votaniko-1

Της Μαρίας Καστρινάκη

Ένας παράδεισος που γεννήθηκε κυριολεκτικά από τις φλόγες, ένα απίστευτο υπερθέαμα της μητέρας γης, ένας φοβερός συνδυασμός αρμονίας της φύσης! Οποιονδήποτε τίτλο και να χρησιμοποιήσουμε, είναι λίγο για να περιγράψει αυτό που θα πραγματικά συναντούμε στο Βοτανικό Πάρκο της Κρήτης.

votaniko-3

Δέντρα και φυτά από κάθε γωνιά του πλανήτη, από τη μακρινή Κίνα ως τη Λατινική Αμερική και από την Αυστραλία ως την Αφρική και τη Βόρεια Ευρώπη, που συγκεντρώθηκαν με ιδιαίτερο κόπο και φροντίδα από τον εμπνευστή και τους δημιουργούς του. Ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον σε έκταση 200 στρεμμάτων, το οποίο είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως το 2003 είχε καεί ολοσχερώς, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη περιοχή.

votaniko-4

Πρόκειται για ένα περιπατητικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πάρκο, μοναδικό στο είδος του, που περιμένει μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και ξένους επισκέπτες όλων των ηλικιών να γνωρίσουν τα περισσότερα από 150 διαφορετικά είδη φρουτόδεντρων από όλο το κόσμο με τις εκατοντάδες ποικιλίες αυτών, μαζί με βότανα, μπαχαρικά, φαρμακευτικά και καλλωπιστικά φυτά αλλά και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς αναφορικά με τη χλωρίδα και πανίδα της χώρα μας. Δείγματα τα οποία αυξάνονται καθημερινά αλλάζοντας την όψη του βοτανικού πάρκου και δίνοντας στους επισκέπτες το κίνητρο να το απολαμβάνουν ξανά και ξανά.

votaniko-5

Το βοτανικό πάρκο Κρήτης είναι το μοναδικό πάρκο – κήπος στην Ευρώπη που φιλοξενεί φρουτόδεντρα, βότανα και χρήσιμα φυτά όπως επίσης και το μοναδικό σε όλο τον κόσμο ως προς τη βιοποικιλότητα του, καθώς εδώ ευδοκιμούν φυτά από όλο τον κόσμο, όλων των κλιματολογικών ζωνών.

votaniko-7

Ένας αργός περίπατος 2,5 χιλιομέτρων μονοπατιών με στάσεις ανάπαυσης στα πολλά σημεία που προσφέρονται, απαιτεί λίγο περισσότερο από 1 ½ ώρα για τον αμύητο επισκέπτη, ο οποίος όμως θα αποζημιωθεί με τις πολύτιμες γνώσεις που προσφέρουν οι κατατοπιστικές ταμπέλες που συνοδεύουν κάθε φυτό και δέντρο και με μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.

marinakisΠρωτομάστορας αυτής της προσπάθειας είναι ο Πέτρος Μαρινάκης που με άπλετο μεράκι κατάφερε μαζί με τα αδέρφια του, να μεταμορφώσει μια περιοχή από κρανίου τόπο, σε έναν πραγματικά επίγειο παράδεισο. Το iART βρέθηκε εκεί και μίλησε μαζί του.

«Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2003 όταν μετά από πολύ δυνατούς ανέμους στη περιοχή ένα καλώδιο της ΔΕΗ έγινε η αιτία να ξεσπάσει πυρκαγιά που μέσα σε ένα 24ωρο έκαψε εξήντα χιλιάδες ενετικά ελαιόδεντρα, πάνω από 400 χρονών. Η περιοχή καταστράφηκε οικονομικά και οικολογικά. Η οικογένεια μου είχε πολλές πορτοκαλιές και ελιές σε μια έκταση περίπου 200 στρεμμάτων  η οποία κάηκε και αυτή. Σκεφτόμουν πως θα μπορούσα να αξιοποιήσω αυτό το μέρος προς όφελος δικό μας αλλά και του τόπου μας, καθώς αν αυτός δε πάει μπροστά, δε πάει κανένας μας! Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν πως τα τελευταία χρόνια έχουμε χάσει κάθε επαφή με τη φύση, παρόλο που ανήκουμε σε αυτήν, σκέφτηκα να φτιάξω αυτό το κήπο -μουσείο ώστε να έχει τη δυνατότητα ο κόσμος να γνωρίσει από κοντά τα φυτά και τα δέντρα. Στην ιδέα συμφώνησαν και τα άλλα τρία αδέλφια μου καθώς η έκταση ανήκει και στους τέσσερεις μας. Έτσι ξεκινήσαμε τις εργασίες το 2004 και μετά από πέντε χρόνια κοπιαστικής δουλειάς που όμως έγινε με επιμονή, κέφι και μεράκι για δημιουργία το πάρκο ολοκληρώθηκε και άνοιξε για το κοινό τον Απρίλη του 2009». Όπως μας λέει ο Πέτρος τα αποτελέσματα όλης αυτής της προσπάθειας ήταν πέρα από κάθε φαντασία.

Εκτός από το ότι μαθαίνουμε τα φυτά και τη χρησιμότητα τους, ο περίπατος στο Βοτανικό Πάρκο μας προσφέρει πνευματική και οπτική τέρψη. «Εδώ μαθαίνεις και βλέπεις τις δυνατότητες και τη δυναμική που έχει αυτός ο τόπος. Είναι ένα προικισμένος τόπος, μοναδικός στον κόσμο! Στη πιο κάτω κοιλάδα φύονται αβοκάντο, που σημαίνει εύκρατο – τροπικό κλίμα. Λίγο πιο πάνω φύονται ελαιόδεντρα, που σημαίνει μεσογειακό κλίμα. Ακόμη πιο πάνω προς τον Ομαλό, το κλίμα είναι αλπικό. Τρεις διαφορετικές κλιματολογικές ζώνες σε υψόμετρο 600 μέτρων. Αυτό δε συμβαίνει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου!»

votaniko-8

Το κέφι και το μεράκι της οικογένειας που δημιούργησε το πάρκο είναι έκδηλο σε κάθε σημείο του, ενώ η διαμόρφωση του εδάφους και το μικροκλίμα της περιοχής συντελούν κατά πολύ σε αυτόν τον “παράδεισο” για τα φυτά και τα ζώα. «Το κλίμα του νησιού είναι μοναδικό. Στη Κρήτη υπάρχουν 300 ενδημικά φυτά που φύονται μονάχα εδώ. Συγκριτικά με το μέγεθος του νησιού είναι το μοναδικό μέρος στο κόσμο με τόσα ενδημικά φυτά. Η Αγγλία στο μέγεθος της έχει μονάχα 2 ενώ η Γερμανία δεν έχει κανένα».

votaniko-9

Το καταπράσινο τοπίο συμπληρώνει η λίμνη στο κάτω μέρος του πάρκου που προσφέρει στέγη και προστασία σε πάπιες, χήνες και άλλα υδρόβια πουλιά ενώ ακόμη και γεράκια πετούν στην περιοχή. Επίσης στο Βοτανικό πάρκο οι επισκέπτες θα συναντήσουν πέρδικες, φασιανούς και παγώνια που περιφέρονται εξοικειωμένα πλέον με τον κόσμο. Την πανίδα της περιοχής συμπληρώνει τέλος και ο μικρός ζωολογικός κήπος του πάρκου με αγρίμια, ελάφια, αγριογούρουνα και στρουθοκαμήλους

Η σωστή σήμανση των μονοπατιών οδηγεί τα βήματα του επισκέπτη στα διάφορα τμήματα του Βοτανικού Πάρκου, ενώ στο τέλος της διαδρομής μπορεί να απολαύσει ένα εξαιρετικό γεύμα στο εστιατόριο του συγκροτήματος, το οποίο έχει πιστοποιηθεί με το «σήμα ποιότητας Κρητικής κουζίνας» της διανομαρχιακής εταιρείας “Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας” καθώς η φιλοσοφία του, είναι η αναβίωση παραδοσιακών γεύσεων, με τη χρήση τοπικά παραγόμενων προϊόντων, σε συνδυασμό με παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος, όπως πυρομάχι, σάτσι και ξυλόφουρνο, αλλά και νέες γαστρονομικές προτάσεις.

votaniko-10

Επίσης, το πάρκο διαθέτει ένα υπαίθριο, πέτρινο και ατμοσφαιρικό αμφιθέατρο στο οποίο διοργανώνονται γευσιγνωσίες, παρουσιάσεις της φιλοσοφίας της κρητικής διατροφής  και μαθήματα μαγειρικής, κατά τα οποία γίνεται προώθηση πολλών κρητικών προϊόντων: ενδημικά βότανα της Κρήτης, κρασιά από παλιές κρητικές ποικιλίες όπως ρωμεϊκο, βηλάνα, τυριά όπως γραβιέρα και μυζήθρα, αγριόχορτα και πολλά τοπικά προϊόντα.

Επιστροφή λοιπόν στην κρητική γη και ταυτόχρονα στην παράδοση του τόπου μας, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι άνθρωποι του Βοτανικού Κήπου Κρήτης το οποίο είναι ανοιχτό καθημερινά, από τέλος Μαρτίου έως και το τέλος Νοεμβρίου, από τις 9 το πρωί ως τις 8.30 το βράδυ.

votaniko-11

Στην είσοδο του πάρκου παραμένει ο καμένος κορμός μιας αιωνόβιας ελιάς ως δείγμα μνήμης και σημείο αναφοράς στη θλιβερή πυρκαγιά του 2003, στην ιστορία και στην προέλευση του πάρκου.