Όταν η ζωή φέρνει χαρές,  αυτές έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται. Πρέπει να ζούμε με τόλμη και  συναίσθημα. Αυτό με δίδαξε το υπέροχο βιβλίο της συγγραφέως Άννας Σάγου Βαλακούδη.

Το βιβλίο έχει κεντρικό θέμα την ζωή της μικρής Ζωής και της οικογένειας της.  Θεμέλιοι λίθοι η φιλία, η αγάπη και οι ανθρώπινες σχέσεις. Αυτές που τείνουν να εξαφανιστούν, για αυτό και ξεχώρισα το συγκεκριμένο έργο.

Είναι μια ιστορία δίχως πολλά βαρύγδουπα γεγονότα, παρόλα αυτά, συγκλονίζει τον αναγνώστη με τις περιγραφές του.

Η Ζωή μεγαλώνει με την καλή της φίλη  σε μια παραθαλάσσια πόλη της Εύβοιας. Εκεί θα γελάσει , εκεί θα κλάψει, εκεί θα διασκεδάσει, πάντα με στήριγμα της οικογένεια και κυρίως, την γιαγιά της. Καθοριστικό πρόσωπο του βιβλίου, που χαρακτηρίζει την σημαντικότητα της σχέσης εγγονών και γιαγιάς και πόσο αυτό έχει λείψει στις ημέρες μας.

Η ηρωίδα μας μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη και υποστήριξη. Δίνει εξετάσεις και βρίσκεται με την φίλη της στην αγαπημένη της σχολή. Η νέα περιπέτεια που λέγεται Αθήνα, την περιμένει. Ξέρει ήδη αρκετά πράγματα για αυτήν,  από την μητέρα της που μεγάλωσε εκεί.

Λάτρεψα το κομμάτι αυτό του βιβλίου. Η συγγραφέας φαίνεται ότι έχει ζήσει σε μια άλλη Αθήνα από αυτή που γνωρίζουμε εμείς. Κάνει αναφορές σε παλιά στέκια και σε μια πόλη που λίγοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε. Δίνει έμφαση σε αυτό το κομμάτι και το θεωρώ εύστοχο και από την μεριά της συγγραφέως αλλά και του εκδοτικού οίκου.

Η γραφή είναι πλούσια χωρίς περιττές πληροφορίες. Η πλοκή στρωτή και μη αναμενόμενη, πράγμα που  αναζητώ πάντα στα βιβλία που διαβάζω.

Η Ζωή θα σπουδάσει θα εργαστεί και θα ερωτευτεί. Θα ερωτευτεί άραγε τον σωστό άνθρωπο;  Θα ζήσει όπως έχει φανταστεί ;

Αφήνω μετέωρο το ερώτημα ώστε να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο ανατροπές. Κινείται στο μέλλον και το παρελθόν. Το ένα συμπληρώνει το άλλο και δημιουργούν μια υπέροχη δομή.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ζενίθ και σας περιμένει …

Κατερίνα Κονίτσα Σωπύλη.