Συνέντευξη στον Ανδρέα Μπαζαίο

Ο ταλαντούχος τραγουδιστής Θάνος Πολύδωρας, με αφορμή τη συναυλία “Καλοκαίρι Ρετρό”, μιλάει στο iART για το ελαφρό τραγούδι και τη σημασία της μνήμης στη ζωή μας.

Τι θα ακούσουμε κ. Πολύδωρα την Δευτέρα  22 Ιουλίου στο κηποθέατρο Παπάγου;

Θ’ ακούσουμε τραγούδια από μία εποχή που εμείς οι νεότεροι δεν ζήσαμε.
Θα αφουγκραστούμε την κουλτούρα εκείνων των χρονών μέσα από τις μελωδίες και τους στίχους.
Μιλάμε για το ελαφρό τραγούδι , το ελληνικό ρετρό.
Ο Δαυίδ Ναχμίας ο μαέστρος, ενορχηστρωτής και συνεχιστής αυτού του είδους είναι ο πιο κατάλληλος για την επιτυχία αυτής της βραδιάς.

Ποιοι άλλοι συμμετέχουν σε αυτή την παράσταση;

Ο πολύ σπουδαίος Δάκης. Ο άνθρωπος που έρχεται να ενώσει εποχές. Να τις συμφιλιώσει.  Ο Δάκης είναι ο καλλιτέχνης που όλες τις εποχές τις κάνει μία.

Η Αργυρώ Καπαρού, η σπουδαία φωνή και άνθρωπος.

Η Εβελίνα Νικόλιζα πολυδιάστατη, υπέροχη φωνή και στήριγμα των προσπαθειών μας για τη διάσωση αυτού του σπουδαίου είδους μουσικής.

Γιατί ρετρό το 2019;

Γιατί ρεμπέτικο το 2019; Γιατί 100αδες σχολές χορού latin με τανγκό, βαλς, μάμπο, τσάτσα κλπ το 2019;
Η απάντηση είναι απλή ότι περιέχει μνήμη, αισθήματα, αντιξοότητες, διατηρείται από μόνο του. Οι μνήμες πλανούνται στο χωροχρόνο της Ελλάδας σαν ένα άλμπουμ φωτογραφιών, αιώνες τώρα. Δεν θα μπορούσε να λείπει το ελαφρό τραγούδι.
Πρέπει να σας ενημερώσω ότι αυτό το είδος άνθιζε 60 και πλέον χρόνια (1901-1965). Μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της μουσικής μας κληρονομιάς.
Ξαφνικά κάποιοι έκοψαν αυτό τον ανθό, βίαια και απότομα.
Αλλά η φύση είναι πιο δυνατή. Πόσα λουλούδια δεν έχουμε δει να ανθίζουν πάνω στο τσιμέντο.

Πείτε μας μερικούς τίτλους τραγουδιών που θ’ ακούσουμε στην παράσταση σας.

Το ελαφρό τραγούδι έχει και αυτό πολλές διαστάσεις. Ρομάντζες, χιουμοριστικά, δημοτικοφανή, ελαφρολαϊκά, κρασάδικα, παγκόσμιες διασκευές αλλά και κάποια ελληνικά τραγούδια που έγιναν παγκόσμια.

Ενδεικτικά θα σας πω ότι θα ακουστούν τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει οι: Γούναρης, Βέμπο, Μαρούδας, Πολυμέρης, Τζίμης Μακούλης, Σώτος Παναγόπουλος κ.α. σε συνθέσεις Αττίκ, Γούναρη, Σουγιούλ, Καπνίση, Σπάρτακου, Μουζάκη κ.α. αλλά και ξένες επιτυχίες που θα μας πει ο Δάκης όπως το La boheme σ’ ένα μικρό αφιέρωμα για τον σπουδαίο Aznavour  που “έφυγε” πριν λίγο καιρό.

Τι άλλο να σας πω; Η βραδιά προβλέπεται αλησμόνητη.

Ποιός είναι ο μέσος όρος ηλικίας των θεατών σας;

Μμμ. Καταλαβαίνω τον προβληματισμό σας. Είναι κάτι το οποίο έχουμε ξεπεράσει χρόνια τώρα. Είναι αλήθεια ότι η κατανόηση αυτού του είδους  απαιτεί ωριμότητα. Πολλοί μου έχουν πει ότι το κοινό σας σιγά σιγά φεύγει, σβήνει λόγω ηλικίας. Έχουμε διαπιστώσει όμως με έκπληξη ότι όσο περνάνε τα χρόνια έρχεται νέο κοινό που ωριμάζει και αυτό με τη σειρά του και δεν εννοώ ηλικιακά αλλά πολιτισμικά.

Υπάρχουν πιστέψτε με χιλιάδες νέοι με αυτοσεβασμό πρωτίστως που μας τιμούν με την παρουσία τους, γνωρίζοντας ήδη πολλά τραγούδια που ερμηνεύουμε.

Ακούγονται πλέον αυτά τα τραγούδια σε κοσμικά κέντρα, ραδιόφωνα, στην τηλεόραση;
Κάποια απ’ αυτά ναι όπως το “ένα βράδυ που ‘βρεχε” ή το “αυτός ο άλλος” του Νίκου Γούναρη που είναι σε ζεϊμπέκικο ρυθμό τα ακούω συχνά στα κοσμικά κέντρα. Το κρατικό ραδιόφωνο πολύ συχνά φιλοξενεί αυτό το είδος. Πιο αραιά το ιδιωτικό ραδιόφωνο. Υπάρχει βέβαια ένα καινούριο διαδικτυακό ραδιόφωνο το Radio Vintage  που κάνει σημαντική δουλειά. Όσον αφορά τη τηλεόραση πολλά αφιερώματα έχει κάνει το κρατικό κανάλι και με εμάς αλλά και με άλλους αξιόλογους καλλιτέχνες.

Ραντεβού λοιπόν στις 22 Ιουλίου;

Ραντεβού λοιπόν τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 20:30 στο κηποθέατρο Παπάγου με την μουσική παράσταση “ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΡΕΤΡΟ”  με τους Δαυίδ Ναχμία. Θάνο Πολύδωρα, Εβελίνα Νικόλιζα, Αργυρώ Καπαρού και τον σπουδαίο ΔΑΚΗ.
Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω θερμά δύο νέους ανθρώπους που μας έχουν αγκαλιάσει και πιστέψει και είναι δίπλα μας. Ο Αργύρης Ναστόπουλος και ο Γιάννης Περίδης που βρίσκονται πίσω από την πολλά υποσχόμενη Celestial Arts & Entertainment Productions.