Το ATHENAEUM Κελάρι συμμετέχει στην International Jazz Day την Κυριακή 30 Απριλίου με μία διπλή εκδήλωση:

18:00-22:00 – Jazz Dj set στον πεζόδρομο – Γιώργος Γκοβέσης
22:00-01:00 – Silver Lining Tribute to Horace Silver – Live

Η γιορτή θα ξεκινήσει στον πεζόδρομο στις 18:00 με Jazz μουσική που θα ακούγεται απ’ τα ηχεία έως τις 22:00 και στην συνέχεια θα μεταφερθεί στην σκηνή του Κελαριού.

SILVER LINING

Φόρος τιμής στον πατέρα του funk, πιανίστα και συνθέτη HORACE SILVER, από την αφρόκρεμα της ελληνικής jazz σκηνής.
Ο Χόρας Σίλβερ, γεννημένος το 1928, είχε το προνόμιο να βιώσει το μπλουζ και το σουίνγκ στην παιδική του ηλικία, την κλασική μουσική και το μπίμποπ στην εφηβεία του και όταν άρχισε να διαμορφώνει προσωπικό ύφος, έγινε συνιδρυτής και πρώτος πιανίστας των θρυλικών JAZZ MESSENGERS. Οι ιδέες και το παίξιμό του γνώρισαν τεράστια επιτυχία στα ΄60ς -΄70ς, πράγμα πολύ φυσικό καθώς (τόσο ο Σίλβερ όσο και το ελληνικό all star σεξτέτο που παίζει τα κομμάτια του) χαρακτηρίζονται από μελωδική και ρυθμική απλότητα, με την πιο καλή έννοια της λέξης. Η γραμμή του διακρίνεται από εναλλαγές παλιών παραδοσιακών αρμονιών και εύκολων στο άκουσμα μελωδιών, παιγμένων με έμφαση στον ρυθμό. Κατά τον ιστορικό της Jazz, John Chilton, μεγάλη σχέση με την εξέλιξη αυτή είχαν οι δημοφιλείς ήχοι της soul (του ΄50) που έγιναν γνωστοί από τους αδελφούς Julian και Nat Adderley. Κατά κάποιο τρόπο αυτή η γενιά έστρωνε το έδαφος για την απρόβλεπτη ιδιοφυία του Monk…

Το σχήμα που πραγματοποιεί αυτό το σπάνιο μουσικό αφιέρωμα αποτελείται από κορυφαίους της ντόπιας Τζαζ σκηνής. Ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια να παίζουν μαζί έχοντας, ο καθένας πάρα πολλές ώρες πτήσεων με άλλα γκρουπ. Το 2015 τραγουδίστρια του σχήματος ήταν η Ειρήνη Κωνσταντινίδη. Όταν η Ειρήνη συνέχισε στην Ολλανδία, την διαδέχτηκε η Τέρη Βακιρτζόγλου.

Μέχρι τώρα, τα δείγματα γραφής ήταν πολύ ενθαρρυντικά, με τον πιο ποιοτικό και ψαγμένο ήχο να γίνεται απίστευτα επικοινωνιακός. Το μυστικό είναι πως η μουσική του Σίλβερ καλύπτει όλο το φάσμα των ακροατών. Οι μελωδίες, οι αρμονίες και τα ρυθμικά μοτίβα αγκαλιάζουν και δίνουν την ευχαρίστηση μιας συγχορδίας, το λίκνισμα ενός ρυθμού την γλύκα ενός τραγουδιού, για το πάθος και την ομορφιά ενός πλήρους ακούσματος.

ΤΕΡΗ ΒΑΚΙΡΤΖΟΓΛΟΥ φωνή
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ τρομπέτα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ σαξόφωνο
ΜΑΡΚΟΣ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ πιάνο
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΤΡΙΒΟΛΗΣ κοντραμπάσο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΙΝΙΟΛΗΣ τύμπανα

Ώρα έναρξης 22.00
Eίσοδος 6 ευρώ