Γράφει ο Δημήτρης Βαρβαρήγος

Με άκρατη φαντασία ως σύλληψη, το θέμα του βιβλίου κερδίζει απριόρι τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα, έως την τελευταία. Το ύφος γραφής εξιδανικεύει κατά απόλυτο τρόπο το λογοτεχνικό ύφος του συγγραφέα, έχοντας δημιουργήσει ήρωες αληθινούς με την επίφαση μιας πραγματικότητας τόσο ζωντανής που να τους θέτει ενώπιον μας ως ανθρώπους της διπλανής μας πόρτας.

Χαρακτήρες όμοιοι με αυτούς που έχουμε από απόσταση γνωρίσει ή που ίσως και να έχουμε συναναστραφεί. Αυτή είναι η πρώτιστη βασική αιτία να τους συμπαθήσουμε και να τους ακολουθήσουμε σε κάθε τους βήμα, σε κάθε τους δράση και αντίδραση.

Πρώτος ήρωας ένας φιλόλογος, ο Αργύρης Σταυριανός, προσηλωμένος στο λειτούργημα του, γνωρίζει καλά το κείμενο της Ιλιάδας, το οποίο κείμενο παίζει καθοριστικό ρόλο στη θεματική του βιβλίου καθώς αποσπασματικά αναφέρονται διάφορα κείμενα του.

Δεύτερος κύριος ήρωας, ένας βορειοηπειρώτης, ένας εξαίρετα ευφυής μαθητής ο Νάσος Γκέτσος, που ζει στη γειτονιά του Κολωνού και ο οποίος κι αυτός γνωρίζει πολύ καλά έργο του Ομήρου και μέσω αυτού -καθηγητής και μαθητής- έχουν αναπτύξει μια ιδιότυπη επικοινωνία για τα σύγχρονα προβλήματα της αστικής κοινωνίας της Αθήνας.

Με ευρηματικό τρόπο ο Κατσουλάρης συσχετίζει τα γεγονότα του έπους της Ιλιάδας με την σημερινή πραγματικότητα την γεμάτη ένταση και παραβατικές συμπεριφορές ανάμεσα σε διαφορετικές ιδεολογικά κάστες ανθρώπων όπως οι νεοναζιστές και οι αντιφασίστες.

Μέσα από το κείμενο προβάλλονται οι διαπροσωπικές σχέσεις των ηρώων πρωτευόντων και δευτερευόντων, από την οικογένεια του Νάσου, ως τις φιλίες και τις αντιδικίες τους. Μέσα σε αυτό τον αφηγηματικό κορμό ο συγγραφέας προβάλλει την εικόνα μιας αθηναϊκής κοινωνίας που ταλανίζεται επάνω σε σαθρές ηθικές βάσεις.

Με την εξέλιξη της ιστορίας και τις απρόβλεπτες συγκρούσεις και μεταλλαγές, η εσωτερική πάλη του καθηγητή είναι σφοδρή καθώς βρίσκεται ενώπιος ενωπίω μπροστά στην αποτυχία του να χάσει την επικοινωνία με τον μαθητή του καθώς αντιλαμβάνεται πως όλος αυτός ο παράλληλος συσχετισμός με την Ιλιάδα ήταν η αφορμή να ακολουθήσει μια απρόβλεπτη συμπεριφορά και να τραβήξει τον ακραίο δρόμο εθνικιστικών ιδεών.

Ο αναγνώστης γραπωμένος από την εξαιρετική γραφή ακολουθεί τις ζωές αυτών των απλών καθημερινών ανθρώπων που εδράζονται μέσα στην πλοκή της ιστορίας. Τους ακολουθεί σε κάθε τους βήμα και ξεχωρίζει μέσα από τις λέξεις που είναι υφασμένες οι ζωές τους, την θλίψη, τη χαρά, τις προσδοκίες και απογοητεύσεις τους.

Ενώ ταυτόχρονα εμφανίζει μέσα από αποσπάσματα του αρχαίου κειμένου την διαχρονικότητα τους όσο και τη σύγκρουση των απλών ανθρώπων με τη σημερινή εποχή των απαξιωμένων κοινωνικών αξιών.

Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά, είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που συνταυτίζει το παρελθόν με το παρόν. Είναι ένα άρτια καλογραμμένο βιβλίο, με προεκτάσεις σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, και άρα, άξιο να διαβαστεί απ’ όλους.