Τα μεγάλα κρύα στη βορειοανατολική Ευρώπη έχουν αναγκάσει πολλά πουλιά να κατευθυνθούν προς την προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού, και μάλιστα την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν στην περιοχή του παράκτιου τμήματος Γαλλικού-Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα αρκετά ασυνήθιστα για τη χώρα μας είδη. Πρόκειται για είδη που αναπαράγονται στη Σκανδιναβία και τη Σιβηρία και εμφανίζονται σπάνια στη Βόρεια Ελλάδα με βαρυχειμωνιές…
Το πιο σπάνιο πουλί που παρατηρήθηκε και φωτογραφήθηκε -όσον αφορά την εμφάνισή του στη χώρα μας- είναι μία χιονόπαπια, στις γκιόλες του παράκτιου αναχώματος στην περιοχή της Χαλάστρας. «Είδαμε ένα πανέμορφο παπί, διαφορετικό από αυτά που βλέπουμε συνήθως. Όπως το ταυτοποιήσαμε με βάση τον Οδηγό Πουλιών είμαι μία θηλυκή χιονόπαπια», λέει η Εύα Κατράνα, βιολόγος στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού.
Η χιονόπαπια Clangula hyemalis χρησιμοποιεί ως τόπο αναπαραγωγής της βαλτότοπους σε τούνδρες, αλλά και παράκτιες περιοχές και μεγάλες ορεινές λίμνες στο βόρειο Ατλαντικό, την Αλάσκα, το βόρειο Καναδά, τη Βόρεια Ευρώπη και τη Ρωσία. Είναι είδος μεταναστευτικό που διαχειμάζει κατά μήκος των ανατολικών και δυτικών ακτών της Βόρειας Αμερικής, στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στον Καναδά, στις ακτές της Βόρειας Ευρώπης και της Ασίας, ενώ η πιο σημαντική περιοχή όπου διαχειμάζει είναι η Βαλτική Θάλασσα, όπου συγκεντρώνονται περισσότερα από 4,5 εκατ. πουλιά. Είναι η τέταρτη χρονιά που το είδος εμφανίζεται στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού. Μέχρι τώρα είχε καταγραφεί με δύο άτομα το 2008, ένα το 2010, και τρία το 2014.
Οι παρατηρητές πουλιών που έχουν συρρεύσει στην περιοχή από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, κατέγραψαν επίσης, στην περιοχή του Γαλλικού ποταμού, τρεις βελουδόπαπιες, είδος τρωτό παγκοσμίως. Η βελουδόπαπια καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Δέλτα του Αξιού το 1961 και έκτοτε έχει καταγραφεί στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού άλλες πέντε χρονιές, πριν τη φετινή, όπως αναφέρει ο ερευνητής-ορνιθολόγος Στρατής Μπουρδάκης.
Εκτός από τις βόρειες θαλασσόπαπιες, φέτος καταγράφηκε στην περιοχή και ο μεγαλύτερος αριθμός από διαχειμάζοντα χειμωνοβουτηχτάρια (τρωτό παγκοσμίως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν απειλούμενο στην Ευρώπη) που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, με 5-6 άτομα. Τις τελευταίες μέρες καταγράφηκε στον Αλιάκμονα και ένα θηλυκό κεφαλούδι Oxyura leucocephala, είδος παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση και εξαιρετικά σπάνιο στην περιοχή.
Εξάλλου, στο θαλάσσιο τμήμα έχουν έρθει, μεταξύ άλλων, δεκάδες σκουφοπρίστες Mergus serrator (τρωτό σε Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν απειλούμενο σε Ευρώπη) και λαμπροβούτια Gavia arctica, καθώς και δύο κηλιδοβούτια Gavia stellata.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μπουρδάκη, λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας αναμένονται και νέες αφίξεις το επόμενο διάστημα, που θα προσελκύσουν και πολλούς παρατηρητές πουλιών από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και από όλη την Ελλάδα. Όπως λέει ο ίδιος, «η θαλάσσια περιοχή του ΓΑΛΑ από τις εκβολές του Δενδροπόταμου και του Γαλλικού ως την Αλυκή Κίτρους για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι είναι ότι από τις κορυφαίες περιοχές στην Ελλάδα για τα υδρόβια πουλιά».