Της Άννας Παχή

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης έβαλε στοίχημα με δυο μεγάλους αντιπάλους. Αφενός με μια μυθική προσωπικότητα του σινεμά, τον Τσάρλι Τσάπλιν, αφετέρου, ίσως πιο δύσκολο, με τον ίδιο του τον εαυτό.

Όλοι γνωρίζουμε την αστεία φιγούρα του Σαρλό. Ακόμη κι αν δεν έχουμε δει ταινίες του, έχουμε συναντήσει το – σχεδόν μόνιμα – απορημένο πρόσωπό του, έχουμε γελάσει με το φτωχικό κοστούμι του και τις γκάφες που κάνει στο πανί. Ξέρουμε τον  Τσάρλι Τσάπλιν που τον δημιούργησε και υποδύθηκε. Έχουμε διαβάσει για αυτόν – συνήθως σκάνδαλα – κι έχουμε μείνει φυσικά στην επιφάνεια.

Ποιός όμως ήταν στ’αλήθεια ο Τσάπλιν; Πως ξεκίνησε η μυθική του καριέρα; Ποιούς αγαπούσε και ποιοί τον πολέμησαν; Κι ο Σαρλό, ο ήρωάς του, πόσο και πως τον επηρέασε;

Η παράσταση «Τσάρλι Τσάπλιν» που παίζεται στο θέατρο Ακροπόλ δίνει απάντηση σε αυτά και άλλα ερωτήματα. Η ιδιαίτερα προσεγμένη παραγωγή ζωντανεύει τις εποχές που έζησε ο Τσάπλιν. Προσεγμένα κοστούμια και σκηνικά, ευρηματική σκηνοθεσία, και κυρίως, οι ερμηνείες των ηθοποιών, συνιστούν μια παράσταση που αξίζει τον κόπο. Οι μικρότεροι ρόλοι – σε διάρκεια, όχι σε βαρύτητα – αποκαλύπτουν ο καθένας με τον τρόπο του, πράγματα και καταστάσεις που διαμόρφωσαν τον μεγάλο καλλιτέχνη, ερμηνευμένοι από ηθοποιούς με ταλέντο, άνεση στη σκηνή και αμεσότητα. Ο Πέτρος Ζούλιας καθοδηγεί σωστά, ευφάνταστα και βοηθά τον κάθε ήρωα να αναδείξει και να αναδειχτεί.

Δεν είχα δει ποτέ το Γιώργο Κωνσταντίνου σε δραματικό ρόλο. Το ταλέντο του είναι αναμφισβήτητο αλλά ο τρόπος που προσέγγισε τον ήρωά του, Έντγκαρ Χούβερ, για μένα τουλάχιστον, ήταν αποκάλυψη.  Υποκριτικά έχει “παγιωθεί” στη συλλογική μνήμη ως κωμικός, όταν όμως εμφανίζεται στη σκηνή του Ακροπόλ, με το αριστοκρατικό του παράστημα, τη βαθιά φωνή και το ύφος που απαιτεί ο ρόλος του, ξεχνάς τελείως όλα όσα νόμιζες πως ήξερες για αυτόν και τον θαυμάζεις από την αρχή για αυτό που είναι, εξαιρετικός ηθοποιός.

Η Μαρίνα Ψάλτη, στο ρόλο της μητέρας του Τσάρλι – θα το πω λαϊκά γιατί δε βρίσκω άλλη κατάλληλη φράση – “έδωσε ρέστα”. Απέδωσε τις εκφάνσεις του ρόλου της τόσο εξαιρετικά – συχνά σπαρακτικά – που απέσπασε το αυθόρμητο χειροκρότημα προτού καν τελειώσει το έργο. Θα αγαπήσετε την εύθραυστη μητέρα, θα τη συμπονέσετε και θα συγκλονιστείτε από την πορεία της.

Σε ότι αφορά στον Θανάση Τσαλταμπάση, θα ήθελα πρώτα από όλα να του πω ευχαριστώ. Δεν “φοβήθηκε” να αναμετρηθεί με έναν τέτοιο ρόλο, προσφέροντας στο κοινό μια ακόμη εξαιρετική παράσταση. Στη συνέντευξή του εδώ, εξέφρασε κάποιες επιθυμίες αναφορικά με το έργο. Τις εκπλήρωσε όλες. Κατάφερε να γίνει “ένα” τόσο με τον Τσάπλιν, όσο και με το Σαρλό, τους έφερε στα μέτρα του και “μπήκε” στα δικά τους χωρίς να χαθεί στο μέγεθός τους. Αποδίδει και τους δυο αληθινά, αυθόρμητα, επικοινωνώντας τόσο τα κωμικά, όσο και τα δραματικά στοιχεία τους. Κατάφερε να συνδεθεί απόλυτα με τον καλλιτέχνη και τον ήρωα που δημιούργησε. Είναι εμφανές το πόσο δούλεψε και σωματικά, η κίνησή του θα σας εκπλήξει. Θεωρώ πως η διπλή ερμηνεία του ως Τσάρλι / Σαρλό, είναι “παράσημο” που θα τον ακολουθεί πάντα.

Χάρηκα που είδα στο θέατρο πολλούς έφηβους και νέους. Είμαι σίγουρη πως ελάχιστοι από αυτούς  έχουν δει ταινία του Τσάπλιν, όσο σίγουρη είμαι πως γνωρίζουν τη φιγούρα του. Τώρα, ξέρουν πολύ περισσότερα για αυτόν, όπως κι εμείς. Φεύγοντας από το «Ακροπόλ», πολλά μάτια ήταν δακρυσμένα. Τα δικά μου επίσης.

Ταυτότητα Παράστασης

«Τσάρλι Τσάπλιν»

Συγγραφέας: Daniel Colas
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Χορογραφία – Κίνηση: Άννα Αθανασιάδη
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Μουσική: Παναγιώτης Αυγερινός και Σπύρος Λούκος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου
Videodesignπροβολές – Artwork: Κάρολος Πορφύρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη

Στο ρόλο του Τσάρλι Τσάπλιν ο Θανάσης Τσαλταμπάσης

Πρωταγωνιστούν: Μαρίνα Ψάλτη, Τζένη Θεωνά, Χρήστος Σπανός, Σωκράτης Πατσίκας
Στο ρόλο του Χούβερ ο Γιώργος Κωνσταντίνου

Παίζουν οι: Βασίλης Χαρίσης, Ευφροσύνη Κουτσουβέρη, James Rodi, Φοίβος Παπακώστας, Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη και ο μικρός Theodor Kona

Μέρες και ώρες παράστασης:
Δευτέρα 20.00
Τρίτη 21.00
Κυριακή 21.15
(Διάρκεια παράστασης 120′ λεπτά)
Τιμή κανονικού εισιτηρίου 16 ευρώ και 13 ευρώ το μειωμένο.
Κρατήσεις: 2103648303 (ώρες ταμείου: 10.00-22.00)

Παραγωγή: Θέαμα Ακροπόλ

Θέατρο Ακροπόλ – Ιπποκράτους 9 – 11, Αθήνα

Τηλ. 210 3643 700