Είναι περίοδοι στη ζωή μας όπου νοιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή. Θέλουμε να αλλάξει η ζωή μας, να γίνει πιο ενδιαφέρουσα, πιο χαρούμενη, πιο συνταρακτική…

Γιατί είναι εύκολο να γίνει  βαρετή, οι άνθρωποι έχουμε την τάση να βολευόμαστε μέσα στη γλυκιά και απατηλή ασφάλεια της ρουτίνας…

Όπως όταν έρχεται η άνοιξη και δεν βλέπουμε την ώρα να πετάξουμε τα βαριά χειμωνιάτικα ρούχα και να αφεθούμε στο χάδι του ήλιου, έτσι είναι φορές που θέλουμε να πετάξουμε από πάνω μας κάθε τι που μας βαραίνει και να νοιώσουμε πιο ανάλαφροι.

Συχνά η αλλαγή εποχής αναζωογονεί και το αίσθημα μιας γενικότερης αλλαγής στη ζωή.

Συνήθως το πρώτο που κάνουμε είναι  να αλλάξουμε το περιβάλλον μας. Πετάμε παλιά και χιλιοφορεμένα ρούχα, παπούτσια, αλλάζουμε εμφάνιση, διακόσμηση, μετακομίζουμε, μπορεί να αλλάξουμε και δουλειά. Το μικροσύμπαν μας αλλάζει εικόνα. Περιμένουμε να νοιώσουμε εκείνο το ανατρεπτικό συναίσθημα που θα μας συγκλονίσει αλλά δε νοιώθουμε την ικανοποίηση που περιμέναμε. Οι αλλαγές φαίνεται δεν είναι αρκετές. Συχνά επιμένουμε να τροποποιούμε την εικόνα μας ξανά και ξανά. Ξοδεύουμε χρήματα, χρόνο ενέργεια σ΄αυτό το σκοπό.  Κάποιοι μένουν και επιμένουν καθηλωμένοι σε αυτό το στάδιο για όλη τους τη ζωή.

Κάποιοι από εμάς κάνουμε ένα βήμα παραπέρα.

Αλλάζουμε τους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρούμε. Μπορεί να πάρουμε διαζύγιο, να αφήσουμε μια σχέση,  να κάνουμε καινούριους φίλους. Πολύ σημαντικές αποφάσεις αλλάζουν άρδην τη ζωή μας, προσφέρουν καινούριες συγκινήσεις, ανοίγουν τους ορίζοντές μας. Σ΄αυτό το σημείο μπορεί να φανούμε τυχεροί και να γνωρίσουμε καλούς ανθρώπους, αλλά συνήθως επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Φερόμενοι με τον ίδιο τρόπο όπως και παλιά, έχουμε περισσότερες πιθανότητες  να προσεγγίσουμε τους ίδιους τύπους ανθρώπων που μας ταλαιπωρούσαν μέχρι τώρα, παρά κάτι διαφορετικό. Το αποκορύφωμα σ΄αυτήν την περίπτωση είναι να τα ξαναφτιάξεις με τον-ην πρώην σου, ή ακόμη χειρότερα να ξαναπαντρευτείς τον ίδιο άνδρα ή γυναίκα. Μη γελάτε, γίνονται κι αυτά.

Σ΄αυτό το στάδιο οι περισσότεροι κατεβαίνουν από το τρένο και ζούνε την υπόλοιπη ζωή τους φαινομενικά ικανοποιημένοι που έφθασαν έως εδώ. Οι αλλαγές είναι όντως μεγάλες και συνταρακτικές. Αλλά τι περίεργο! Ελάχιστοι συνεχίζουν να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι από την τροπή που πήραν τα πράγματα. Αν τους παρακολουθήσεις θα δεις ότι εξακολουθούν να είναι θυμωμένοι και γκρινιάρηδες.

Είναι δύσκολο να πετύχεις  τις μεγάλες αλλαγές αλλάζοντας την εικόνα των πραγμάτων ή τα πρόσωπα. Η μεγάλη αλλαγή έρχεται όταν αλλάζει ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα.

Όταν τίποτα απ’ όσα έκανες δεν σου έδωσε την ικανοποίηση που ήθελες είναι καιρός να αλλάξεις και να δεις με άλλο τρόπο πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις. Είναι καιρός να προβληματιστείς γιατί επιλέγεις να λύνεις τα θέματά σου ξανά και ξανά με τον ίδιο αποτυχημένο τρόπο. Δοκίμασε μια άλλη τακτική, κοίταξε από μια άλλη οπτική γωνία, άνοιξε μια πόρτα που ποτέ δεν είχες σκεφθεί να ανοίξεις μέχρι τώρα, πάρε έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που ακολουθούσες μέχρι τώρα.

Τόλμησε να σκεφθείς  διαφορετικά.  Σταμάτα να είσαι δέσμιος του γνωστού και του πρέπει, γίνε περίεργος, εξερεύνησε άγνωστες περιοχές.

Πέταξε στερεότυπα, συμπεριφορές που είναι αδιέξοδες, γίνε λιγότερο καταναλωτικός – δεν φέρνει ευτυχία η κατανάλωση- .

Τότε θα ανακαλύψεις θαυμαστές δυνάμεις, θα δεις να ανοίγονται μπροστά σου καινούριοι ορίζοντες, άπειρες δυνατότητες, ένας θαυμαστός καινούριος κόσμος, όπου δεν έχεις την ανάγκη να είσαι δεμένος στο άρμα κανενός. Είσαι ο ίδιος εξερευνητής και αρχηγός.

Ο κόσμος αυτός είναι για τους λίγους τους τολμηρούς που θα απαγκιστρωθούν από την ασφάλεια του γνωστού και θα ρισκάρουν σ’ ένα άγνωστο περιβάλλον.

Είναι για εκείνους που τολμούν ακόμη να ονειρεύονται έναν καλύτερο άνθρωπο κι  έναν καλύτερο κόσμο για όλους μας.

Ελισάβετ Καλερίδου