Της Άννας Παχή

Όλοι έχουμε τις λόξες μας, μικρές και μεγάλες. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που έχουν να κάνουν με το φύλο, λες κι είμαστε προγραμματισμένοι. Το iART μάζεψε τις κυριότερες και σας τις παρουσιάζει σε δύο μέρη. Καθώς η γράφουσα ανήκει στις Γυναίκες, ξεκινάμε πρώτα από αυτές. Κορίτσια, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν…

Μπρος στα κάλλη τι είναι ο χρόνος

Οι ώρες που χρειάζονται για να ετοιμαστεί μια γυναίκα θα έκαναν τον Αϊνστάιν να τραβήξει τρίχα – τρίχα την πλούσια κόμη του, να βάλει φωτιά στη Θεωρία της Σχετικότητας και να πνίξει κατόπιν τον πόνο του στο αλκοόλ. Αφού ξέρεις πως θα βγεις, κυρά μου, κάτσε και σκέψου τι σκατά θες να βάλεις, πως διάολο θα βαφτείς και πόσο διαστημικό θες το μαλλί.  Στην τελική, ξεκίνα να ετοιμάζεσαι νωρίτερα, δε χρειάζεται να κάνεις τα νεύρα του άλλου που σε περιμένει, τσατάλια με τον εκνευρισμό σου. (Και που είσαι; Μην τον ρωτάς αν σου πηγαίνει το ένα ή το άλλο κι αν έχεις παχύνει. Σου πάνε όλα και ναι, πάχυνες).

Γκρινιάζω, άρα υπάρχω

Του είπες κάτι. Σε έγραψε. Του το ξανάπες. Σε ξαναέγραψε. Ή ρίχτου σφαλιάρα,  ή κάνε το μόνη σου. Επίσης, η κουβέντα που σου είπε πριν πεντέμιση χρόνια στις δέκα το πρωί ενώ ήταν αγουροξυπνημένος, καλό θα είναι να μείνει στο παρελθόν. Πάψε τη μουρμούρα για αυτά που έγιναν, για αυτά που γίνονται και για αυτά που θα γίνουν. Μπορεί να έχεις όλα τα δίκια του κόσμου, όταν όμως γκρινιάζεις, αυτόματα τα δίκια σου πάνε στον απέναντι. Δεν το θέλουμε αυτό.

Κάν’ το όπως εγώ

Του ζητάς βοήθεια κι όταν πάει να σε βοηθήσει αρχίζεις: «Όχι έτσι, δεν το κάνεις καλά, να, κοίτα..» Δεν είναι κλώνος σου. Σημασία έχει να απλώσει τα ρούχα, όχι αν θα ανακατέψει τα μανταλάκια. Να πλύνει τα πιάτα και όχι να διπλώσει την πετσέτα της κουζίνας σε σχήμα κύκνου. Ο καθένας έχει τον τρόπο του. (και.. ποιος είπε πως ο δικός σου τρόπος είναι καλύτερος;;;)

Έφαγα γλυστρίδα

Έχεις πολλά να μοιραστείς και το κάνεις, πάση θυσία. Είτε μιλάς στο τηλέφωνο με τη φίλη σου, είτε με τον καλό σου. Μπούρου – μπούρου – μπούρου – μπούρου. Τόσο που μετά από λίγο κανείς δεν προσέχει τι λες εκτός από τη φίλη σου. Οι άντρες δεν είναι έτσι. Έχουν μπερδέψει βέβαια «το Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» με τη «μούγκα στη στρούγκα» αλλά και πάλι δίκιο έχουν. Δεν ενδιαφέρονται όλοι για το πόσες βούλες έχει το πουά φόρεμα της Νίτσας. Ούτε καν η Νίτσα.

Το ροζ μου σύννεφο

Η σχέση είναι πολύ ωραίο πράγμα και σε όλους αρέσει να τη χαίρονται. Τα οχτακόσια μηνύματα τύπου «Αγαπουλίνι;» όμως, δεν τη βοηθάνε. Ούτε τα πενήντα τηλέφωνα ημερησίως. Ούτε η επαναλαμβανόμενη ερώτηση «Μ’ αγαπάς;» Αν θες ρομαντισμό, διάβασε ένα Άρλεκιν. Δε λέω να μην είστε τρυφεροί, αλλά όταν τον λες «τζουτζουκάκι» μπροστά σε τρίτους, τα θες τα καντήλια σου.

«Τίποτα»

Σε ενόχλησε κάτι που έκανε; Πες το. Μπορεί να έχει πολλά προτερήματα ο καλός σου, αλλά τη σκέψη, δεν τη διαβάζει. Άσε λοιπόν το ξινισμένο ύφος, την ηλίθια φράση «αν δεν καταλαβαίνεις, δεν έχω τίποτα να σου πω» και μίλα σαν άνθρωπος.

Καπάκι: ο άμαχος πληθυσμός

Εκείνος κατουράει με το καπάκι της τουαλέτας ανεβασμένο, για να μην το λερώσει. Εσύ κατουράς με το καπάκι κατεβασμένο για να μην παγώσεις στην πορσελάνη. Εκείνος το ανεβάζει, εσύ το κατεβάζεις. Τόσο απλό, τόσο ειρηνικό.

Εμπάργκο στο σεξ

Καυγαδίσατε όπως όλα τα ζευγάρια. Πάτε για ύπνο και σε τραβάει στην αγκαλιά του. «Άσε με, δε θέλω», λες και γυρνάς πλευρό για να τον τιμωρήσεις. Βλακώδες. Πρώτον, το σεξ δεν είναι μέσο τιμωρίας. Δεύτερον, μετά τον καυγά είναι πολύ ωραίο, τρίτον, με αυτήν την τακτική δε λύνονται οι παρεξηγήσεις. Αν η επιθυμία σου για αυτόν σταματά όταν τσακώνεστε, μάλλον πρέπει να χωρίσετε. Γκέγκε;

Καθρέφτη – καθρεφτάκι μου

Εννοώ αυτόν του αυτοκινήτου. Δεν είναι το μπουντουάρ σου, η χρησιμότητά του είναι να βλέπεις τους πίσω σου για να μη σε στουκάρουν και να μη στουκάρεις. Δεν πρόλαβες να βαφτείς στο σπίτι; Βάψου στο γραφείο, δε θα πάθεις τίποτα αν σε δει η Μαιρούλα στη ρεσεψιόν χωρίς  make up.

Εγώ πότε θα γίνω μάνα;

Μπορεί ποτέ. Άσε που αυτή η φάση με το «βιολογικό ρολόι» είναι μούφα. Αν ο καλός σου δε θέλει δέσμευση, μάλλον δεν τη θέλει με σένα, οπότε μπορείς κάλλιστα να κόψεις ρόδα μυρωμένα και να αναζητήσεις την τύχη σου αλλού. Το γεγονός πως οι ξαδέρφες σου είναι παντρεμένες με παιδιά, δεν τον αφορά και δεν θα τον συγκινήσει. Ούτε οι αναστεναγμοί σου όταν βλέπεις μωρά θα τον κάνουν να δει το φως το αληθινό. Ξεκαθάρισε την κατάσταση, μη γίνεσαι κατίνα.