ninios

Της Πέννυς Κροντηρά

«Ας γελάσω» ήταν η τελευταία φράση που αποτύπωσε στο χαρτί ο Μ. Καραγάτσης περικλείοντας με μία δόση ειρωνείας αλλά και καθαρού ρεαλισμού το κλίμα της εποχής που έζησε και εμπνεύστηκε το «Δέκα». Αν και ημιτελές το βιβλίο, καθώς ο συγγραφέας έφυγε ξαφνικά από κοντά μας σε ηλικία 52 ετών, πρόλαβε να μας δώσει τον βασικό άξονα ύφους του έργου του. Ο Καραγάτσης σκόπευε να στηρίξει το βιβλίο του μέσα από την ανάδειξη τεσσάρων διαφορετικών εποχών, όμως, αυτό που πρόλαβε να γράψει περιλαμβάνει μόνο τα τρία τέταρτα της πρώτης. Ευρεθέντα σε ένα μπλοκ χειρόγραφων αποσπασματικών σημειώσεων αποτυπώνεται μία ελλιπής εικόνα για την τύχη και το μέλλον των ηρώων του.

Ο τόπος συνάντησης των τεχνών «Αγγέλων Βήμα» αποφάσισε να αναδείξει το «Δέκα» μέσα από την λιτή αλλά ουσιαστική και πλήρη ματιά του ηθοποιού, Γιώργου Νινιού. Στον σχεδόν «οικογενειακό» και ζεστό χώρο του «Αγγέλων Βήμα» ο Γιώργος Νινιός σε μορφή δραματοποιημένου αναλογίου αναδεικνύει την παθογένεια των ηρώων του βιβλίου που συμβιώνουν στο πρώην εργοστάσιο της «Παρασάγγη 10» στον Πειραιά, μεταφέροντάς μας σε μία εποχή που η Ελλάδα της δεκαετίας του ΄50 έψαχνε να βρει τα πατήματά της μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους και έναν εμφύλιο. Η παρουσίαση των κειμένων στηρίχτηκε στην προβολή των ερωτικών σχέσεων των δύο φύλων, από το πλήθος των χαρακτήρων που υπήρχαν στα χειρόγραφα που βρέθηκαν.

Η εμφαντική ανάγνωση και η ιδιαίτερη, επιβλητική χροιά της φωνής του Γιώργου Νινιού σε μεταφέρει στα δωμάτια και στις ζωές των ηρώων άλλοτε με παραστατικό – γλαφυρό και άλλοτε με σκοτεινό – πυκνό ύφος, καλώντας τον θεατή να συνηγορήσει με την φαντασία του στην αναπαράσταση του έργου και να συναισθανθεί τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα των ηρώων. Νομίζεις πως βλέπεις από τις χαραμάδες των ξύλινων παντζουριών τις ζωές των συμπλεγματικών αντιηρώων του Καραγάτση. Ο θεατής παρακολουθεί το ξετύλιγμα του κουβαριού των ιστοριών απροσδόκητων ερώτων, σεξουαλικής πείνας και δίψας, πλεονεξίας και απάτης, εξευτελισμών αλλά και υπέρτατης αρετής στο παλιό εγκαταλειμμένο εργοστάσιο στο Πειραιά που μετατράπηκε σε πολυκατοικία των φτωχών λαϊκών ανθρώπων. Οι περιθωριακοί και ετερόκλητοι ήρωες διέπονται από τα αρχέγονα ένστικτα έλξης που γίνονται η αιτία για την προσωπική τους  πτώση. Η πολυκατοικία μετατρέπεται στο δεσμωτήριο των ψυχών τους που οι επιθυμίες και η ζωή τους οδήγησαν.
Ο Γιώργος Νινιός, ως πολύπλευρος καλλιτέχνης, «διανθίζει» τον σκληρό και ωμό λόγο του Καραγάτση με προσωπικές μουσικές συνθέσεις και στίχους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ερμηνεία: Γιώργος Νινιός
Μουσική – Στίχοι: Γιώργος Νινιός
Επιλογή – Σύνδεση κειμένων: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου
Ακούγονται οι μουσικοί: Διονύσης Διονυσόπουλος (τζουράς, μαντολίνο), Παναγιώτης Μπάρλος (βιολί), Βαγγέλης Τσουκλίδης (μπουζούκι), Σωτήρης Λαμπρούσης (κιθάρα), Γιώργος Νινιός (τζουράς, κλαρίνο)
Ακούγονται οι ηθοποιοί: Φώτης Μακρής, Στέλλα Κρούσκα, Ρένα Κουμπαρούλη
Βίντεο – Μοντάζ: Στέφανος Κοπανάκης
INFO
Θέατρο Αγγέλων Βήμα- Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, τηλ. 210-52 42 211
Παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00 από 16/3/2016 έως 21/4/2016 (εκτός από Τετάρτη 23/3/2016)
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων)
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμά)
Είδος: Δραματοποιημένη Λογοτεχνία