Ο Γιάννης Νίκου, ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος, στις 14 Μαρτίου, θα δώσει το «παρών» στο Μόναχο στο «Κέντρο Ζωγραφικής».

Από την επόμενη ημέρα, 15 Μαρτίου και στο εξής, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μαγικό κόσμο του ζωγράφου στη Γερμανία, μετά το εκ νέου άνοιγμα του «Κέντρου Ζωγραφικής Γιάννης Νίκου»

Το «Κέντρο Ζωγραφικής Γιάννης Νίκου» ιδρύθηκε το 2016 στην Ελλάδα, ως μία μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην διατήρηση και παρουσίαση του έργου του Γιάννης Νίκου. Στο εκθετήριο, το οποίο συνεχώς θα εμπλουτίζεται, θα γίνονται  παρουσιάσεις για το ποικίλο έργο του κύριου εκπρόσωπο του μαγικού ρεαλισμού στην Ελλάδα, του ζωγράφου Γιάννη Νίκου (που ξεπερνά τις 3.000 ελαιογραφίες και σχέδια). Τα έργα του, μερικά από τα οποία έχουν υπερμεγέθη μορφές (μέχρι 5 x 2μ), χωρίζονται στην πλειοψηφία τους σε θεματικές ενότητες: «Ρομαντικός Κύκλος», «Αλληγορικός Κύκλος», «Ο Κόσμος Των Αγγέλων», «Βιβλικός Κύκλος», «Μεσαιωνικός Κύκλος», «Μυθολογικός κύκλος», «Ιστορικός Κύκλος», «Θαλασσογραφίες Και Ναυμαχίες», «Σύγχρονος Κύκλος», «Abstract» και «Πορτρέτα».

Ο Γιάννης Νίκου σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, από το 1965 ως το 1970, με δασκάλους τους Γ. Μαυροειδή, Ν. Νικολάου  και Γ. Μόραλη στη ζωγραφική και την Έλλη Βοϊλα στο ψηφιδωτό. Εκείνη την περίοδο σπούδασε παράλληλα υποκριτική και σκηνογραφία στη Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου Αθηνών, καθώς και κλασική κιθάρα. Ασχολήθηκε  με την τοιχογραφία κι έκανε σκηνογραφίες και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις. Το 1982 είχε επιλεγεί για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην έκθεση «150 Νέοι ζωγράφοι της Κοινότητας» της Ε.Ε. Το 1984, ο Δημήτρης Αρβανίτης παρουσίασε το έργο του Γ. Νίκου στην ταινία «Ο σουρεαλισμός στην Ελληνική ζωγραφική», που πήρε το Α’ βραβείο ταινίας μικρού μήκους στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Εκεί κατά την περίοδο όπου ζει στην Ιταλία (1985-1990), η Νομαρχία της Umbria και το υπουργείο Τουρισμού, τον βραβεύουν για την δουλειά του ενώ η Διεθνής Επιτροπή Τέχνης του Lugano του απονέμει τον τίτλο του magister και περιλαμβάνει το έργο του στην ειδική έκδοση «Πρωταγωνιστές της Ιταλικής Τέχνης» Το 1988 συμμετέχει στην VII Ευρωπαϊκή Biennale στην Ρώμη, όπου του απονέμεται και το βραβείο σχεδίου, για τον Κύκλο του «έργα  με μολύβι».

Για το πολιτιστικό του έργο βραβεύθηκε στην Γένοβα με ειδικό βραβείο από την UNICEF. Μετά, ο καλλιτέχνης αφήσει την Ιταλία και επέστρεψε στην Ελλάδα για να εκπληρώσει το όνειρό του: να είναι όσο πιο κοντά μπορεί στον φυσικό τρόπο ζωής. To 2016 κυκλοφόρησε  μια συλλεκτική έκδοση με 3 ασημένια νομίσματα , από αντίστοιχα έργα του «Βιβλικού Κύκλου» του καλλιτέχνη, από τo Cook island.

Ο Γιάννης Νίκου εμφανίζεται: μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), Ιταλία (Μιλάνο, Μπρέσια, Γένοβα, Ρώμη. Ήταν ακόμη σε πολλές εκθέσεις, μουσεία τέχνης και ιδιωτικές συλλογές Σπολέττο, Τόντι, Ρώμη, Τορίνο, Σαβόνα), τον Καναδά (Τορόντο), Ελβετία (Βασιλεία), Γαλλία (Παρίσι), Μάλτα, Η.Π.Α (Νέα Υόρκη), Βέλγιο (Αμβέρσα, Βρυξέλλες) και Κύπρο (Λευκωσία). Επίσης, για το έργο του γίνεται αναφορά σε εγκυκλοπαίδειες και βιβλία τέχνης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Γιάννη Νίκου, επικοινωνήστε με τον Μάριο Κουλαουζίδη, καλώντας στο: 0176 32 54 8775

E-mail : painting-center@iannisnikou.de

Web : www.iannisnikou.com