Γράφει ο Σπύρος Πλουμίδης

Το σοκολατούχο γάλα αποτελούσε το απόλυτο φετίχ στα νεανικά μας χρόνια και ίσως ήταν ο μοναδικός τρόπος, οι περισσότεροι από εμάς, να πιούμε γάλα. Και τώρα που μεγαλώσαμε βέβαια μπορεί να μην το έχουμε στην καθημερινή μας διατροφή, αλλά όποτε βρίσκουμε ευκαιρία το τιμούμε. Ας θυμηθούμε μερικά από τα ροφήματα που μας μεγάλωσαν…

Carnation

Το απόλυτο σοκολατούχο ρόφημα των παιδικών μας χρόνων. Τενεκεδένιο κουτάκι, έκανες δυο τρύπες με το ανοικτήρι και κατέβαζες 4-5 κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παγωμένο ήταν όλα τα λεφτά, αλλά το έπινες και χωρίς να το βάλεις στο ψυγείο. Ας που είχε και κορυφαία διαφήμιση με τη Λόλα και με μότο “Δυνατός και γερός για να γίνεις, κάθε μέρα carnation, κάθε μέρα carnation να πίνεις…. ”

Dolca

Το αντίπαλο δέος του carnation, δεν γνώρισε την επιτυχία του πρώτου, όμως ήταν πολύ εύγεστο. Άμα το βρίσκαμε θα το τιμούσαμε, να τα λέμε αυτά. Με σήμα τον λαγό…

Yoko Choco

Το πρώτο σοκολατούχο ρόφημα σε χάρτινη συσκευασία μαζί με καλαμάκι, θεωρείται ο – χρονολογικά – διάδοχος του carnation. Αργότερα έγινε και πλαστικό μπουκάλι. Απολαυστική, παχύρευστη γεύση που αν το συνδύαζες με τυρόπιτα σε έστελνε στην τουαλέτα στο πιτς φιτίλι.

Milko

Εμφανίστηκε γύρω στα μέσα της δεκαρτίας του 80 και δεν έφυγε ποτέ. Το κορυφαίο σοκολατούχο γάλα και το μοναδικό που έχει κρατήσει τόσα πολλά χρόνια. Έχει βγει και σε διάφορες γεύσεις, ακόμη και με 0% αλλά το κλασσικό παραμένει το καλύτερο.

Αγνό

Το σοκολατούχο γάλα της βόρειας Ελλάδας. Λέγεται ότι επειδή το διαφήμιζε ο Νίκος Γκάλης που αγωνιζόταν στον Άρη, το σαμποτάριζαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Από τα καλύτερα σοκολατούχα, παρέα με μια μπουγάτσα ήταν όλα τα λεφτά

Tοπίνο

Σοκολατούχο γάλα της ΜΕΒΓΑΛ, γνώρισε και αυτό μεγάλες δόξες κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είχε πάντως την επιτυχία του ΑΓΝΟ, αν και κυκλοφορεί μέχρι σήμερα.



Ν’ Joy

Το αντίπαλο δέος του milko από τα μέσα της δεκαετίας του 90 και μετά. Η αλήθεια είναι πως δεν είχαν και μεγάλη διαφορά στη γεύση, οπότε όποιο και να έπινες ευχαριστημένος ήσουν.

Choq

Δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Πιο πολύ έμεινε η διαφήμιση και ότι παθαίνεις choq. Είχε πάντως το κοινό του.

Action

Από τα δυνατά σοκολατούχα γάλατα της εποχής του, εκεί δηλαδή γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 90. Αρκετά παχύρευστη γεύση, μετά το milko και το Ν’ Joy, αποτελούσε την τρίτη επιλογή.

Nesquik

Μπορεί να ξεκίνησε σαν σκόνη που την βάζαμε στο γάλα και με μπόλικο ανακάτεμα και πολλές κουταλίες γινόταν σοκολατούχο, όμως στη συνέχεια βγήκε και σε χάρτινη συσκευασία με τον Κουικάρα να δεσπόζει.

Cocomilk

Σοκολατούχο ρόφημα της δεκαετίας του 80 με τον Χάρρυ Κλυνν να δίνει ρέστα στη διαφήμισή του.

Cocola

Ίσως η πρώτη προσπάθεια της γαλακτοβιομηχανίας ‘Όλυμπος” στο σοκολατούχο γάλα. Η διαφήμιση ήταν πιο cult τόσο από το όνομα όσο και από τη συσκευασία.

…και σε σκόνη

Θα ήταν αδικία να αφήσουμε απέξω από το αφιέρωμα τη σοκολάτα σε σκόνη, την οποία πίναμε πριν φύγουμε από το σπίτι για το σχολείο.

Hemo

Το κλασσικό σοκολατούχο στο γυάλινο βαζάκι με το σιδερένιο καπάκι. Υπήρχε σε όλα τα σπίτια και ήταν όλα τα λεφτά!

Caotonic

Ο διάδοχος του Hemo, ήταν σε πιο ελκυστικό κουτάκι και δεν είχε την ίδια γεύση, η οποία θύμιζε περισσότερο σοκολάτα.

Ovaltine

Δεν γνώρισε την αίγλη των δυο προηγούμενων αν και οι “ψαγμένοι” σοκολατόβιοι λένε πως ήταν το καλύτερο όλων…