arkas

Γράφει ο Σπύρος Πλουμίδης

Μεγάλη αγάπη για τον Αρκά έχουν αποκτήσει οι Ελληνες πολιτικοί τον τελευταίο χρόνο με αποτέλεσμα ο πιο γνωστός έλληνας δημιουργός κόμικς να βρίσκεται σχεδόν σε ημερησία διάταξη στο στόμα των εθνοπατέρων στη Βουλή.

Η δουλειά του Αρκά είναι γνωστή σε όλους. Από την δεκαετία του 1980 βρίσκεται στο προσκήνιο με τα πανέξυπνα σκίτσα του και τα βιβλία με τους ήρωές του γίνονται ανάρπαστα. Προσωπικά θεωρώ τον Αρκά, τον οποίο κανείς δεν ξέρει ως φυσικό πρόσωπο, τον πιο έξυπνο έλληνα.

Χιούμορ που σπάει κόκκαλα, πικρές αλήθειες, θανατηφόρες ατάκες που σε αφήνουν κάγκελο, βλάσφημος, πιπεράτος, με καυστικά φιλοσοφικά ερωτήματα.

Τον τελευταίο χρόνο φαίνεται ότι τον μάθανε και οι Ελληνες βουλευτές και τα σκίτσα του γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τα κόμματα, κυρίως της αντιπολίτευσης. Πρέπει να έχουν κατατεθεί στα πρακτικά της Βουλής πάνω από 20 σκίτσα του. Ευτυχώς για τους υπαλλήλους της Βουλής γιατί σπάει λίγο τη μονοτονία τους.

Ο Αρκάς όμως και η δουλειά του είναι πάνω από κόμματα, πάνω από αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους. Απευθύνεται μόνο σε σκεπτόμενους πολίτες, ευτυχώς είναι πολλοί και δεν χωράει στα σακάκια και τις γραβάτες των “σωτήρων” του Έθνους…

Καλό είναι λοιπόν να τον αφήσουν στην ησυχία του, ώστε να συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα.

Να μας κάνει να γελάμε πικρά, να μας προβληματίζει, να μας κάνει να σκεφτόμαστε. Ο Αρκάς ανήκει στον λαό του και αυτός σίγουρα δεν είναι κάποιος κομματικός στρατός.

Και στην τελική, κύριοι της Βουλής, τον Αρκά τον ρωτήσατε;