Της Άννας Παχή

Τα θερμά, τα ζεματιστά μας συγχαρητήρια. Αχνοβλέπω τη μάνα να κλαίει με μαύρο δάκρυ, μοιρασμένη ανάμεσα στην περηφάνια που πέρασες και τη θλίψη που θα ξενιτευτείς για το Πτυχίο σου. Ο πατέρας, πιο ψύχραιμος (not) εξίσου όμως υπερήφανος και ταυτόχρονα αγχωμένος, πως θα τα βγάλεις πέρα.
Οκ, το ’χουμε. Παρακάτω θα βρεις οδηγίες προς ακαδημαϊκούς ναυτιλομένους, που θα σε βοηθήσουν να διαλύσεις τα τυχόν σύννεφα που θα απειλήσουν με σκιές τη φοιτητική σου ζωή.

1.Μπαρτοκούρνιαχτο
Το έλεγε η γιαγιά μου και σημαίνει «ο κακός χαμός». Αυτό θα σου συμβεί αρχικά, σε όλα τα επίπεδα. Θα τρως σουβλάκια και πίτσες μέχρι να σου βγει το τζατζίκι από τα αυτιά και το κέτσαπ από τη μύτη. Θα φτάσεις σε τέτοια επίπεδα βρώμας που θα βαφτίσεις τις κατσαρίδες που θα σουλατσάρουν ανενόχλητες στο φοιτητικό σου δωμάτιο. Θα κάνεις τη νύχτα μέρα και θα καταλάβεις α κ ρ ι β ώ ς πως νιώθουν οι απανταχού Δράκουλες σε αυτή τη γη. Θα σιχαθείς το αλκοόλ (εντάξει, προσωρινά). Όσο για τη Σχολή, θα πας μια δυο φορές το πρώτο εξάμηνο να δηλώσεις παρουσία και να τσεκάρεις φάτσες.

2.Χρήματα – αυτός ο άγνωστος
Αν δεν είσαι γόνος εφοπλιστών, αντιλαμβάνεσαι πόσο δύσκολο είναι να σου έρχονται τα φράγκα κάθε μήνα. Τις πρώτες φορές που θα πιάσεις λεφτά στα χέρια σου, θα διαπιστώσεις πως η ικανότητά τους να μειώνονται αγγίζει τη σφαίρα του μεταφυσικού. Ακόμη κι αν πάρεις απόφαση πως ΠΟΤΕ δε θα σου φτάνουν, καλό θα είναι να μένεις άφραγκος στο τέλος κι όχι στην αρχή του μήνα (όπως συμβαίνει με όλους τους εργαζόμενους ενήλικες). Προτείνουμε το εξής: Με το που τσεπώνεις το έμβασμα, πλήρωσε τους λογαριασμούς, γέμισε το ψυγείο και πάρε τα απαιτούμενα για να βγάλεις το μήνα, τσιγάρα. Από κει και πέρα, όσο κολυμπηθρόξυλο και να γίνουν τα υπόλοιπα, θα έχεις στέγη, τροφή και κάρτα στο κινητό να λες τον πόνο σου στη γιαγιά (που όλο και κάτι θα στείλει..).

3.Τα σπιτικά ξωτικά ζουν μόνο στο Χόγκουαρτς
Παρά τα άλματα της τεχνολογίας και τους θριάμβους της επιστήμης, το αυτοκαθαριζόμενο σπίτι βρίσκεται ακόμη στο μέλλον. Η στιγμή που θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις καθαρό βρακί να φορέσεις (ούτε και τίποτε άλλο καθαρό εδώ που τα λέμε) είναι η στιγμή που θα καταλάβεις την αξία του μαλακτικού στα φρεσκοσιδερωμένα σου ρούχα της μανούλας, μια χαρά που θα αργήσεις να ξαναδείς. Να μην πω για τα πιάτα. Ποτέ δε φανταζόσουν ότι ένας άνθρωπος μπορεί να λερώσει ΤΟΣΑ πιάτα και ποτήρια. Προτείνουμε: α) Εχεις πλυντήριο ρούχων. Χρησιμοποίησέ το. Β) Το πλύσιμο των πιάτων δε σκότωσε ποτέ κανέναν (στη χειρότερη, να χρησιμοποιείς πλαστικά). Γ) Δυο ωρίτσες φασίνα τη βδομάδα και καθάρισες. Μην ξεχνάς πως κανένας δε συμπαθεί τους βρωμιάρηδες. Μπλιαχ!

4.Είμαστε όλοι μια παρέα
Έχεις να γνωρίσεις πολύ κόσμο, οπότε πρέπει να προετοιμαστείς καταλλήλως. Να είσαι ανοιχτός σε νέες συναναστροφές, εάν όμως δε θες να σε περάσουν για χαζοχαρούμενο, καλό θα είναι να αποφύγεις να πέσεις με τα μούτρα. Η φοιτητική αλληλεγγύη είναι πολύ ωραίο πράγμα, αν όμως μαζεύεται στο σπίτι σου η σάρα και η μάρα κάθε που φτάνει το δέμα με τα καλούδια της μανούλας, μάλλον θα μείνεις νηστικός. Μην ξεχνάς πως πολλούς από αυτούς θα τους κρατήσεις στη ζωή σου για πολύ καιρό. Φρόντισε να αξίζουν. Νέος είσαι, όχι μαλάκας.

5.Καθηγητές
Μερικοί από αυτούς θα έκαναν το Χίτλερ περήφανο. Άλλοι θα σου θυμίζουν τον Τζων Κήτινγκ από το «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών». Κάποιοι θα σου είναι παντελώς αδιάφοροι. Δεν τρέχει τίποτα, το ίδιο συμβαίνει παντού, γιατί δηλαδή το Πανεπιστήμιο να αποτελεί εξαίρεση; Αναγνωρίζω ότι η βαρεμάρα και η αναβλητικότητα φαίνονται πολύ θελκτικές, μακροπρόθεσμα όμως σε συμφέρει να τελειώνεις με τα ζόρικα μαθήματα όσο είναι ακόμη μικρά. Μετά, είναι απείρως δυσκολότερο. Να θυμάσαι πως οι καθηγητές δεν είναι οι κολλητοί σου και κυρίως, του διαβασμένου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ (ή σχεδόν ποτέ).

6. Να βρω δουλειά ή να μη βρω; Ιδού η απορία
Εδώ, κι ο Άμλετ θα κώλωνε. Με την κρίση να μας έχει αλλάξει τα πρέκια, αν βρεις κάτι part time καλό θα ήταν, για να πηγαίνεις σε εκδρομές και γλέντια. Το επιπλέον χαρτζιλίκι σίγουρα δε θα σε χαλάσει, αντιθέτως θα σου δείξει την εργασιακή πραγματικότητα. Στην αρχή ίσως κλάψεις με μαύρο δάκρυ που δε θα σε νταντεύει κανείς, θα αποζημιωθείς όμως από τα τίμια κερδισμένα χρήματα που θα βγάλεις με τον ιδρώτα σου. Προσοχή όμως, μη βρεις πάτημα στη δουλειά και φορτώσεις τις σπουδές στον κόκκορα. Ακόμα και σε αυτές τις εποχές, ο εξειδικευμένος έχει περισσότερες επιλογές από τον ανειδίκευτο.

7.Μαμάάάάάά!
Ως γνωστόν, η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη. Στο μυαλό σου, η εγκατάλειψη της γονικής φωλιάς φαντάζει σα μια υπέροχή περιπέτεια, όταν όμως τα φώτα κλείσουν και μείνεις μόνος στο σπίτι, θα διαπιστώσεις πως δεν είναι ακριβώς έτσι. Η ανεξαρτησία και η υπευθυνότητα έχουν τα ζόρια τους. Είναι ανθρώπινο να σε πιάσει πανικός, άγχος, να αμφισβητήσεις την επιλογή σου και να θελήσεις να τρέξεις πίσω στην αγκαλιά της μανούλας.
ΗΡΕΜΗΣΕ! Το άγνωστο είναι πάντα λίγο δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο, αλλιώς θα μέναμε ακόμα σε σπηλιές. Όπως τα καταφέρνουν οι άλλοι, θα τα καταφέρεις κι εσύ. Άλλωστε, έχεις ήδη «πόντους» στο ενεργητικό σου, πέτυχες σε αυτό το εκπαιδευτικό εξάμβλωμα που λέγεται Πανελλήνιες, δεν είναι λίγο. Πάρε το χρόνο σου να εγκλιματιστείς, να δοκιμάσεις, να φάς τα μούτρα σου και να επιλέξεις αυτό που θέλεις να κάνεις. Η ισορροπία μεταξύ μελέτης και διασκέδασης δε θα είναι εύκολη, γίνεται όμως. Σκέψου πως είσαι νέος, ωραίος και ικανός για όλα. Βουρ και φύγαμε!

Ώπα. Σαν πολλά δε μας τα λες κυρία μου; (θα σκεφτείς εσύ, ο φοιτητής του ερχόμενου εξαμήνου). Εδώ κάναμε κρα να φύγουμε από το σπίτι, βιδωθήκαμε στη μελέτη, χάσαμε βόλτες, υποστήκαμε γκρίνιες, νουθεσίες… Άσε μας στην ησυχία μας να γλεντήσουμε το καλοκαίρι και βλέπουμε.

Εντάξει, πάσο. Καλές διακοπές και καλό πτυχίο. Δε θα αποκαλύψω ποτέ πόσα μαθήματα χρωστάς.