Έφη Φουρίκη –  Πνοές
στην Art Appel Gallery

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ. Αθηνά Σχινά

Εγκαίνια Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 18:00 – 23:00
Διάρκεια 8 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2022

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στην γκαλερί Art Appel η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Έφης Φουρίκη με τίτλο «Πνοές».

Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Αθηνά Σχινά στο κείμενό της «Η πραγματικότητα δεν έχει μόνον πολλά, αλλά και άδηλα πρόσωπα. Έχει ανεκδήλωτα επίπεδα για το βιαστικό βλέμμα, που όμως εκείνα παρότι είναι δυσδιάκριτα, με βεβαιότητα υφίστανται στις δικές τους ιδιοσυχνότητες. Άλλωστε, με την οργανική τους παρουσία και τις επενέργειές τους, υποστηρίζουν τις μυριάδες όψεις και λειτουργίες της ζωής. Αυτά τα φανερά και ταυτοχρόνως αφανέρωτα επίπεδα της ζωής, την κάνουν να είναι πολυδιάστατη κι αδαπάνητη, μυστηριώδης και γοητευτική, γνωστή και ταυτοχρόνως απροσδόκητη, αινιγματική μα και μοναδική.
{…} Μέσα  από τα δικά της μάτια, βλέπουμε τα συνήθως ασπρόμαυρα φυτά της Έφης Φουρίκη να αποκτούν οντότητα και ηχητική σχεδόν δόνηση, αποκαλύπτοντάς μας σταδιακά τις πορείες που ακολουθούν κατά την διάρκεια της γήινης παρουσίας τους όπως και του θανάτου τους, αναπνέοντας μέσα από τις ανεπίγνωστες κινήσεις ή τις «σεισμικές» δονήσεις τους που η ζωγράφος τις συλλαμβάνει και σαν τον παλμογράφο τις καταγράφει, αποκαλύπτοντας όχι μόνον τις δυσδιάκριτες διαπνοές της υλικής «οργανικότητας» των φυτών, αλλά και την «μετάπραξη», (όπως θα ανέφερε  ο Γιάννης Χρήστου) των μεταισθήσεων του ορατού.
Βλέποντας αυτή την ελεγειακής ατμόσφαιρας εικαστική «χλωρίδα» της Έφης Φουρίκη, που μας φέρνει εκείνη, με λεπτότητα και τρυφερότητα, στο προσκήνιο της όρασης –και της συναίσθησης- ερχόμαστε σε επαφή με συχνότητες, ενέργειες και υπαρκτές δονήσεις του αθέατου κόσμου, (που λειτουργούν πέρα από το χρωματικό φάσμα). Η τέχνη, με τον δικό της ποιητικό τρόπο, μας καθιστά αντιληπτή, από μια διαφορετική εδώ σκοπιά, την «ελαφρότητα του είναι», αλλά και την σημασία της «κιναίσθησης», ανοίγοντας ταυτοχρόνως γέφυρες μιας ουσιαστικότερης προσέγγισης της φυσικής επιστήμης προς τα ανεξερεύνητα εδάφη της μεταφυσικής».

Την διοργάνωση της έκθεσης έχει αναλάβει η ΣΠΟΡΟΣ ΑΜΚΕ.

Σχετικά με την έκθεση

Εγκαίνια
Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022
ώρα 18:00 – 23:00

Διάρκεια
8 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2022

Art Appel Gallery
Νεοφύτου Βάμβα 5 106 74 Αθήνα | +30 211 11 540 30
www.artappelgallery.gr
@appel.gallery

Τρίτη έως Παρασκευή 15:00 – 20:00
Σάββατο 11:00 – 15:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ