P1110111

Της Άννας Παχή

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η συνάντηση 20 Κινέζων καλλιτεχνών με αντίστοιχους Έλληνες συναδέλφους, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στις 19 Μαΐου, στο φιλόξενο χώρο της Depot Art Gallery. Η εκδήλωση παρουσιάστηκε παράλληλα με την ατομική έκθεση του εικαστικού Νίκου Γιαβρόπουλου με τίτλο «SPHINX Το ακατάλυτο ερώτημα».  Συντονίστριες της εκδήλωσης,  η κα Γωγώ Κολυβήρα και η κα Anna Zhang.

Η συνάντηση αυτή, προέκυψε από τη συνεργασία της Depot Art Gallery με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κινέζων και βρίσκεται υπό την αιγίδα του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, της Central Academy of Fine Arts (CAFA) του Πεκίνου και της Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

P1110046Οι Κινέζοι εικαστικοί είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν στα Εργαστήρια της Σχολής και να επισκεφτούν εκτός από την Αθήνα και την Ύδρα. Αποκορύφωμα της επίσκεψης ήταν η έκθεση που διοργανώθηκε στην  Depot Art Gallery με τα έργα που έφτιαξαν κατά την παραμονή τους εδώ. Κάθε ένας διαθέτει το δικό του εικαστικό ύφος και είδαμε έργα αφηρημένα, ρεαλιστικά, μοντέρνα, με κοινό παρανομαστή το θαυμασμό για την Ελλάδα και την έμπνευση από αυτήν.

Οι Κινέζοι καλλιτέχνες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την χώρα μας και δήλωσαν ενθουσιασμένοι με το φως της πατρίδας μας. Η συνάντηση με τους ομότεχνούς τους πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο και φιλικό κλίμα. Οι δημιουργοί γνωρίστηκαν μεταξύ τους και αντάλλαξαν απόψεις για την τέχνη, και όχι μόνο.

Τη βραδιά τίμησε με την παρουσία του ο κος Μάνος Στεφανίδης, διακεκριμένος Ιστορικός Τέχνης και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που μαζί με τους μαθητές του συνομίλησε με τους Κινέζους ζωγράφους. Ακούσαμε την ενδιαφέρουσα ομιλία του κου Γιάννη Σκαλτσά, εκπρόσωπου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο κος Chen Binglei, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κινέζων. Όλοι τους τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας αυτής, στο πλαίσιο σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδας και Κίνας, με στόχο την υλοποίηση καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πάντα σε συνεργασία μεταξύ της ΑΣΚΤ Αθήνας και των Σχολών Καλών Τεχνών της Κίνας.

Δύο από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνείς καλλιτέχνες της Κίνας, η κα Yan Ping και ο κος Wang Keju που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, είπαν λίγα λόγια στο Lifebook για την επίσκεψή τους εδώ.

Τι σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στην Ελλάδα;

Yan Ping: Ο γαλάζιος ουρανός και ο καθαρός αέρας. Ο ελληνικός πολιτισμός με εμπνέει τόσο που νιώθω πως έχω και εγώ ένα μέρος του μέσα μου. Αυτό δε συμβαίνει μόνον τώρα, αλλά εδώ και πολύ καιρό. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Έχετε ξανάρθει στην χώρα μας;

Yan Ping: Είναι η πρώτη μου επίσκεψη αλλά μέσω της ζωγραφικής νιώθω πως έχω βρεθεί εδώ πολλές φορές. Θα ήθελα να ξανάρθω. Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας έχει μια αύρα που με εμπνέει, με κάνει να θέλω να επιστρέψω. Επιθυμώ επίσης να επισκεφθώ τα νησιά, για να μπορέσω να ζωγραφίσω τα τοπία τους. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι πολύ όμορφοι άνθρωποι και μου δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα.

P1110047Η ζωγραφική σας έχει αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν τα εικαστικά στην Κίνα. Πως συνέβη αυτό;  

Yan Ping: Η διαφορά έγκειται στην αίσθηση. Όταν έγινα μητέρα εντάθηκε μέσα μου η αίσθηση της μητρότητας, ζωγράφιζα διαφορετικά. Αργότερα επικεντρώθηκα περισσότερο σε πιο «γυναικεία» θέματα. Διδάσκω στους μαθητές μου να ζωγραφίζουν με διαφορετικές νοοτροπίες, ως δασκάλα τους, τους επηρεάζω. Ίσως για αυτό.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Πιστεύετε πως μπορεί η Τέχνη να βοηθήσει στο να ξεπεραστούν κάποια από αυτά;

Yan Ping: Βεβαίως η Τέχνη επηρεάζεται από τα προβλήματα της εποχής. Εκείνο που προσπαθώ να εκφράσω μέσα από ζωγραφική μου, είναι περισσότερο η φύση του ανθρώπου, που είναι και το βασικό. Πρέπει να λύσουμε όλα τα θέματα, η ανθρώπινη φύση όμως είναι πάνω από όλα.

Wang Keju: Μέσα από την Τέχνη προσπαθούμε να δείξουμε μια άλλη πλευρά του κόσμου, την ευχαρίστηση, τη χαρά. Ο κάθε καλλιτέχνης εκφράζεται διαφορετικά, εμείς είμαστε παλαιότεροι, οι νέοι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν κάτι καινούριο.

P1110060Πιστεύετε πως υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ ελληνικού και κινεζικού πολιτισμού;

Wang Keju: Οι δυο πολιτισμοί έχουν ιστορική πορεία χιλιάδων ετών και αναζητούν την ομορφιά. Νομίζω πως οι Έλληνες την αναζητούν με τη λογική, ενώ οι Κινέζοι με τη φαντασία και το συναίσθημα.

Τι δεν προλάβατε να ζωγραφίσετε ενώ θα θέλατε;

Wang Keju: Ο χρόνος παραμονής μου εδώ ήταν πολύ λίγος, δεν πρόλαβα να εργαστώ όσο θα ήθελα. Είναι πάρα πολλά αυτά που θα ήθελα να ζωγραφίσω ακόμη.

Το Lifebook ευχαριστεί για τη φιλοξενία την Depot Art Gallery, την κα Γωγώ Κολυβήρα, καθώς και την κα Anna Zhang για την ευγενική της βοήθεια στη μετάφραση.

Διαβάστε τη συνέντευξη της Γωγώς Κολυβήρα εδώ

Διαβάστε τη συνέντευξη του Νίκου Γιαβρόπουλου εδώ