Γράφει ο Κώστας Αναγνωστόπουλος

Ο Maurice White, είχε τα πρώτα μουσικά ακούσματα στη Νέα Ορλεάνη, έγινε ντράμερ του Muddy Waters στο Σικάγο και απογείωσε τη χορευτική μουσική με τους Earth Wind & Fire.

Ο White, ιδρυτής και ένας από τους τραγουδιστές του φάνκι συγκροτήματος, πέθανε στον ύπνο του στο Λος Άντζελες, την Τετάρτη (3 Φεβρουαρίου) το βράδυ, σε ηλικία 74 ετών.

Έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον από το 1992, και η υγεία του είχε επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες. Λόγω της ασθένειας του, δεν ακολουθούσε το συγκρότημα στις περιοδείες του, όλα αυτά τα χρόνια, ωστόσο παρέμενε ενεργός στην επιχειρηματική πλευρά της ομάδας και τη σύνθεση των τραγουδιών.

Τον θάνατο του ανακοίνωσε ο αδελφός του, ο οποίος ζήτησε προστασία της ιδιωτικής ζωής της οικογένειας, ενώ η μπάντα εγραψε στο Twitter:«Το φως είναι αυτός, λάμπει για σένα και για μένα».

Ο White δημιούργησε το συγκρότημα, που είχε εννέα μέλη, μαζί με τον Verdine το 1969, και εμπνεύστηκε το ύφος των Earth Wind & Fire από διάφορα μουσικά είδη, όπως funk, jazz, R & B και Latin, ενώ πρότυπα του ήταν ο Sly Stone και ο James Brown.

Οι Earth Wind & Fire, έχουν πουλήσει πάνω από 90 εκατομμύρια άλμπουμ σε όλο τον κόσμο, αρκετά από τα οποία έγιναν multiplatinum. Μεγαλύτερες επιτυχίες τους ήταν «Shining Star», το «Boogie Wonderland» και το «September». Το 2000, μπήκαν στο Rock and Roll Hall of Fame και έχουν κερδίσει έξι βραβεία Γκράμι. Σε λίγο καιρό, μάλιστα, το συγκρότημα θα τιμηθεί για τη συνολική προσφορά του μαζί τους Run-DMC και Herbie Hancock.

Earth Wind

Ο Maurice White γεννήθηκε στο Μέμφις στις 19 Δεκεμβρίου του 1941. Ήταν ο γιος γιατρού και εγγονός πιανίστα της honky-tonk μουσικής της Νέας Ορλεάνης. Μετακόμισε στο Σικάγο με την οικογένειά του και τραγούδησε gospel από τη νεαρή του ηλικία. Φοίτησε στο ωδείο και έγινε ντράμερ στην Chess Records, συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις του Muddy Waters και του Billy Stewart.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, έπαιξε στο Ramsay Lewis Trio, όπου έμαθε καλίμπα, το αφρικανικό μεταλλικό πιανάκι, που έγινε σημαντικό τμήμα της μουσικής των Earth Wind & Fire, στους οποίους ήταν τραγουδιστής, έπαιζε μπάσο και κρουστά.

Οι επιτυχίες του συγκροτήματος άρχισαν το 1973, όταν βρισκόταν στην αποκορύφωση της η χορευτική μουσική και η ντίσκο. Οι εμφανίσεις τους περιλάμβαναν και δυναμική σκηνική παρουσία, με μηχανήματα ομίχλης, πολύχρωμα φώτα και γυαλιστερά κοστούμια.

Καθ’ όλη τη δεκαετία του ’70 ο White έκανε επίσης καριέρα ως παραγωγός, σε συνεργασία με διάφορους τραγουδιστές και συγκροτήματα, ενώ το 1985 κυκλοφόρησε σόλο άλμπουμ που έκανε επιτυχία με μια διασκευή του Stand by Me, του Ben E. King

Ο White έλεγε πως ήθελε η μουσική των Earth Wind & Fire να εμπνεύσει τους νέους να πιστεύουν στον εαυτό τους και όχι μόνο να διασκεδάζουν. «Ζούμε σε μια αρνητική κοινωνία» είχε πει σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του στο Newsweek, για το μέγεθος της επιτυχίας της μπάντας. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν την ομορφιά και την αγάπη. Εγώ βλέπω τη μουσική μας σαν φάρμακο».