Φωτιά ξέσπασε χτες το βράδυ στη Χίο, αναγκάζοντας τους κατοίκους των χωριών Σιδηρούντα, Μάναγρο και Κατάβαση, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στη νύχτα. Δεν ξέρω ποιος αποφάσισε να μη μείνει ούτε θάμνος στη Χίο αλλά πολύ θα ήθελα να τον έβρισκα να του πω δυο φωνήεντα. Και τρία, μη σου πω.

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης προσπαθεί να δημιουργήσει ευρωπαϊκό πρόσωπο. Στο Παρίσι βρέθηκε χτες, λαμβάνοντας μέρος στη Σύνοδο των ηγετών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Ξέρετε, είναι από αυτές τις συνόδους που μαζεύονται οι «ηγέτες», συζητούν για τα προβλήματα που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει, προτείνουν όμορφες ουτοπικές λύσεις κι ύστερα συγχαίρουν ο ένας τον άλλον, συνήθως τρώγοντας. Ο Αλέξης οργανώνει επίσης Σύνοδο μεταξύ των χωρών του Νότου, για να συμπράξουν όλες, ένας Θεός ξέρει σε τι. Όχι πως δεν έχει θέματα ο ευρωπαϊκός Νότος, αλλά αν περιμένει από τον Αλέξη να τα λύσει, σώθηκε.

«Ισχυρό αμυντικό σύστημα» χαρακτήρισε το δεύτερο φράχτη που υψώνεται στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, ο πρωθυπουργός της πρώτης, Βίκτορ Ορμπάν. Ο φράχτης θα κρατήσει μακριά τους ανεπιθύμητους πρόσφυγες, νομίζει ο κ. Ορμπάν. Κατά τα άλλα η «φωτισμένη» Ευρώπη είναι κοντά στους βασανισμένους (που η ίδια δημιούργησε) και προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φτάνει να το κάνει από μακριά.

Έκρηξη με ένα νεκρό και τέσσερις τραυματίες είχαμε στην πόλη Σιμέι, του Βελγίου χτες το βράδυ, περισσότερους νεκρούς και τραυματίες θρηνούν στην πόλη Σιζρέ της Τουρκίας, μετά την έκρηξη στο αρχηγείο της Αστυνομίας.  Προφανώς η αυστηρή αστυνόμευση δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Γιατί, άραγε;

Τσουκνίδα