Του Ανδρέα Μπαζαίου

Η ταλαντούχος εικαστικός, Σοφία Κόσσυβα μιλάει στο iART, για τα σχέδιά της, την ψυχοθεραπεία μέσω της τέχνης και την πηγή της έμπνευσής της.

Πιστεύει ότι όλα τα συναισθήματα αποτυπώνονται στον καμβά, λειτουργώντας λυτρωτικά για τον καλλιτέχνη, ενώ νιώθει πως η ικανοποίηση της δημιουργίας είναι ένα από τα πιο δυνατά συναισθήματα.

Πότε και πώς κατάλαβες για πρώτη φορά την κλίση σου στη ζωγραφική και το σχέδιο;

Από περίπου 12 ετών ζωγραφίζω, όλα μου τα βιβλία στο σχολείο ήταν «μουτζουρωμένα» με διάφορα σχέδια, δεν έβλεπες το εξώφυλλο! Τελικά σπούδασα γραφιστική και συνέχιζα βέβαια να ζωγραφίζω και τα σχέδιά μου παράλληλα και με νέες τεχνικές που είχα πια διδαχθεί…

Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείς;

Ανάλογα που θα σχεδιάσω… Όταν σχεδιάζω σε χαρτί χρησιμοποιώ μαρκαδοράκια ανεξίτηλα ή στυλό για τα προσχέδια και ξυλομόλυβα. Σε καμβά χρησιμοποιώ μολύβι και ακρυλικά και εδώ και ένα χρόνο, έχω περάσει και σε άλλα υλικά όπως υφάσματα και πορσελάνη, χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα υλικά που είναι κατάλληλα.

Ο καμβάς σου δεν γνωρίζει… όρια απ’ ότι ξέρω. Ποια είναι τα πιο απίθανα αντικείμενα που έχεις ζωγραφίσει;

Ναι, όπως είπα και πιο πριν, έχω αρχίσει και πειραματίζομαι σε διάφορα υλικά ύφασμα, μάρμαρο, πέτρα και όχι μόνο… Τα πιο απίθανα που σχεδιάζω είναι τα φρούτα στο σπίτι… Μια μπανάνα ήταν το πιο πετυχημένο.

Έχεις κάνει εκθέσεις με τα έργα σου;

Ναι… έχω πάρει μέρος σε πολλά φεστιβάλ τέχνης όπως το ARTOGETHER FESTIVAL@GAZI (Art House, Γκάζι), το ANIMASYROS FESTIVAL (Σύρος), το GOING YOUTH FESTIVAL (Tεχνόπολις, Γκάζι), το «ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ» (Θεσσαλονίκη), σε μια ομαδική στο φουαγιέ του θεάτρου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ (2009) και μια ατομική στην ART 10 GALLERY  (2010). Μετά γέννησα το γιο μου και δεν προλάβαινα να ασχοληθώ με το θέμα των εκθέσεων!

Πολλοί καλλιτέχνες λένε ότι η τέχνη λειτουργεί ως ψυχοθεραπεία. Για εσένα τι ισχύει;

Είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία! Την ώρα της δημιουργίας είμαι πολύ ήρεμη και τα αρνητικά συναισθήματα φεύγουν ή αποτυπώνονται στο χαρτί, που και αυτό είναι σημαντικό! Επίσης όταν φτιάχνω κάτι, έρχεται η ικανοποίηση της δημιουργίας, ένα από τα πιο δυνατά συναισθήματα νομίζω… Και όταν καταθέτεις την ψυχή σου σε αυτό που κάνεις «θεραπεύεσαι» και εσύ και μπορείς να βοηθήσεις και τους άλλους…

Από που αντλείς έμπνευση για τα έργα σου;

Από οπουδήποτε… κάποιες φορές μου έρχονται εικόνες στο μυαλό, όπως όταν βλέπουμε ένα όνειρο, και μετά προσπαθώ να τις απεικονίσω… κάποιες άλλες φορές βλέπω κάτι που μου άρεσε κάπου π.χ. μια πεταλούδα και αρχίζω μετά και την γεμίζω με διάφορα σχέδια, ό,τι μου έρθει εκείνη την ώρα στο μυαλό…  επηρεάζομαι πολύ και από τα γεγονότα που μου συμβαίνουν και τις ημερομηνίες… σχεδόν σε όλα τα έργα μου υπάρχουν μέσα αριθμοί.

Η κρίση επηρέασε, τελικά, τον πολιτισμό και τις τέχνες; Τι πιστεύεις;

Σαφώς και η κρίση επηρεάζει τις τέχνες και τον πολιτισμό σε μεγάλο βαθμό, αλλά πιστεύω ότι όταν κάτι είναι καλό και το κάνεις με πολλή αγάπη θα πετύχει και σε περιόδους κρίσης απλά θα αντιμετωπίσεις πολύ περισσότερες δυσκολίες και δεν θα αναπτυχθεί όπως σε άλλες εποχές!

Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζεις;

Πάρα πολλούς! Από τους αγαπημένους μου είναι οι Frida Kahlo, Salvador Dali, Joan Miró, Pablo Picasso, Antoni Gaudí  και για να πούμε και έναν Έλληνα, ο Αλέξης Ακριθάκης.

Ποια η γνώμη σου για το γκράφιτι;

Όλες οι πόλεις νομίζω πως θα έπρεπε να γεμίσουν με γκράφιτι τα τσιμεντένια κτίρια τους… όχι με συνθήματα, μόνο με αυτά τα απίθανα ζωγραφικά γκράφιτι!

Έχεις κάποια αγαπημένη έκφραση;
Πολλές κατά καιρούς… Αυτόν τον καιρό θα μπορούσα να πω πως με αντιπροσωπεύουν: «Η σκέψη έχει δύναμη» και το «Ποτέ μη λες ποτέ» γιατί όλα μπορεί να συμβούν κατά τη γνώμη μου…
Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Να σχεδιάζω όσο μπορώ περισσότερο… Να γίνει λίγο πιο γνωστό στον κόσμο αυτό που κάνω μέσω των social media κυρίως, γιατί πολύ λίγοι ξέρουν ότι φτιάχνω μπλουζάκια ή ότι μπορούν να φέρουν κάτι δικό τους και να τους ζωγραφίσω πάνω σε αυτό, να φτιάξω το site μου, έχω υπ’ όψιν κάποια bazaar με έργα τέχνης που θα πάρω μέρος και τα καλύτερα έρχονται…

 

Για να μάθετε περισσότερα και να δείτε τα έργα της Σοφίας Κόσσυβα μπορείτε να επισκεφτείτε τις σελίδες της στο facebook και στο instagram