Της Άννας Παχή

Είναι εκεί, μπροστά σου. Τα σπουργίτια, ο Ισοβίτης κι ο Μοντεχρήστος, η Λουκρητία κι ο Καστράτο (με τη γηραιά κυρία βεβαίως), η Στέλλα η κομμώτρια με τις πελάτισσες της γειτονιάς, ο Άγγελος, ο Διάβολος και η παλιοπαρέα του Παραδείσου. Τους ξέρεις, έχεις γελάσει μαζί τους, έχεις προβληματιστεί. Τώρα να, στη σκηνή του Vault εμφανίζονται με σάρκα και οστά (και πούπουλα, γούνες και φτερά επίσης).

Ο Δημήτρης Αγοράς ανεβάζει Αρκά και επανασυστήνει τον τόσο ιδιαίτερο δημιουργό. Συνδυάζοντας τις ατάκες που οι περισσότεροι γνωρίζουμε, αλλά δε βαριόμαστε ποτέ να διαβάζουμε, έφτιαξε μικρά θεματικά σκετς, βρήκε τους κατάλληλους ηθοποιούς, τα σκηνοθέτησε ευρηματικά και με απόλυτο σεβασμό, καταφέρνοντας να δώσει άλλη διάσταση σε κάτι τόσο εξαιρετικά αγαπητό.

Το να χαρακτηρίσεις το χιούμορ του Αρκά «καυστικό» θα είναι σα να το μειώνεις. Πρόκειται για βιτριολισμό στην αρχέγονη μορφή του, αυτή που σου πετάνε το βιτριόλι στα μούτρα. Οι θεματικές επιλογές του Δημήτρη Αγορά είναι εξαιρετικά επιτυχημένες καθώς εκτός από το χιούμορ, δίνει έμφαση στον πολιτικό και κοινωνικό λόγο του κομίστα, λόγο ουσιαστικό που δυστυχώς, διαθέτει και τραγικές, πολύ καλά ωστόσο κρυμμένες, πτυχές, καθώς και μια βαθιά φιλοσοφία.

Σίγουρα θα γελάσετε. Βλέποντας όμως μπροστά σας τους αγαπημένους σας ήρωες θα αντιληφθείτε περισσότερο το βαθύτερο νόημα που κρύβουν, τόσο σα χαρακτήρες, όσο και σαν προβολές όλων μας. Δε θα αναλύσω περισσότερο το θέμα, ο καθένας εισπράττει τα δικά του πράγματα από μια παράσταση. Δεν γνωρίζω αν ο Αρκάς το έχει δει, πιστεύω ότι θα έπρεπε.

Η ομάδα που συγκέντρωσε ο σκηνοθέτης ερμηνεύει με κέφι τα κωμικά σημεία, με σοβαρότητα και εσωτερικότητα τα σοβαρά. Θα ήταν άδικο να ξεχωρίσω κάποιον, καθώς είναι όλοι τους απολαυστικοί. Οφείλω επίσης να αναγνωρίσω το σκηνικό ως ζωντανό ηθοποιό, είναι απίστευτο τι μπορούν να κάνουν δυο παλέτες, αξίζει να το ανακαλύψετε.

«Ζωή μετά Χαμηλών Πτήσεων»

Πολυχώρος  Vault

Μελενίκου 26 – Αθήνα (κοντά στο σταθμό Μετρό Κεραμικός»)

Τηλ. 213 0356472 /6949534889

Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00

Κυριακή στις 18:15

Κείμενα: ΑΡΚΑΣ

Θεατρική διασκευή – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγοράς

Βοηθός σκηνοθέτη : Έλενα Τυρέα

Παίζουν : Δημήτρης Αγοράς, Έλενα Αρβανίτη, Αλέξης Βιδαλάκης, Δημήτρης Κανέλλος, Στέφανος Κοσμίδης, Μαρία Μπαλούτσου, Χαρά Τσιτομενέα

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης

Κοστούμια: Κωνσταντίνα Βαφειάδου

Σκηνικά: Δημήτρης Αγοράς – Μαρία Κακάρογλου

Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα

Φωτισμοί : Anti Steve

Γραφιστική επιμέλεια – Σχεδιασμός  Αφίσας : Σοφία Αποστολοπούλου

Τρέιλερ: Στέφανος Κοσμίδης

Φωτογραφίες : Σπύρος Περδίου – Νίκος Πανταζάρας

Κομμώσεις: Γιώργος Νικολαΐδης

Παραγωγή: VAULT / ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Γενική είσοδος: 15 €

Μειωμένο: 12 € (Φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές, κάτοχοι κάρτας πολυτέκνων, ΑμΕΑ)

Κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ: 10 €

Ατέλειες:  5 €