Το Σάββατο ξεκίνησα να πάω στο θέατρο  “Βαφείο- Λάκης Καραλής”. Το έργο που θα παρακολουθούσα είναι “Το Σύνδρομο της Εύας”. Το κρύο δεν σήκωνε αστεία αλλά, ατρόμητη όπως είμαι, ντύθηκα και έχοντας βρεθεί και παλαιότερα στον χώρο του “Βαφείου” ήξερα ότι παράγοντας αυτός δεν θα με επηρέαζε καθόλου.

Έφτασα πιο νωρίς, κατέβηκα γρήγορα- γρήγορα  στο φουαγέ όπου η ζεστή ατμόσφαιρα με κύκλωσε σαν μια ζεστή αγκαλιά. Θεωρώ ότι το θέατρο “Βαφείο” είναι ένας από τους πιο όμορφους θεατρικούς χώρους της Αθήνας.  Καθώς περιμένεις να χτυπήσει το τρίτο κουδούνι, η φαντασία σου τρέχει από τις υπέροχες εικόνες που κοσμούν τους τοίχους. Σας προτρέπω όταν βρεθείτε εκεί να αφεθείτε στο ταξίδι στον χρόνο που σας παρουσιάζει μέσα από διάφορα σκηνικά και εικόνες όπως προ είπα.

Η ώρα κύλησε γρήγορα, το φουαγέ γέμισε θεατές που περίμεναν να ξεκινήσει η παράσταση. Το τρίτο κουδούνι χτύπησε.

Η παράσταση ξεκίνησε.

Στην αίθουσα του θεάτρου τα καθίσματα είναι πολύ κοντά στην κεντρική σκηνή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βιώνει ο θεατής το έργο δυναμικά.

“Το σύνδρομο της Εύας” είναι ένα πολύ έξυπνο έργο. Παρουσιάζει το πραγματικό πρόσωπο της διασημότητας  μέσα από την ιστορία της Εύας μιας άσημης  κοπέλας που έχει βάλει στόχο να φτάσει ψηλά, ακόμα και αν πρέπει να “πατήσει” πάνω στην  συνείδηση της .

Με περίτεχνο τρόπο ο Κώστας Δελακούρας σκηνοθετεί το απίθανο κείμενο της Άννας Ετιαρίδου. Οι διάλογοι είναι καταιγιστικοί, κάθε προσωπικότητα παίζει τον μοναδικό δικό της ρόλο, το αποτέλεσμα άρτιο.

Με μάγεψαν τα κουστούμια. Τα φορέματα που φόρεσαν οι ηθοποιοί. Και εδώ να αποκαλύψω ένα κομμάτι ενός διαλόγου.

Η Άννα Ετιαρίδου, υποδύεται την επί σειρά ετών βασίλισσα του θεάτρου μια καταξιωμένη επαγγελματία . Αναφέρει σε κάποιον διάλογο… “Όλοι νομίζουν ότι ο ηθοποιός είναι φώτα, είναι λάμψη, όμορφα ρούχα και δόξα. Δεν βλέπει κανένας την κούραση και την ‘’κατάθλιψη’’ (δική μου παρέμβαση)” γιατί πολύ απλά ο δρόμος αυτός αν τον ακολουθήσεις πιστά, σε κάνει μια ακούραστη μηχανή χωρίς ζωή. Σε κάνει έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να ηρεμήσει μια μέρα σπίτι του, έτσι απλά να διαβάσει ένα βιβλίο να χαλαρώσει χωρίς να χτυπήσει το τηλέφωνο, χωρίς κάποιος να χτυπήσει την πόρτα”.

Στο δια ταύτα. Θα δείτε μια παράσταση γεμάτη από σκηνές με νόημα. Θα δείτε το ‘’φαινόμενο’’ Εύα να πλησιάζει μια διάσημη ηθοποιό, μια ενδυματολόγο , έναν θεατρικό συγγραφέα και ένα κριτικό θεάτρου ώστε να εισχωρήσει στον κόσμο του θεάματος. Στον κόσμο που θεωρεί η ίδια ότι θα την κάνει διάσημη, πλούσια και ευτυχισμένη. Είναι όμως έτσι τελικά;

Πρόκειται για μια κωμωδία που κρύβει πολύ πόνο στα σπάργανα της. Περνάει στον θεατή πολλά μηνύματα για τον ‘’λαμπερό’’ κόσμο της showbiz  που φυσικά εμείς οι απλοί θνητοί δεν γνωρίζουμε.

Δεν ένιωσα καθόλου κούραση παρά την διάρκεια της παράστασης. Θα πρέπει να δώσω ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όλους τους ηθοποιούς που ακούραστα έβγαλαν το έργο. Έφυγα γεμάτη εικόνες από τις υπέροχες  ερμηνείες, από το κείμενο που δεν έκανε καθόλου κοιλιά, από τις εναλλαγές των σκηνών που ήταν στρωτές και όπως πρέπει ώστε να μη δημιουργείτε χάος στο μυαλό του θεατή.

Είναι μια αξιόλογη παράσταση, δυο αξιόλογων καλλιτεχνών. Όλο το κάστ ήταν φανταστικό χωρίς καμιά υπερβολή. Είναι μια παράσταση που θα έβλεπα ξανά.

Συγχαρητήρια με την ευχή να παιχτεί για πολύ καιρό, και όχι μόνο στην Αθήνα.

 

Ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο: Άννα Ετιαρίδου
Σκηνοθεσία: Κώστας Δελακούρας
Ερμηνεύουν: Άννα Ετιαρίδου, Σοφία Ιωακειμίδη, Γιάννα Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Καρούζος, Ελένη Γιάχου και ο Κώστας Δελακούρας
Φωτισμοί-Ηχοληψία: Σάββας Σουρμελίδης
Φωτογραφίες: Μάνος Γεωργίου – Νάντια Γεωργιάδου
Βίντεο: Πέτρος Κιοσές
Επικοινωνία: Δώρα Μαυρομάτη
Παραγωγή: Ομάδα “Πλάνη”

Διάρκεια παράστασης: 140΄

Θέατρο “Βαφείο – Λάκης Καραλής”

Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115

Τηλ. 2103425637