολύωρα meetings, ενδελεχή έρευνα στατιστικών και παντός είδους μελετών, στην προσπάθειά της να έχει χαρούμενους κι ευτυχισμένους αναγνώστες (σας αγαπάμε, ρε!), παρουσιάζει με υπερηφάνεια, τον Κατάλογο του Ευτυχισμένου:

Ξεκίνα από τα εύκολα

Α) Χάσε κιλά

Ράψ’το. Δε σε σώζουν διατροφολόγοι, ούτε γυμναστήρια (αν και βοηθάνε). Θες να αδυνατίσεις; Σταμάτα το σαβούρωμα. Πιες νερό. Μην ξαναγοράσεις πατατάκια, σοκολάτες, προφιτερόλ, ο,τιδήποτε τέλος πάντων προέρχεται από ζαχαροπλαστείο. Μείωσε τις ποσότητες στο μισό. Θα περάσεις ένα σύνδρομο στέρησης αλλά στο τέλος θα μπεις νικητής στο τζιν που φορούσες στο Λύκειο. Λίγο το’χεις; (Άκου τώρα φιλοδοξία…) Το σίγουρο είναι πως θα νιώσεις πιο ελαφρύς κι αυτό είναι καλό πράγμα.

Β) Άλλαξε look (πως το μιλάμε το αγγλικό βρε παιδί μου…)

Από καταβολής κόσμου η αλλαγή ξεκινούσε από τα μαλλιά. Των γυναικών, αλλά πλέον το κάνουν και οι άντρες. Εντάξει, αν γίνεις από μελαχροινός κοκκινομάλλης, θα γελάνε μαζί σου και τα σαλιγκάρια (Ζήκος), θέλει λίγο ρέγουλα. Ρουχικά, δε χρειάζεται να αγοράσεις μάρκες, προσωπικά τις θεωρώ passe. Το θέμα είναι η αλλαγή. Την πρώτη φορά που η μαμά μου με είδε με ροζ μπλούζα αναφώνησε έντρομη «ποιά είσαι και τι έκανες στην κόρη μου;» Αν η ντουλάπα σου θυμίζει γραφείο κηδειών, χώσε λίγο χρώμα Αν το μόνο που ξέρει το κορμί σου είναι το τζιν, δοκίμασε κάτι βαμβακερό. Δε θα πάθεις αναφυλακτικό σοκ, στο εγγυώμαι.

Γ) Ο περιβάλλων χώρος

Βαρέθηκες το ίδιο σπιτίσιο σκηνικό; Πέτα τη σαβούρα, βάλε τα πράγματα αλλού ντ’ αλλού, ρίξε μια ωραία φασίνα και θα δεις πως θα σου φανεί. Βασική προϋπόθεση: Άνοιξε πατάρια, ντουλάπες και μάθε να χρησιμοποιείς τα «καλά» σερβίτσια, τις «καλές» πετσέτες κι ότι καλό έχεις τέλος πάντων. Επειδή είναι σπίτι, δε σημαίνει πως δε θέλει κι αυτό τα «καλά» του. Άλλωστε, αν περιμένουμε τις γιορτές και τα πανηγύρια, μάλλον δε θα τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ. Κρίμα δεν είναι; Αν έχεις μπαλκόνι, βρες μια ανθεκτική, αναρριχώμενη πρασινάδα και φτιάξε τη δική σου ζούγκλα. Μην ξεχάσεις το φιδάκι για τα κουνούπια.

Δ) Μάθε να καλοπιάνεις τον εαυτό σου

Κάνε αφρόλουτρο μια φορά τη βδομάδα. Απόλαυσε ένα γλυκό μια στο τόσο. Διάβασε κανα βιβίο να ξεστραβωθείς. Κάνε μια ενδοσκόπηση. Όλα αυτά, μ ό ν ο ς σου.

Το μαχαίρι στο κόκκαλο (όχι αυτό που λένε οι πολιτικοί, το άλλο, το σωστό).

Α) Βάλε βαθμό στην καθημερινότητά σου.

Αν περνάς το χρόνο σου κλεισμένος σπίτι, με μάτια τετράγωνα από την οθόνη του υπολογιστή, αν ξέρεις απέξω κι ανακατωτά το πρόγραμμα των καναλιών, κι αν μιλάς στους γύρω σου μόνο μέσω κινητού, κάτι κάνεις λάθος. Δε λέω να ξενυχτάς και να μπεκροπίνεις κάθε βράδυ, αλλά μια βόλτα δεν απαιτεί να ξεφραγκιαστείς, ενώ η σαββατιάτικη έξοδος είναι κάτι που αντέχεται. Το αντίδοτο της βαρεμάρας είναι εύκολο: Εκεί που βαριέσαι, σταμάτα να βαριέσαι. Σήκωσε το κωλαράκι σου από τον καναπέ, πάρε τηλέφωνο ένα φίλο και πήγαινε δες τον. Θα ξαφνιαστείς όταν καταλάβεις πως η ζωή βρίσκεται κ α ι έξω από το σπίτι.

Β) Βάλε βαθμό στις γνωριμίες σου

Γνώρισες τον Πελοπίδα στο νηπιαγωγείο κι έκτοτε είστε «κολλητοί». Αν το μόνο που κάνει είναι να σε πρήζει, μάλλον έχετε χάσει το νόημα. Η Ελένη που μεγαλώσατε μαζί, σε κοιτάει λίγο αφ υψηλού, άσε που στη λέει συνέχεια. Πόσο σε ευχαριστούν/στηρίζουν/αγαπούν οι άνθρωποι που έχεις γύρω σου (ή σε έχουν γύρω τους;) Χαμογελάς όταν τους σκέφτεσαι; Στρέφεσαι σε εκείνους για χαρά και παρηγοριά; Επιθυμείς να πας μαζί τους για μπύρες; Εκείνοι, κάνουν το ίδιο; Εαν το πρόσημο είναι αρνητικό, ξεκίνα την αναθεώρηση. Όσο κι αν η εποχή ευνοεί τα κινητά και το δήθεν, οι σωστές σχέσεις είναι ίσως το σημαντικότερο πράγμα.  Ξεφορτώσου όσους σε βαραίνουν και βγες να βρεις εκείνους που θα σε βοηθήσουν – και θα τους βοηθήσεις – να περνάτε καλύτερα. Υπάρχουν.

Γ) ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΗ ΓΚΡΙΝΙΑ

Οι περισσότεροι περνάμε δύσκολα, δεν είσαι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος. Η μυρμηρίαση εκτός από εκνευριστική είναι και τελείως αναποτελεσματική. Κοφ’την τη ρημάδα. Αν δε σου αρέσει αυτό που συμβαίνει, κάνε να συμβεί κάτι άλλο. Πήγαινε για τζόγκιν. Μάθε να μαγειρεύεις. Άρχισε να μαζεύεις πεταλούδες. Το βασικό είναι να μην πρήζεις τους άλλους μονίμως.

Δ) Ενδοσκόπηση, αυτός ο άγνωστος (μπαμπούλας)

Η μοναξιά είναι τόσο παρεξηγημένη έννοια.. Λες και δεν έχουμε πάντα το μέσα μας να μας συντροφεύει. Αν δε σου αρέσει, άλλαξέ το κι αυτό. Μια απόφαση είναι. Σταμάτα να αισθάνεσαι το θύμα του κόσμου, μίλα μαζί σου, και δες ειλικρινά τις μαλακίες που έκανες για να μην τις ξανακάνεις.

Ε) Το σύμπαν συνωμοτεί

Έχω νέα: Χέστηκε το σύμπαν τι κάνεις εσύ, αλήθεια στο λέω. Έχει τόσα να κάνει το ίδιο (δοκίμασε να κρατάς τους άτακτους πλανήτες σε τροχιά, να δεις τι εστί βερίκοκο) που δε δίνει φράγκο για τα οικονομικά σου, τα γκομενικά σου ή τα υπαρξιακά σου. Αν θες να δεις προκοπή, άστο στην ησυχία του και κούνα τα χέρια σου που έλεγαν και οι αρχαίοι.

Ο παραπάνω κατάλογος είναι αποτέλεσμα ίδιας έρευνας και πρακτικής. Για να λειτουργήσει απαιτείται ένα βασικό συστατικό: Η Θέληση. Σε διαφορετική περίπτωση, άστο να πάει στο διάολο.