O Πολυχώρος Τέχνης TWO’S – ARCHITECTURE & DESIGN concept store, που δημιούργησαν η Τίνα Βασιλικού (αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων) και ο Αντώνης Κολσούζογλου (αρχιτέκτων) στη Νάουσα της Πάρου, φιλοξενεί την 5η ατομική έκθεση του Δημήτρη Σκουρογιάννη με τίτλο “Η τροφή του Χρόνου”.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 στις 21.00 και η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 14 Ιουλίου 2017.
Η νέα δουλειά του εικαστικού παρουσιάζεται σε επιμέλεια του διδάκτορα Κώστα Πράπογλου, αρχαιολόγου-αρχιτέκτονα, κριτικού σύγχρονης τέχνης και επιμελητή.
H αρχιτεκτονική σκηνογραφία του χώρου των TWO’S συνδιαλέγεται με το έργο του καλλιτέχνη.
Ο επιμελητής σημειώνει για το έργο του εικαστικού:
Το παιχνίδι της υπαρξιακής συμβατότητας ή ασυμβατότητας παίρνει στο έργο του Δημήτρη Σκουρογιάννη μια διάσταση πολυμορφικής πραγματικότητας. Θεατής και έργο τοποθετούνται ως συμπρωταγωνιστές μιας άυλης θεατρικής πράξης που αριστοτεχνικά περιπλέκεται με την υφή της μνήμης και την εικόνα του περιβάλλοντος χωροχρόνου. Οι αναδυόμενες αφηγήσεις του Σκουρογιάννη δεν είναι ποτέ ευκρινείς με την πρώτη ματιά. Παρουσιάζονται με μια πολυεπίπεδη απεικονιστική πρακτική και λεπτομέρεια δουλεμένη με τρόπο που επιτρέπει το θεατή να αποκωδικοποιήσει σταδιακά ένα εικαστικό λεξιλόγιο αντανακλώντας την πορεία μιας εσωτερικότητας.
Τα έργα στην παρούσα έκθεση ενεργοποιούν το διάλογο που γεννιέται ανάμεσα σε έννοιες της Τέχνης και στην αναζήτηση ταυτότητας της ανθρώπινης υπόστασης. Εμπνεόμενος από τις θεωρητικές τοποθετήσεις των Walter Benjamin και Peter L. Berger, ο Σκουρογιάννης εξετάζει εννοιολογικούς παραλληλισμούς που διέπουν τη σχέση μοντέρνας και σύγχρονης αισθητικής στην Ελλάδα όπως αυτή προκύπτει από τη δεκαετία του 1960 και μετά. Παράλληλα, διερευνά τα χαρακτηριστικά της οντότητας των εμπειριών μας και των αντιληπτικών διαδικασιών όπως αυτά αναπτύσσονται στο φιλοσοφικό κίνημα της φαινομενολογίας. Το έργο Είμαι ο Κόσμος (2017), αποτυπώνει όλο το ιδεολογικό πλαίσιο που εκπροσωπεί την ύπαρξη του έργου τέχνης, όχι ως μια απλή εικόνα του κόσμου αλλά ως ο ίδιος ο κόσμος.
Η πολλαπλή εμφάνιση μοτίβων όπως αυτών που ενυπάρχουν στο Αυτοπροσωπογραφία (2016), η Κυρία με την Ερμίνα-Καθρέφτης (2017), Ρόδα – Πορτραίτο μιας Κυρίας (2017) και στο The Virgin Elisabeth Bellinghausen δημιουργούν περίτεχνους σχολιασμούς για την ταυτότητα του έργου τέχνης και της ενδεχόμενης πληρότητάς του μέσω μιας διαδικασίας ακατάπαυστης αναπαραγωγημότητας. Πρόκειται για έμμεσες αναφορές σε καπιταλιστικά πρότυπα υπερκατανάλωσης που φαίνεται να απασχολούν τον καλλιτέχνη και εμφανίζονται ως επαναλαμβανόμενα στοιχεία στη δουλειά του.
Η χρήση πληθώρας μέσων όπως ξύλο, ταπετσαρία, τούλι, φωτογραφίες και ευρεθέντα αντικείμενα έρχονται σε σύζευξη με την τεχνική του κεντήματος ξεδιπλώνοντας μια πολυθεματική εικονογραφική ροή. Η Τροφή του Χρόνου είναι απαύγασμα μιας εσωστρεφούς διεργασίας, ο αντικατοπτρισμός ενός αέναου ταξιδιού – ο προορισμός του άγνωστος κι αινιγματικός.
Ο Δημήτρης Σκουρογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην ΑΣΚΤ καθώς και σκηνογραφία και ψηφιδωτό. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ.
Δίδαξε ζωγραφική στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2015 διδάσκει στο εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Έχει εκθέσει το έργο του σε τέσσερις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (2003, 2006, 2010, 2016) καθώς και σε περισσότερες από εξήντα ομαδικές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
TWO’S Αθήνα – Πάρος
Βασιλικού Τίνα: αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων, (+30) 6932-220797, t.vasilikou@gmail.com
Κολσούζογλου Αντώνης: αρχιτέκτων, (+30) 6977-078176, a.kolsou@gmail.com
Αθήνα: Ρωμανού Μελωδού 11-13, Τ.Κ. 114 71 Λυκαβηττός, Αθήνα, (+30) 210-6450524
Πάρος: Τ.Κ.. 844 01 Νάουσα, Πάρος, (+30) 22843 – 00977