Ο Στάθης Παπαγεωργίου μιλά στο iart.gr για την παράσταση που θα παρουσιάσει στις 20 Δεκεμβρίου αλλά και για το νέο του single.

-«Τραγουδώντας τη μαγεία των Χριστουγέννων». Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση. Τι θα ακούσουμε, τι να περιμένουμε.

Ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα γεμάτο αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια σε ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Στόχος είναι να πετύχουμε όλοι μαζί γιορτινή, ζεστή διάθεση λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Επίσης, στο πρόγραμμα θα προστεθούν και τραγούδια από αγαπημένες «μαγικές» ταινίες που πολλές φορές χαζεύουμε στην τηλεόραση τις μέρες των γιορτών!

-Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας single ‘Φεγγάρια’. Περιγράψτε μας την διαδικασία της δημιουργίας και της κυκλοφορίας του. Τι feedback έχετε από το κοινό μέχρι στιγμής;

Όλα προέκυψαν από μια ωραία ανάμνηση της στιχουργού του τραγουδιού, Μαρίας Καμπούρη, η οποία μιλάει για «Φεγγάρια παλιά» που ήρθαν από το παρελθόν. Στη συνέχεια οι στίχοι διαβάστηκαν από τον τραγουδοποιό Αντώνη Ρήγα που τους έδωσε μελωδία και μετά με τις πινελιές της ενορχήστρωσης του Γιώργου Μπουσούνη ακούμε αυτό το ωραίο αποτέλεσμα του τραγουδιού. Όταν το άκουσα μου άρεσε πολύ και μου έδωσαν τη χαρά να το τραγουδήσω. Κυκλοφόρησε από την Panik Oxygen και μέχρι στιγμής αρέσει πολύ στους ακροατές του και τους ξυπνάει όμορφα συναισθήματα!

-Όλα σας τα τραγούδια – χαρούμενα ή όχι – έχουν μια γλύκα και κατά την άποψη μου ‘χαϊδεύουν’ τα αυτιά και την καρδιά του ακροατή. Είναι κάτι που βγαίνει μόνο του ή πρόκειται για τον προσανατολισμό και το μουσικό σας ‘στίγμα’;

Θα έλεγα και τα δύο μαζί! Δεν την κάνω σκόπιμα αλλά μου βγαίνει φυσικά όποια ερμηνεία ανιχνεύετε στο τραγούδι αλλά πάντα ο στόχος μου είναι να προσεγγίζω κάθε τραγούδι με σεβασμό, τρυφερότητα και ειλικρίνεια, ελπίζοντας να ξυπνήσει κάτι όμορφο στην ψυχή κάθε ακροατή.

-Η μέχρι τώρα δουλειά σας θυμίζει παλαιότερες εποχές. Ο ήχος είναι φυσικός, χωρίς υπερβολές στην παραγωγή και την ενορχήστρωση. Ο στίχος προσεγμένος και όμορφος και η μουσική – θα το ξαναπώ – πολύ γλυκιά. Δεδομένου ότι το σύνηθες είναι να ακούμε πράγματα γεμάτα τεχνολογία τι είναι αυτό που σας κάνει να δουλεύετε με αυτόν τον τρόπο;

Σας ευχαριστώ για την προσέγγιση σας. Εννοείται πως κάθε τρόπος και προσέγγιση είναι σεβαστή και ιδιαίτερη, αφού δεν υπάρχουν κανόνες παρά μόνο καλό ή όχι τραγούδι. Ο βασικός στόχος κατά τη γνώμη μου είναι να περάσει το μήνυμα του τραγουδιού στον ακροατή του. Επιλέγω τον φυσικό ήχο, την απλή αλλά όχι απλοϊκή ενορχήστρωση και ερμηνεία, κυρίως επειδή νομίζω ότι μου ταιριάζει και με εκφράζει περισσότερο, έτσι ώστε να μπορέσω να υπηρετήσω καλύτερα αυτό το στόχο, δηλαδή να περάσει το μήνυμα στον ακροατή.

-Πότε αποφασίσατε πως θα ασχοληθείτε με τη μουσική;

Από μικρό παιδί αγαπούσα το τραγούδι, στην αρχή αυτή η αγάπη εκφράστηκε μαθαίνοντας κιθάρα και θεωρητικά και στη συνέχεια με τη φοίτηση στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας. Τα τελευταία χρόνια όμως προσανατολίστηκα κυρίως στην προσέγγιση της ερμηνείας και κατάλαβα ότι είναι ένα μεγάλο, ενδιαφέρον ταξίδι που δεν σταματάει ποτέ, αν δεν το θέλεις!

-Πως βλέπετε – ως νέος καλλιτέχνης – την ελληνική μουσική σκηνή; Τι κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να βελτιωθεί;

Υπάρχουν πολλές επιλογές για τον κάθε φιλόμουσο θεατή/ακροατή, για να τις ανακαλύψει ανάλογα με το ζητάει ο καθένας και τι διάθεση έχει κάθε φορά. Αν εντοπίζω κάτι που ίσως χρειάζεται βελτίωση κατά τη γνώμη μου, είναι μεγαλύτερη ελεύθερη πρόσβαση των νέων καλλιτεχνών στο ραδιόφωνο και στον καλλιτεχνικό χώρο γενικότερα. με όρους διαφάνειας. Επίσης, να έχει έστω τη δυνατότητα ο κάθε νέος καλλιτέχνης να προβληθεί η δουλειά του σε συνθέτες και παραγωγούς που ετοιμάζουν όμορφα project, όπως συμβαίνει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό με τις audition στο θέατρο.

-Που θα θέλατε να φτάσετε με τα τραγούδια σας; Τι θα επιθυμούσατε να σκέφτεται το κοινό όταν ακούει το όνομά σας;

Ο βασικός στόχος είναι τα τραγούδια να εκφράζουν τους ακροατές τους και να τους ξυπνούν συναισθήματα. Αν μπορέσω, όσο περνάει ο καιρός, να μοιράζομαι τα τραγούδια με περισσότερο κόσμο  – κυρίως στις live εμφανίσεις- θα είμαι πολύ χαρούμενος. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι συγκεκριμένο για το πώς θέλω να συνδυάσει το κοινό το όνομα μου. Ίσως ακούγοντας το, να έχουν τη διάθεση να ψάξουν το νέο μου τραγούδι και τι έχει αυτό να πει.

«Τραγουδώντας τη Μαγεία των Χριστουγέννων»

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στο Caja de Musica.

Ώρα έναρξης: 21:00

Εισιτήρια: 7€

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Παίζουν οι μουσικοί Φοίβος Μποζάς στο σαξόφωνο, Χρήστος Κουμούσης στο πιάνο, Αλέξανδρος Μαούτσος στην κιθάρα, Τάσος Δερέσκος στην κιθάρα και Βαγγέλης Ξυθάλης στα τύμπανα. Συμμετέχουν οι τραγουδίστριες Χριστίνα Καλοτίνη και Παρή Τρίκα!

Υ.Γ.: Στο τέλος δε θα λείψουν τα κάλαντα, επομένως όποιος τραγουδήσει πιο δυνατά, κερδίζει γλυκά!

Caja De Musica, Σινώπης 27 & Μιχαλακοπούλου, Αμπελόκηποι, Αθήνα