vinyl1

Το βινύλιο κάνει και πάλι αισθητή όχι μόνο τη διαχρονικότητά του, αλλά και την αναγέννησή του, μέσα από το «7ο Vinyl is Back», το οποίο επιστρέφει ανανεωμένο, σε νέο χώρο, παίρνοντας θέση δίπλα στα κλασσικά μοντέλα αυτοκινήτου και πατώντας γκάζι στις 33 και 45 στροφές, στον 4ο όροφο του Μουσείου Αυτοκινήτου, από την Παρασκευή 8 έως και την Κυριακή 10 Απριλίου.

Κρατώντας ζωντανό το βινύλιο, το «Vinyl is Back» επανέρχεται όλο και πιο δυνατό, περιλαμβάνοντας, σε αυτήν τη διοργάνωση, αφιερώματα στα θρυλικά 90’s και στον David Bowie, live happening, dj set και προβολές ταινιών.

Μια πραγματική γιορτή για τη μουσική και το βινύλιο

Οι δίσκοι βινυλίου είναι πάλι της μόδας και οι νέοι μπαίνουν σε λίστα αναμονής για να τους αγοράσουν, γιατί έχουν καλύτερο ήχο και αισθητική. Το «Vinyl is Back» συνέβαλε τα μέγιστα στην επιστροφή αυτή του βινυλίου στην Ελλάδα, αφού, από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του, έθεσε ως στόχο να μην παραμείνει απλώς ένα από τα (πολλά) παζάρια δίσκων που διεξάγονται κατά καιρούς, αλλά να εξελιχθεί σε ένα Vinyl Festival, μια πραγματική γιορτή για τη μουσική και το βινύλιο.

Παράλληλα, επέλεξε να αντιμετωπίσει το βινύλιο όχι ως ένα vintage, «ρετρό» προϊόν για μερικούς παθιασμένους συλλέκτες, αλλά να το συστήσει ως ένα ιδιαίτερο format ακρόασης μουσικής, σε όλες τις ηλικίες και στη νέα γενιά, δικαιολογώντας απόλυτα τον τίτλο του (Vinyl is Back), με τη συμβολή του στην ολική επαναφορά του βινυλίου.

Σήμερα, μετά από 6 επιτυχημένες διοργανώσεις, το «Vinyl is Back» μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένο και περήφανο γιατί – με μια σειρά από στρατηγικές αποφάσεις και επιλογές – έχει ανταποκριθεί στους στόχους του, δημιουργώντας την κορυφαία εκδήλωση για το βινύλιο πανελλαδικά, συγκεντρώνοντας συστηματικά όλους τους λάτρεις του, αλλά και δημιουργώντας νέο κοινό.

Αφιέρωμα 90’s

H δεκαετία χωρίς κινητό και internet, ηλεκτρονική μουσική και εφηβικά rave πάρτι, Nirvana, Oasis, Rage Against The Machine, Radiohead, Mc Hammer, trip hop ο φίνος ήχος του Μπρίστολ, η άνθηση του ελληνικού ροκ, Τρύπες και Ξύλινα Σπαθιά, η τρέλα της ethnic, εμπνευσμένο ελληνικό τραγούδι από την κίνηση των τραγουδιστών – τραγουδοποιών, ιδιωτική τηλεόραση με «Απαράδεκτους» και «Αυθαίρετους», Μπάγιεβιτς, ο Πανιώνιος Κυπελλούχος…! Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Όλα συνέβησαν στη δεκαετία αυτή! Το «Vinyl is Back» θυμίζει τα θρυλικά πια 90s, που θα είναι στο επίκεντρο της γιορτής του βινυλίου!

vinyl2

Αφιέρωμα στον David Bowie

Την Κυριακή 10 Απριλίου (12.00 – 14.00), με τον απαιτούμενο σεβασμό σε μια τεράστια μορφή της σύγχρονης τέχνης, το «Vinyl is Back» κάνει αφιέρωμα στη ζωή, το έργο και την κληρονομιά του David Bowie. «The man who fell to Earth», ο θρύλος της rock, θα ζωντανέψει μέσω των ήχων, αλλά και της εικόνας, από dvd με σπάνιο και ακυκλοφόρητο υλικό, αλλά και μέσω των καλλιτεχνών που οφείλουν την ύπαρξή τους και την έμπνευση τους σε αυτόν! Ο Kostas «Starman» Kontogiannis επιμελείται το αφιέρωμα στον Major Tom, αλλά και στις υπόλοιπες ιδιαίτερες περσόνες, που δημιούργησε ο «Λευκός Δούκας» τα τελευταία 50 χρόνια της συνεχούς παρουσίας του στο καλλιτεχνικό προσκήνιο.

Live happening

Την Κυριακή 10 Απριλίου, το μεσημέρι, ο Johnny Vavouras και οι Cadillacs γιορτάζουν 30 χρόνια στον… δρόμο, με ένα live happening, με ηλεκτρισμό, ενέργεια και ισχυρή δόση από rock’ n’ roll,.

Djs set

Οι καλύτεροι djs στην πόλη θα παρουσιάσουν ένα πανόραμα μουσικών ειδών, που θα ανεβάσει την αδρεναλίνη των επισκεπτών. To πρόγραμμα των dj set είναι το εξής:

Παρασκευή 8 Απριλίου: Βασίλης Λούκας (17.00 – 19.00), Στυλιανός Τζιρίτας (19.00 – 21.00).

Σάββατο 9 Απριλίου: Γιάννης Παναγόπουλος (11.00 – 13.00), Πέτρος Αδάμ (13.00 – 15.00), Johnny Vavouras (15.00 – 17.00), Σάββας Συνοδινός (17.00 – 19.00), Πέτρος Μπρατάκος – disco Barbarella, μαζί του ο Stavros Kip (19.00 – 21.00).

Κυριακή 10 Απριλίου: Κώστας «Starman» Κοντογιάννης – tribute David Bowie (12.00 – 14.00), Γιάννης Γιακουμάκης – Red Fm 93.6 (15.00 – 17.00), The Wanderers – Pure Vinyl Record Hop (17.00 – 19.00), Geo Vanakos (19.00 – 21.00).

Cult Festival – νεανική παραβατικότητα

Συνεχίζοντας την παράδοση προβολής ταινιών, το «Vinyl is Back» θα παρουσιάσει ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα cult ταινιών, με θέμα τη νεανική παραβατικότητα, οι οποίες σπανίως προβάλλονται. Την επιλογή των ταινιών και την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο Σπύρος Μποζίκης. Θα προβληθούν οι ταινίες:

Σάββατο 9 Απριλίου (15.00 – 17.00): «Πήρες πτυχίο;» (1985) του Γρηγόρη Νουνελή. Στην επίκαιρη αυτή ταινία, ένας νεαρός από τη Μυτιλήνη έρχεται στην Αθήνα, για να σπουδάσει. Αριστεύει στις σπουδές του, όμως δεν μπορεί να βρει δουλειά.

Σάββατο 9 Απριλίου (17.00 – 19.00): «The boys next door» (1985) της Penelope Spheeris. Η ταινία ξετυλίγει την περιπέτεια δύο νέων, που εγκαταλείπουν το σπίτι τους, την ημέρα της αποφοίτησής τους από το σχολείο, και ξεκινούν ένα εγκληματικό ξεφάντωμα γεμάτο παρανομίες.

Κυριακή 10 Απριλίου (13.00): «Christian F. Πόρνη στα 13 για ναρκωτικά» (1981), η συγκλονιστική, σκληρή και αληθινή ιστορία της Vera Christiane Felscherinow. Η μουσική της ταινίας είναι του David Bowie, ο οποίος εμφανίζεται και ως ηθοποιός.

vinyl3

Οι συμμετέχοντες

Το «7ο Vinyl is Back» περιλαμβάνει: καταστήματα πώλησης δίσκων, ιδιώτες / συλλέκτες δίσκων, δισκογραφικές εταιρείες που παράγουν δουλειές καλλιτεχνών και σε δίσκους βινυλίου, μηχανήματα αναπαραγωγής δίσκων (πικάπ, ενισχυτές κ.ο.κ.), αξεσουάρ για βινύλια, είδη αποθήκευσης δίσκων βινυλίου, αξεσουάρ και ανταλλακτικά για πικάπ, έπιπλα / βάσεις για ηχοσυστήματα, μουσικές αφίσες, μουσικά t – shirts και μπλούζες, μουσικά βιβλία και handmade express bazaar.

Με μοντέλα παγκόσμιας αναγνώρισης

Όσο για τον νέο χώρο διεξαγωγής του «Vinyl is Back», το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε από την οικογένεια Χαραγκιώνη, το 1977, με σκοπό τη διάδοση της αυτοκίνησης στην Ελλάδα. Η συλλογή του, που ξεπερνάει σήμερα τα 300 αυτοκίνητα, τα οποία χρονολογούνται από το 300 π.Χ. μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’90, είναι εναλλασσόμενη και περιλαμβάνει μοντέλα Οίκων παγκόσμιας σήμερα αναγνώρισης, αλλά και Οίκων που δεν δραστηριοποιούνται πλέον.

Επίσης, σε μόνιμη πλέον βάση, το Μουσείο παρουσιάζει την έκθεση Made by Hellas, η οποία είναι αφιερωμένη στην ελληνική δημιουργικότητα στον τομέα της αυτοκίνησης, με περισσότερα από 50 εκθέματα, σχεδιασμένα, κατασκευασμένα ή συναρμολογημένα από Έλληνες, καθώς και στις καινοτόμες προσπάθειες που γίνονται στον τομέα αυτόν σήμερα, από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σχολεία, αλλά και ιδιώτες.

Στις λειτουργίες του Μουσείου, εκτός την ξενάγηση, περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και προσομοιωτής F1 για τους μικρούς και μεγάλους επίδοξους οδηγούς αγώνων.

Πληροφορίες

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου: Γ΄ Σεπτεμβρίου 74 – 78 & Ιουλιανού 33 – 35 (4ος όροφος) – Αθήνα (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ: στάση «Βικτώρια» & Μετρό: «Ομόνοια»). Είσοδος: 3 ευρώ (με το εκπτωτικό εισιτήριό, υπάρχει πρόσβαση και στο Μουσείο Αυτοκινήτων, 5ος όροφος). Διάθεση εισιτηρίων: Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτων (την ίδια μέρα ή από πριν). Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 8 Απριλίου: 17.00 – 21.00, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Απριλίου: 11.00 – 21.00.

Πηγή: naftemporiki.gr