Γράφει ο Σπύρος Πλουμίδης

Τελικά όλοι στην Ελλάδα είμαστε περήφανοι για κάτι. Για το οποιοδήποτε κάτι, πάντως είμαστε υπερήφανοι. Υπερήφανοι δηλώνουν οι gay που παρέλασαν στην Αθήνα. Λες και το τι κάνεις στο κρεββάτι σου ή ποιές είναι οι σεξουαλικές σου αναζητήσεις είναι θέμα υπερηφάνιας. Υπερήφανοι και οι στρέιτ απο την άλλη πλευρά για τους ίδιους ακριβώς λόγους αλλά απο την ανάποδη. Τον παίρνεις, τον δίνεις αλλά το κάνεις υπερήφανα.

Υπερήφανοι οι οπαδοί όλων των ομάδων. Υπερήφανος που είμαι Ολυμπιακός, υπερήφανος που είμαι Παναθηναικός, υπερήφανος που είμαι ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος και όποια άλλη ομάδα θες. Βλέπεις την ομάδα σου να κάνει εγκλήματα μέσα στο γήπεδο; Υπερήφανος. Βλέπεις να γίνονται επεισόδια; Υπερήφανος. Βλέπεις παράγοντες να τραμπουκίζουν σαν τους χειρότερους χούλιγκαν; Πάλι περήφανος. Και πάντα πιο περήφανος απο τους άλλους οπαδούς των άλλων ομάδων. Και δώσε κουβέντες και συζητήσεις γιατί είσαι πιο περήφανος. Και διαπληκτισμοί και ξύλο ενίοτε.

Υπερήφανοι όλοι για την καταγωγή μας. Υπερήφανος που είμαι απο την Κρήτη, απο τη Μάνη, απο τον Βόλο απο την κάτω ραχούλα. Απο όποιο μέρος και να καταγόμαστε είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Τώρα γιατί αυτός που γεννήθηκε στην κάτω Παναγιά πρέπει να νοιώθει υπερήφανος και αυτός που γεννήθηκε στην Άνω Παναγιά δεν πρέπει να νοιώθει, δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Γενικά πρέπει να νοιώθουμε «περήφανοι» για κάτι ρε παιδί μου. Και η λίστα δεν τελειώνει εκεί. Είμαστε περήφανοι για το ντύσιμο, για τη μουσική, για το τι τρώμε, τι πίνουμε, τι κάνουμε, τι δεν κάνουμε. Περήφανοι αν έχουμε όπλα και ρίχνουμε με αυτά, περήφανοι αν έχουμε γρήγορο αμάξι και πάμε σαν τρελοί στον δρόμο. Για όλα υπερήφανοι.

Α, μην ξεχάσω, είμαστε υπερήφανοι και για τις πολιτικές μας επιλογές. Υπερήφανος αριστερός, υπερήφανος δεξιός, υπερήφανος κεντρώος και πάει λέγοντας. Και υποστηρίζουμε με θέρμη την περηφάνια μας και πλακωνόμαστε και πάλι βεβαίως βεβαίως.

Οπότε η απορία είναι η εξής. Αφού είμαστε περήφανοι για όλα, πως στο διάολο φτάσαμε ως εδώ; Σε μια κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά έχουμε πιάσει πάτο σε όλα τα επίπεδα; Μάλλον γιατί έχουμε μια «περηφάνια» για όλα. Και αντί να πούμε «σκατά τα κάναμε» τα πασπαλίζουμε με μια δόση «περηφάνιας» και καθαρίσαμε…

Σπύρος Πλουμίδης

Σπύρος Πλουμίδης

Δημοσιογράφος, τεχνικός υπολογιστών και επεξεργασία εικόνας. Τα κάνω όλα και συμφέρω. Το πώς έμπλεξα με όλα αυτά θα σας γελάσω. Μάλλον από πείσμα. Ακούω από ροκ μέχρι Μάρκο Βαμβακάρη. Όνειρο ζωής ένα σπίτι στο βουνό με θέα τη θάλασσα.

Δείτε επίσης