Γράφει ο Σπύρος Πλουμίδης

Το 2017 μας αποχαιρέτησε αφήνοντας σε άλλους γλυκιά γεύση, σε όλους πικρή και σε άλλους κάτι ανάμεσα. Όπως κάθε χρόνος που περνάει δηλαδή. Μπήκαμε στο νέο χρόνο πλέον οπότε καλό είναι τώρα που βρίσκεται στην αρχή του να βάλουμε κάποια πράγματα σε τάξη. Όσο μπορούμε δηλαδή γιατί η χώρα και η κοινωνία στην οποία ζούμε δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Μερικά στεγανά όμως μπορούμε να δημιουργήσουμε, ώστε να την παλέψουμε και φέτος. Πάμε λοιπόν…

Λιγότερο άγχος: Σώπα ρε μεγάλε θα μου πείτε και θα έχετε και δίκιο. Λες και θέλουμε όλοι να ζούμε κάτω από το άγχος και το στρες καθημερινά. Επειδή όμως μια ζωή την έχουμε και επειδή μεγαλώνουμε καλό είναι αν δεν μπορούμε να το αποβάλλουμε, τουλάχιστον να το κοντρολάρουμε (το λέω για να το ακούσω πρώτος εγώ μην βαράτε)

Καθαρό μυαλό: Το άγχος που λέγαμε πιο πάνω οδηγεί σε έλλειψη καθαρού μυαλού και ψύχραιμων αποφάσεων. Και αν λειτουργούμε σε συνθήκες έντασης και βιαστικά το πιο πιθανό είναι να πάρουμε λάθος αποφάσεις και αργά η γρήγορα θα τις πληρώσουμε. Οπότε μετρημένες και καλά μελετημένες κινήσεις μπορεί να μας βγάλουν από το αδιέξοδο.

Προσήλωση σε ότι πραγματικά αξίζει:
Ας μην σπαταλήσουμε και φέτος τον χρόνο μας σε πράγματα που δεν αξίζουν. Σε όλα τα επίπεδα. Επαγγελματικά, οικογενειακά, φιλικά, ερωτικά. Στα πάντα. Κρατάμε δίπλα μας ότι αξίζει και μας φτιάχνει την διάθεση και διώχνουμε ότι μας χαλάει και μας δημιουργεί προβλήματα.

Αλληλεγγύη: Να μην νοιώσουμε ποτέ ότι είμαστε μόνοι μας. Να μη νοιώσουμε ποτέ ότι δεν υπάρχει κανείς για εμάς. Αγάπη και αλληλεγγύη. Προσφέρουμε και δεχόμαστε. Προσωπικά αν δεν είχα δίπλα μου 4-5 άτομα δικά μου, οικογένεια χωρίς εισαγωγικά, τους οποίους και ευχαριστώ, δεν ξέρω πως θα την πάλευα την χρονιά που πέρασε.

Ενεργοποίηση: Να μην δεχόμαστε ρε γαμώτο ό,τι μας σερβίρουν αδιαμαρτύρητα. Να μην είμαστε απλοί θεατές της ζωή μας. Να πολεμήσουμε τα κακώς κείμενα που μπορούμε να πολεμήσουμε. Μαχητικότητα και όχι παθητικότητα.

Και όπως σας είπα και στην αρχή, τα λέω, τα γράφω για να τα βλέπω και να τα εφαρμόσω. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω, αλλά τουλάχιστον θα προσπαθήσω…

Καλή Χρονιά!!!