Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους single “Passion”, οι Operatical συστήνονται στο κοινό του iart.gr και μοιράζονται μαζί μας υπέροχες μελωδίες, εξαιρετικά φωνητικά και την υψηλή αισθητική της δουλειάς τους.

Συνέντευξη στην Άννα Παχή

Το όνομά σας είναι ενδεικτικό, αλλά θα ήθελα να μας πείτε πως αποφασίσατε την δημιουργία ενός τέτοιου σχήματος και την συνεργασία σας γενικότερα.

Είμαστε και οι δυο τραγουδιστές της όπερας, οπότε το οπερατικό ύφος τραγουδιού είναι χαρακτηριστικό του σχήματός μας. Δημιουργήσαμε τους Operatical επειδή θέλαμε να εκφραστούμε καλλιτεχνικά με απόλυτη ελευθερία, δημιουργώντας πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις όπου το συγκεκριμένο ύφος θα μπορεί να συνδυάζεται με διάφορα είδη μουσικής.

 

 

Κάποτε η όπερα αφορούσε όλον τον κόσμο αλλά με τα χρόνια “απομακρύνθηκε”. Γιατί, νομίζετε; Τι θα μπορούσε να προσφέρει στον σημερινό ακροατή; Πως κινείστε εσείς ως προς αυτήν την κατεύθυνση;  

Η Όπερα ανέκαθεν αποτελούσε το πιο εκλεπτυσμένο μουσικό-θεατρικό είδος. Στο παρελθόν είχε μεγαλύτερο και πιο πιστό-φανατικό κοινό. Όμως με τα χρόνια αυτό άλλαξε διότι άνθησαν και άλλα μουσικοθεατρικά είδη, όπως το Musical theatre κ.α., τα οποία ήταν πιο προσιτά και συμβάδιζαν  αισθητικά με την σύγχρονη εποχή. Είναι λογικό λοιπόν το ευρύ κοινό να μην είναι τόσο εξοικειωμένο με το είδος. Ένας από τους στόχους μας είναι να το φέρουμε πιο κοντά του, δημιουργώντας κάτι πρωτότυπο και σύγχρονο που να διεγείρει το ενδιαφέρον των ακροατών χωρίς να κάνει καμία έκπτωση στην καλλιτεχνική του ποιότητα.

 

“Πάθος” μετά την “Αγάπη” και την “Αλήθεια”. Διακρίνω μια θεματική; Είναι όλα “Μαργαριτάρια του βυθού”; Θα τα δούμε κάποια στιγμή σε ένα cd; 

Η αρχική σκέψη ήταν να παρουσιάσουμε ένα άλμπουμ με πρωτότυπες, δικές μας συνθέσεις εμπνευσμένες από μουσικές κουλτούρες διαφόρων χωρών και βασισμένες σε διάφορα μουσικά είδη. Ο τίτλος που είχαμε σκεφτεί ήταν “Musica Mondana” ή ‘’Η μουσική του κόσμου ‘’! Όμως, ζούμε στην εποχή των singles και τελικά μας αρέσει  που   παρουσιάζουμε το κάθε κομμάτι μας  ξεχωριστά στο κοινό, δίνοντάς έτσι την βαρύτητα που του αρμόζει! Η μουσική μας εμπνέεται από έντονα συναισθήματα και φιλοδοξεί να εμπνεύσει αξίες και ιδανικά, κάτι που αποτυπώνεται και στους τίτλους των τραγουδιών μας. Όσο για την  κυκλοφορία ενός άλμπουμ,  είναι κάτι που θα γίνει αφού  ολοκληρωθεί το project  των Operatical.

 

 

Οι παραγωγές σας είναι εξαιρετικά προσεγμένες και πολύ διαφορετικές από αυτές που γίνονται στην Ελλάδα, οι περισσότερες τουλάχιστον. Τα σχόλια που λαμβάνετε είναι επίσης εξαιρετικά. Πόσο δύσκολο είναι να κάνετε το όραμά σας πράξη;

Το όλο εγχείρημα είναι πραγματικά πολύ δύσκολο αλλά αποτελεί και πρόκληση για μας. Πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε και προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας δίνοντας κάθε στιγμή τον καλύτερό μας εαυτό.

 

Γράφετε στίχους σε διάφορες γλώσσες. Έχετε δοκιμάσει, ή σκέφτεστε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στη διεθνή μουσική σκηνή; Σίγουρα έχετε το ταλέντο και την ικανότητα, υπάρχει όμως η δυνατότητα;

Το ότι γράφουμε στίχους σε διάφορες γλώσσες αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά του σχήματός μας. Φυσικά και έχουμε στο μυαλό μας την διεθνή μουσική σκηνή με την ευρύτερη έννοια. Δεν διαχωρίζουμε το ελληνικό κοινό από αυτό του εξωτερικού. Προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε απολαμβάνοντας το όμορφο μουσικό μας ταξίδι

 

 

Η ελληνική μουσική – σε πολύ μεγάλο βαθμό – δείχνει να επικεντρώνεται περισσότερο στο φαίνεσθαι. Οι Operatical σίγουρα ξεχωρίζουν μακράν. Θεωρείτε ότι βελτιώνεται το μουσικό αισθητήριο του κόσμου; Ψάχνει το διαφορετικό; Το ακούει;

Πιστεύουμε ότι το κοινό της εποχής μας είναι αρκετά πιο απαιτητικό σε σχέση με παλαιότερα, κυρίως λόγω του διαδικτύου που δίνει πληθώρα μουσικών επιλογών. Από την άλλη θεωρούμε ότι η μεγάλη ποικιλία των μουσικών ακουσμάτων κάνει το κοινό πιο δεκτικό σε καινούριες και διαφορετικές μουσικές προτάσεις, αρκεί να είναι ποιοτικές και ενδιαφέρουσες.

 

 

Μοιραστείτε μαζί μας ένα όνειρο για τους Operatical. Μια εμφάνιση, μια συνεργασία, οτιδήποτε θα θέλατε οπωσδήποτε να κάνετε σε κάποια στιγμή της πορείας σας.

Όνειρό μας είναι να ανοίξουμε νέους μουσικούς ορίζοντες και να δημιουργήσουμε νέους τρόπους μουσικής έκφρασης. Σίγουρα ονειρευόμαστε κάποια στιγμή να εμφανιστούμε ζωντανά δίπλα σε μεγάλα αγαπημένα μας ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Η μεγαλύτερη ωστόσο δικαίωση για εμάς θα είναι να επηρεάσουμε νέους καλλιτέχνες ώστε να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά.