Βραβείο Πεζογραφίας στον Ηλία Μαγκλίνη για το μυθιστόρημά του «Πρωινή γαλήνη».

Το περιοδικό για το βιβλίο και τον πολιτισμό Κλεψύδρα απονέμει το βραβείο Πεζογραφίας για το έτος 2015 στον Ηλία Μαγκλίνη για το μυθιστόρημά του Πρωινή γαλήνη. Το βραβείο Πεζογραφίας του περιοδικού θεσμοθετήθηκε το 2011 και απονέμεται ετησίως με στόχο την παρουσίαση και ανάδειξη των πλέον αξιόλογων Ελλήνων λογοτεχνών.

Η Πρωινή γαλήνη αφηγείται την ιστορία ενός νέου ανθρώπου και του ονείρου του να ξεπεράσει τον εαυτό του, να ανοίξει τους ορίζοντές του, να πετάξει ψηλά. Είναι ακόμα μια ιστορία έρωτα, ονείρων, απώλειας και περιπλάνησης στον χρόνο και τον χώρο, από τη Μακεδονία έως το Τέξας και από την Αθήνα έως την Άπω Ανατολή, γεμάτη σύννεφα και ωκεανούς, θλιμμένες γκέισες και μοναχικά, παθιασμένα κορίτσια. Είναι, τέλος, μια ιστορία ανεκπλήρωτων στόχων και ανολοκλήρωτων πόθων σε μια Ελλάδα που στροβιλίζεται στα απόνερα του Εμφυλίου και στη δίνη ενός ξεχασμένου, άγνωστου πολέμου στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Η φετινή κριτική επιτροπή του Βραβείου αποτελείται από τον ποιητή-βιβλιογράφο Δημήτρη Δασκαλόπουλο, τον ηθοποιό Περικλή Λιανό, τον Δρα Φιλολογίας Νίκο Παπαγεωργίου, την επιμελήτρια εκδόσεων Έφη Ριζά, τη Δρα Γαλλόφωνης και Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Κατερίνα Σπυροπούλου και τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη. Όπως αναφέρουν στο σκεπτικό τους: «Ο συγγραφέας κατάφερε να διατηρήσει την αφηγηματική του νηφαλιότητα ακόμα και στις πιο τραγικές πτυχές της ιστορίας του, ισορροπώντας θαυμαστά ανάμεσα στα όνειρα του πρωταγωνιστή και στην ταραγμένη εποχή που τα διέψευσε».

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016, στις 8:30 μ.μ., στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον (Σόλωνος 101, Αθήνα).