onehit

Της Άννας Παχή

One hit wonders λέγονται τα τραγούδια που έκαναν τρελή επιτυχία χωρίς οι καλλιτέχνες τους να δώσουν ανάλογα δείγματα, κοινώς, τους έφαγε η μαρμάγκα. Θεωρώντας πως αξίζουν να τα θυμόμαστε καθώς κάποτε (ή και τώρα ακόμα) λιώναμε χορεύοντας ή τραγουδώντας τα, ξαναφέρνουμε στη μνήμη μας ένδοξες μουσικές στιγμές. Δεν πειράζει που μείναν χωρίς αδερφάκια, και τα μοναχοπαίδια έχουν ψυχή.

99 Red baloons – Nena: Η γερμανίδα με τη γλυκιά φωνή προέτρεπε τον κόσμο να αγοράσει κόκκινα μπαλόνια στο αντιπολεμικό της τραγούδι που βγήκε και στα γερμανικά και στα αγγλικά το 1983. Δεν ξανακούσαμε για αυτήν.

Tainted Love – Soft Cell: πρόκειται για διασκευή τραγουδιού του 1965 από την Gloria Jones και το απογείωσε το συγκρότημα του Mark Almond κάποιες δεκαετίες αργότερα, συγκεκριμένα το 1981. Ο Mark συνέχισε σόλο καριέρα με πολύ καλά αποτελέσματα αλλά το Tainted love παραμένει εξόχως ηλεκτρικό και σέξυ (έως πρόστυχο).

Lambada – Kaoma: Το τραγούδι αυτό έκανε όλον τον κόσμο να λικνίζεται (ή να προσπαθεί έστω) ενώ ονόμασε και τις σχετικές φουστίτσες, αυτές τις θεόκοντες και αεράτες, ξέρετε τώρα. Το video clip έδειχνε τον άδολο έρωτα δυο πιτσιρικίων και τα βάσανα που περνούσε ένα γλυκύτατο κοριτσάκι από τον αυστηρό έως βίαιο πατέρα της. Τελικά όμως, η μουσική και ο χορός εξημερώνουν τα ήθη κι όλοι χορεύουν στο ηλιοβασίλεμα. Άι αι αι αιιι…

Ice Ice baby – Vanilla Ice: Παίρνοντας την εισαγωγή του Under Pressure, τραγούδι ντουέτο των David Bowie & Freddie Mercury, ο χιπ χοπάς Vanilla Ice κυκλοφόρησε το παγωμένο του τραγούδι το 1989. Έκανε πάταγο, ενώ ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε στην κομμωτική αισθητική του τρίχινου κοκορακίου καθώς και στα ευφάνταστα κοστούμια, η πραγματικότητα των οποίων είναι ανώτερη πάσης περιγραφής. Ο Vanilla Ice προφανώς έλιωσε κάτω από το φως των προβολέων διότι έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

Come on Eileen – Dexy’s Midnight Runners: Με όνομα μακρυνάρι είναι δύσκολο να κάνεις καριέρα, η Eileen όμως καταχωρήθηκε στις μνήμες όλων από την πρώτη στιγμή που μας συστήθηκε το 1982 κι εκεί παραμένει. Το βίντεο δε με τους καλλιτέχνες να κυκλοφορούν με σαλοπέτες παραμένει υπέροχα cult. Πάντως η Eileen ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα τελικά.

 

Sunglasses at night – Corey Heart: Ο Καναδός με τα καρφάκια στο μαλλί φόρεσε τα γυαλιά του μια νύχτα του 1983 και παρέμεινε να βολοδέρνει στα σκοτάδια προσπαθώντας να ξεπεράσει την καψούρα του. Τραγούδι από τα λίγα, κάθε φορά που το ακούμε μας πιάνουν τα μεράκια.

Why’d you lie – Colin James: Εν έτει 1989 ο Colin James μας συστήνεται με ένα απόλυτα blues άσμα που μιλά για μια ψεύτρα. Αναθαρρήσαμε κάπως, ο τύπος έδειχνε πολλά υποσχόμενος και το blues χρειάζεται νέο αίμα. Δυστυχώς διαψευστήκαμε. Γιατί είπες ψέματα James;

A girl like you – Edwyn Collins: Είμαστε στο 1994 κι άλλο ένα προστυχοτράγουδο ακούγεται παντού δημιουργώντας πάθη. Ωραίο παιδί, ωραίος ρυθμός, όλα ωραία. Τέλος.

Pass the dutchie – Musical Youth: τα πιτσιρίκια που ήθελαν να γίνουν Jackson 5 στη θέση των Jackson 5 στο πιο hip hop, έκαναν σημαντική επιτυχία το 1982 με το συγκεκριμένο άσμα, ήταν και γλυκούλια αλλά έκτοτε αγνοούνται κι αυτά. Παντελώς.

Don’t worry be happy – Bobby McFerrin: Ο άνθρωπος ορχήστρα προέτρεπε όλον τον κόσμο να μην ανησυχεί, να είναι ευτυχισμένος, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το νόμο του Μέρφυ, υπάρχουν και χειρότερα. Εντάξει υπάρχουν. Συμπαθές τραγούδι συμπαθής ερμηνευτής. Δεν ξέρουμε τι απέγινε…

Born to be alive – Patrick Hernandez: Ο ύμνος της disco, με πολλάροκ στοιχεία. Από το 1979 που κυκλοφόρησε μέχρι σήμερα δεν έχασε ποτέ τη λάμψη και τη μαχητικότητά του. Ο ίδιος ο Patrick είναι τελείως διαφορετικός από ότι φανταζόμαστε στο άκουσμα της φωνής του. Δείτε τι εννοώ…

I touch myself – Divinyls: Η καλλιτεχνική έκφραση του αυνανισμού, πρωτακούστηκε το Δεκέμβρη του 1990. Έντονο τραγούδι, με ροκ ύφος, και μια τραγουδίστρια εξαιρετικά σέξυ. Περιμέναμε κι άλλα από αυτούς αλλά μάλλον τη βρίσκουν με τον εαυτό τους και δεν ασχολούνται με θέματα καριέρας.

Macarena – Los Del Rio: Η κληρονομιά του Lambada γνώρισε τρελές πιένες, τραγουδισμένη από δυο κοστουμάτους Ισπανούς, που θύμιζαν έντονα μαιτρ πολυτελούς εστιατορίου ή και κλώνους των αδερφών Κατσάμπα, θα σας γελάσω. Η φρενίτιδα που προκάλεσε το τραγουδι το 1994 όταν κυκλοφόρησε παραμένει αμείωτη κάθε Αποκριά. Όλοι θυμούνται τα βήματα.

To be continued…