larmou (3)

Της Πέννυς Κροντηρά

Ταλαντούχα ηθοποιός και εντυπωσιακή γυναίκα η Βαρβάρα Λάρμου έχει αγαπηθεί από τον κόσμο στο ρόλο της Αναστασίας του “Μπρούσκο”. Με δυνατές βάσεις που ισχυροποιούν μια καλλιτέχνη και δομημένη προσωπικότητα η τηλεοπτική «Αναστασία» γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει και επικεντρώνεται σε αυτό.

Πως ήταν η Βαρβάρα μικρή; Ποιες οι αναμνήσεις των παιδικών σου χρόνων;

Αεικίνητη, ανεξάρτητη, υπερευαίσθητη. Αναμνήσεις όμορφες με ζωντάνια, διαρκή δράση και παιχνίδι, εξερεύνηση, πειραματισμό και πολλούς μώλωπες από ατυχήματα παντός είδους.

Κοινωνιολογία, υποκριτική αλλά και μεταπτυχιακό στην ψυχοθεραπεία. Αεικίνητη και διψασμένη για γνώση;

Η υποκριτική είναι αυτό που από πολύ νωρις ήξερα οτι θα να ακολουθήσω. Ταυτόχρονα τόσο η κοινωνιολογία όσο και οι σπουδές στην ψυχοθεραπεία είναι μια ανάγκη για φίλτρα και νοηματοδότηση. Αισθάνομαι οτι έρχονται και δένουν με την τέχνη γιατί της δίνουν φίλτρα για να παράγεται αλλά και να καταναλώνεται.

larmou (1)Πως αισθάνεσαι όταν υποδύεσαι κάποιο ρόλο;

Είναι πολλά τα συναισθήματα ανάλογα με τις συνθήκες που βιώνει ο ρόλος.

Έχεις ταυτιστεί ποτέ; Τι σημαίνει για σένα η τέχνη της υποκριτικής;

Μια τέχνη όπου διαρκώς καλείσαι να αντλείς απο τον εαυτό σου τα βιώματα σου και να έχεις ειλικρινή και ουσιαστική σύνδεση με τα συναισθήματα σου. Ταυτόχρονα να παρατηρείς διαρκώς με ευαισθησία και οξυδέρκεια τις συμπεριφορές και συναισθήματα ανθρώπων γύρω σου. Αυτά τα στοιχεία ο ηθοποιός ανακαλεί για να κτίζει τους ρόλους που καλείται να υποδυθεί και τα θεωρώ πολύ βασικές προυποθέσεις για να παράγει αυθεντική υποκριτική που δεν “αναπαριστά” αλλά ενσαρκώνει. Μετά μπαίνει βεβαίως η φαντασία, η μελέτη, η έρευνα. Η ανάγκη για ερεθίσματα που τα ενισχύουν όλα αυτά δεν σταματά ποτέ. Για αυτό και η υποκριτική είναι μαγεία.

Ναι, έχω ταυτιστεί με συγκεκριμένες συνθήκες που βίωναν κάποιοι ρόλοι αλλά όχι με τους ρόλους στο σύνολο τους. Θα ήμουν τρελή αν δεν είχα απόσταση απο τους ανθρώπους που υποδύομαι ή θα υποδυόμουν απλά τον εαυτό μου.

“Μπρούσκο” για τέταρτη χρονιά. Σε φοβίζει; Τι νέο μπορεί να δώσει ο ρόλος της Αναστασίας;

Όχι δεν με φοβίζει. Η Αναστασία δεν θα αλλάξει προσωπικότητα αλλά θα αλλάξουν κάποιες συνθήκες στη ζωή της που θα την κάνουν να αισθάνεται και να αντιδρά διαφορετικά. Και αυτό είναι η πρόκληση φέτος για μένα.

larmou (2)Ο Νίκος Βερλέκης σε προ(σ)κάλεσε στο #mprousko_interview_challenge να μας πεις τι σου λέει στα γυρίσματα. Ποιον προ(σ)καλείς με τη σειρά σου;

Ο Νίκος Βερλέκης έχει την δυνατότητα να βάζει χιούμορ σε οποιαδήποτε δύσκολη συνθήκη και να αφαιρεί τη σοβαροφανεια… Προσκαλώ τον Αλέξανδρο Παρίση να μας πει πως καταφέρνει να μας κάνει να γελάμε στα γυρίσματα.

Ποια τα επαγγελματικά σου σχέδια;

Να συνεχίσω στο Μπρούσκο για φέτος και παράλληλα να κάνω θέατρο.

Ιδανικά θα ήθελες να κάνεις μόνο θέατρο;

Αν μου έκανες αυτή την ερώτηση μόλις τελείωνα τη σχολή θα σου έλεγα ναι. Τώρα μετά απο την εμπειρία μου 7 χρόνια στην τηλεόραση θα σου έλεγα οτι θέλω να κανω και τα δυο γιατί η τηλεόραση εξελίσσει με διαφορετικό τρόπο ενα ηθοποιό. Έχει διαφορετικές απαιτήσεις που συμπεριλαμβάνουν τη λιτότητα και αμεσότητα, στοιχεία σημαντικά στη δουλειά μας.

Σε ενδιαφέρει η ιδέα της διεθνούς καριέρας;

Δεν θα έλεγα όχι σε μια πρόταση απο εξωτερικό για να συμμετέχω σε μια παραγωγή. Από την άλλη δεν είμαι μόνο καριερίστρια, μου αρέσει η ισορροπία. Δεν θα θυσίαζα σημαντικά για μένα πράγματα στο βωμό μιας διεθνούς καριέρας.

Τι σου φτιάχνει τη μέρα;

Το χαμόγελο των ανθρώπων που αγαπώ, η καλή αισθητική σε μέρη που συχνάζω, η γυμναστική, τα σπορ και ο χορός, η βόλτα στο πάρκο με το σκύλο μου, η επαφή με τη φύση, η μουσική.

Είσαι ευαίσθητη;

Νομίζω ότι δύσκολα θα έκανα αυτή τη δουλειά αν δεν ήμουν. Μεγαλώνοντας η ευαισθησία γίνεται περισσότερο υλικό παρά ευαλωτότητα.

Αγαπημένη ταινία;

Παρα πολλές! “Τα φτερά του έρωτα”, το “2046” το “Άνοιξη Καλοκαίρι Φθινόπωρο Χειμώνας και Άνοιξη” και το “Dogville”, αυτές που μου έρχονται πρώτες στο μυαλό.

larmou (4)Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε είκοσι χρόνια από τώρα;

Δεν τον φαντάζομαι! Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και ζω στο σήμερα.

Κάνεις όνειρα και ποια;

Ένα μεγάλο μου όνειρο είναι να βρω χρόνο και την κατάλληλη παρέα και να γυρίσω σε πολλές χώρες εκτός Ευρώπης οδικώς με ένα καραβάνι!

Τι θα μπορούσε να σε κάνει να αφήσεις την τέχνη της υποκριτικής;

Νομίζω τίποτα πέρα απο κάποια ανώτερη βία.

Ένας ρόλος πρόκληση για σένα και κάποιος που επιθυμείς να υποδυθείς;

Μου αρέσουν οι σκοτεινοί και περίπλοκοι χαρακτήρες και ταυτόχρονα οι πολύ κωμικοί που δημιουργούνται με οξυδερκές χιούμορ.

Τι σε έχει διδάξει ο χώρος;

Να πατώ τα πόδια μου γερά στη γη, να μην χάνω το κέντρο μου και να αντιμετωπίζω τα εμπόδια με ψυχραιμία. Να αξιολογώ συνεχώς τα ουσιώδη και τα σημαντικά.

Πως ήταν το ταξίδι σου στην Αμερική;

Γεμάτο εικόνες, ενθουσιασμό, εξερεύνηση και μια αίσθηση ελευθερίας που εμπνέει η πόλη σε πολλά επίπεδα.