iroas1

Της Πέννυς Κροντηρά

Για να θυμούνται οι μεγάλοι και να μαθαίνουν οι μικροί… Ο Μικρός Ήρωας και ο Μπλεκ επανακυκλοφορούν από τις ιστορικές εκδόσεις Ανεμοδουράς μεταφέροντας μας σε παρελθόντα έτη παιδικής ανεμελιάς. Ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς, εγγονός του Στέλιου Ανεμοδουρά που υπήρξε ο δημιουργός του εκδοτικού οίκου και εμπνευστής του Μικρού Ήρωα, συνεχίζει την παράδοση του παππού του διατηρώντας τις εκδόσεις και προχωρώντας σε νέες κινήσεις με Έλληνες δημιουργούς!

anemodouras

Λεωκράτης Ανεμοδουράς

Τι σας οδήγησε στην ιδέα της επανακυκλοφορίας των εκδόσεων σας μία τέτοια περίοδο;

Η ιδέα της επανακυκλοφορίας των εκδόσεων μας ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε όταν ζητήθηκε από την εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» να παραχωρήσουμε τα δικαιώματα για κάποια τεύχη του Μικρού Ήρωα ως ένθετο. Μόλις τελείωσε αυτή η ενέργεια, οι αναγνώστες παρότρυναν την εφημερίδα και εμάς να συνεχίσουμε αυτόνομα την έκδοση του. Αυτό μας έδωσε την πεποίθηση ότι η επανέκδοση του θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμη, όπως και αποδείχθηκε. Στη συνέχεια ακολούθησε η έκδοση του Μπλεκ τον Απρίλιο του 2014 και του Μίστερ Νο ένα χρόνο αργότερα. Ουσιαστικά λοιπόν, το αναγνωστικό κοινό μας ώθησε να ξαναδούμε θερμά τις εκδόσεις αυτές.

Τι έχουν να προσφέρουν σήμερα οι εκδόσεις σας; Γιατί τις υλοποιήσατε;

Σε ένα περιβάλλον με συνεχή, άμεση και γρήγορη πληροφόρηση και ψυχαγωγία, ο,τιδήποτε έρχεται από το παρελθόν μπορεί να χαρακτηριστεί από ξεπερασμένο μέχρι και βαρετό… το θέμα είναι εαν αυτό το περιεχόμενο που  εμείς και οι νεότερες γενιές βλέπουμε μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή είναι ποιοτικό και έχει να μας προσφέρει κάτι. Και σε αυτό το σημείο οι εικονογραφημένες εκδόσεις έχουν να δώσουν πολλά… Οι ιστορίες του Μπλεκ, του Μικρού Ήρωα και του Μίστερ Νο δεν είναι μόνο ιστορίες φαντασίας και ξεγνοιασιάς, αλλά και ήθους και υψηλών αξιών. Ουσιαστικά περνάνε με ένα ελκυστικό τρόπο διαχρονικά μηνύματα που δεν επικοινωνούνται συχνά στα σύγχρονα μέσα. Και βέβαια διδάσκουν με ευχάριστο τρόπο σωστή γλώσσα κάτι το οποίο ενδιέφερε πάνω απ’ όλα τον Στέλιο Ανεμοδουρά… Πέρα λοιπόν από το επιχειρηματικό μέρος, αισθανόμαστε αυτή την  επαναδραστηριοποίηση σαν μια ενέργεια με πολιτιστικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα. Και στόχος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανές τις εκδόσεις αυτές για όσο καιρό γίνεται!

iroas3

Τι εκδίδετε αυτή τη στιγμή;

Αυτή τη στιγμή εκδίδουμε 3 μηνιαία έντυπα: Το «Νέο Μπλεκ» που περιέχει αδημοσίευτες ιστορίες των Μπλεκ, Ζαγκόρ, Μάρτιν Μίστερι και Τερματοφύλακα Γιατρού. Το «Μίστερ Νο και οι… άλλοι» που περιέχει ιστορίες των Μίστερ Νο, Ντύλαν Ντογκ και Τεξ και τον Μικρό Ήρωα που αποτελεί ανατύπωση της έκδοσης του ‘53, έχοντας όμως προσθέσει και ένα 5σέλιδο με σπάνιες εικονογραφημένες ιστορίες του. Γενικά επιλέγουμε να προσφέρουμε στον αναγνώστη νέες ιστορίες, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο χρωματισμό του περιεχομένου και βέβαια στη μετάφραση και την επιμέλεια (όλοι αυτοί οι ήρωες, έρχονται κατά βάση από το εξωτερικό). Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ικανοποίηση του αναγνώστη και πιστεύουμε ότι σε αυτό τον τομέα έχουμε ανταποκριθεί πολύ ικανοποιητικά.

Παράλληλα εκδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο το βιβλίο «ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ» που περιλαμβάνει το συγγραφικό και εκδοτικό έργο του Στέλιου Ανεμοδουρά, συνοδευμένο από μια νέα ιστορία του «Μικρού Ήρωα» σε σενάριο Γιώργου Βλάχου και δυο του «Μπλεκ» σε σενάριο των Γιώργο Πολ. Παπαδάκη και Νίκο Δημ. Νικολαΐδη. Την εικονογράφηση υπογράφει ο Κώστας Φραγκιαδάκης. Τελευταία μας έκδοση είναι το Graphic Novel «Ο ΤΕΤΡΑΚΟΣΑΡΗΣ» που πραγματεύεται την Ελλάδα του σήμερα, την ελληνική κρίση  αλλά και την κρίση αξιών που μαστίζει την κοινωνία μας.

Κάνετε μια ιστορική αναδρομή του έργου του Στέλιου Ανεμοδουρά και των εκδόσεων σας.

Ουσιαστικά ξεκινάει το 1946, όταν ο Στέλιος Ανεμοδουράς (1917-2000) εργάζεται ως μεταφραστής στο περιοδικό «ΜΑΣΚΑ» του Απόστολου Μαγγανάρη. Εκεί ουσιαστικά θα διδαχθεί τις αφηγηματικές τεχνικές, καθώς θα κληθεί μετά να δημιουργήσει και τις δικές του ιστορίες. Η δεκαετία του ‘50 και ‘60 αποτελεί την πιο παραγωγική περίοδο του συγγραφικά και εκδοτικά καθώς θα εκδώσει πάνω από 40 τίτλους. Ο πλέον εμβληματικός και αυτός ο οποίος τον καθιέρωσε είναι φυσικά ο Μικρός Ήρωας, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι, με πιο γνωστούς τον Υπεράνθρωπο, τον Γκρέκο, τον Τάργκα και το Μικρό Ιππότη. Ο Νίκος Ρούτσος, ο Τζίμμυ Κορίνης, ο Γιώργος Μαρμαρίδης και ο Πότης Στρατίκης υπήρξαν μερικοί από τους συγγραφείς που υπέγραψαν αυτά τα αναγνώσματα, σε σκίτσο κατά βάση του αείμνηστου Βύρωνα Απτόσογλου. Ακολουθεί η δεκαετία του ’70, όπου ο Στέλιος Ανεμοδουράς εισάγει από τη γειτονική Ιταλία ήρωες (Μπλεκ, Ζαγκόρ, Όμπραξ, Λοχαγός Μαρκ) που κυκλοφόρησαν με τεράστια επιτυχία για πολλές δεκαετίες, αλλά και καθιερώνει καινούργιους (Κατερίνα). Στις επόμενες 2 δεκαετίες θα συνεχίσει την κυριαρχία του στο χώρο των εικονογραφημένων εκδόσεων, προσθέτοντας αρκετές νέες εκδόσεις όπως «Ροντέο» και «Μικρός Ιππότης» αλλά και προσαρμόζοντας τις υφιστάμενες στα νέα δεδομένα  (πιο σύγχρονο στήσιμο, εμπλουτισμός με προσφορές και αφιερώματα κλπ.). Ο Στέλιος Ανεμοδουράς παρέμεινε ενεργός και με σημαντική επιρροή στα εκδοτικά πράγματα μέχρι το τέλος της ζωής του (2000).

Θα μας πείτε λίγα λόγια για την παρουσίαση του βιβλίου «ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ»;

iroesΗ παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 24 Μαρτίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και το κλίμα ήταν ιδιαίτερο και νοσταλγικό. Οι ομιλητές – ο σημειολόγος και ιστορικός τέχνης, Χάρης Καμπουρίδης, ο συγγραφέας Τζίμμυ Κορίνης, ο κριτικός κινηματογράφου στο Αθηνόραμα, Χρήστος Μήτσης, ο σκιτσογράφος Σπύρος Ορνεράκης και ο συγγραφέας Λευτέρης Ταρλαντέζος – αποκάλυψαν άγνωστες ιστορίες για τον αείμνηστο εκδότη, ενώ ανέλυσαν την σημαντική επίδραση του Μικρού Ήρωα στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Για το έργο του Στέλιου Ανεμοδουρά μίλησαν επίσης οι συντελεστές του καθώς και ο γιος του Γιώργος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο αστροφυσικός Χρήστος Γούδης και ο συγγραφέας Κυριάκος Κάσσης.

Ακολούθησε μια ξεχωριστή έκθεση αυθεντικών περιοδικών των εκδόσεων Ανεμοδουρά (από τις συλλογές του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α.), η οποία και ξύπνησε ξεχωριστές, παιδικές κυρίως, αναμνήσεις στους πάνω από 200 παρευρισκόμενους.

Εάν μεταφέρατε τους ήρωες που εκδίδετε στη σημερινή εποχή, ποιους πιστεύετε ότι θα αντιπροσώπευαν;

Θεωρώ τους πιο αντιπροσωπευτικούς ήρωες των εκδόσεων μας το Μικρό Ήρωα και το Μπλεκ. Ουσιαστικά και οι 2 ήρωες είναι υπερασπιστές του Καλού και αντιμάχονται κάθε μορφής καταπίεσης, χωρίς όμως να αποτελούν μέλος κάποιου οργανωμένου φορέα. Ουσιαστικά ενεργούν με βάση το γενικό Καλό και μάχονται για την ανεξαρτησία τους, την ελευθερία και ένα δίκαιο κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το είδος ανθρώπου σπανίζει στις μέρες μας, κυρίως γιατί είμαστε όλοι κλεισμένοι στα προβλήματα και τη ζωή μας. Ωστόσο θεωρώ ότι στοιχεία από τους ήρωες αυτούς έχουν όλοι αυτοί που συνεχίζουν να αγωνίζονται στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Μπορεί να μην βιώνουμε συνθήκες πολέμου, όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε για την επιβίωση μας, είναι τεράστια… Και αυτό είναι μια μορφή καταπίεσης που καλούμαστε όλοι να ανταπεξέλθουμε. Όσοι λοιπόν αντιστέκονται, δεν ψάχνουν δικαιολογίες και αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, δικό τους και της κοινωνίας που ζούνε, είναι για μένα ήρωες.

Τι να περιμένουμε ακόμα από τον εκδοτικό οίκο;

Για το μέλλον έχουμε διάφορες σκέψεις οι οποίες όμως βρίσκόνται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Μια από αυτές είναι να δημιουργήσουμε μια νέα σειρά με ήρωες του παρελθόντος, που να περιλαμβάνουν παλιές αλλά και νέες ιστορίες πλήρως εικονογραφημένες, φτιαγμένες από Έλληνες δημιουργούς. Σκεφτόμαστε επίσης να εμπλουτίσουμε τις υφιστάμενες εκδόσεις με ελληνικές δημιουργίες όπως έγινε με το Μπλεκ (φιλοξένησε για 20 τεύχη τον «Τετρακοσάρη» σε 4σέλιδα). Παράλληλα μελετάμε την περίπτωση της μεταφοράς του Μικρού Ήρωα σε animation.