kairos

Γράφει η Κεραμιδόγατα

Από μικρό παιδί είχα ένα χούι, να βλέπω το δελτίο καιρού! Όταν τα άλλα παιδάκια Σάββατο βράδυ περίμεναν πώς και πώς την ελληνική ταινία μετά τις ειδήσεις, εγώ περίμενα τον Καιρό…

Και να που τα χρόνια πέρασαν, συνήθειες ήρθαν και έφυγαν αλλά μια επιμένει ακόμα να εκθέτει διαχρονικά την αδυναμία μου, το μετεωρολογικό δελτίο.

Έχω ακούσει όλ’ αυτά τα χρόνια πολλές κοροϊδίες:

-«Γιατί τέτοιο κόλλημα με τον καιρό; Θα πας για χόρτα; Θα απλώσεις τραχανά; Θα βγεις για ψάρεμα;».

-«Ναι ρε, θα βγω για ψάρεμα, τι ζόρι τραβάτε;»…

Εννοείται έχω εκσυγχρονιστεί ως προς τις πηγές ενημέρωσής μου για τα καιρικά φαινόμενα. Ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής μπαίνω στο Ίντερνετ. Πάει ο γλυκός μου Αρνιακός, δεν στοιχειώνει πια τις μετεωρολογικές μου προσδοκίες. Όχι, όχι, αυτά τελείωσαν, αποτελούν τελετουργίες του παρελθόντος. Τώρα ενημερώνομαι από εξειδικευμένο site και μάλιστα με αναλυτική εβδομαδιαία πρόγνωση, όχι αστεία! Το καλύτερό μου είναι τα κουτάκια συμβόλων με κοκοφοίνικες που γέρνουν (ή πιο βαρετά τα γνωστά σε όλους μας μποφόρ), ήλιους, νιφάδες, αφρικανική σκόνη, μέχρι και αιμοβόρους κώνωπες να μας προειδοποιούν για ανήσυχους ύπνους.

Ωστόσο πολλές φορές η αγάπη μου δοκιμάστηκε, όμως όχι δεν λυγίζω, δεν ρίχνω νερό στο κρασί μου, είμαι βράχος ακλόνητος. Παρόλες τις δύσκολες στιγμές, παρόλες τις αντιφάσεις και τα σφάλματα. Κι ας έχω πολλάκις προδοθεί απ’ τους μετεωρολόγους. Κι ας έχω ντυθεί σαν το κρεμμύδι και έχω άθελά μου παραπληροφορήσει την υπόλοιπη οικογένεια για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα… που δεν ήρθαν ποτέ. Κι ας έχω λιώσει απ’ τη ζέστη στο μέτρο αφού «αύριο ο χειμώνας θα κάνει αισθητή την παρουσία του» κι εγώ δεν θέλω να με βρει απροετοίμαστη…

Βέβαια η πιο δύσκολη στιγμή είναι όταν πρέπει να “λογοδοτήσω” σε συγγενείς και φίλους για λάθος πληροφορίες και ατυχείς προγνώσεις (ναι, με παίρνουν τηλέφωνο για τη μετεωρολογική τους ενημέρωση). Όλοι μου “ζητάνε τα ρέστα” όταν ο καιρός κάνει τα δικά του, σαν ξαναμμένος έφηβος που καθόλου δεν γουστάρει ρε παιδί μου να είναι συνεπής. Σε ποιον να δώσει λογαριασμό; Ό,τι θέλει κάνει. Και εντέλει ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΕΓΩ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.

Τότε αρχίζουν τα σχόλια για το site και τους μετεωρολόγους που το ενημερώνουν… Εγώ υπεραμύνομαι: «Τι να σου κάνει και ο φτωχός πλην τίμιος μετεωρολόγος; Δεν είναι θεός» ψελλίζω προσπαθώντας να διασκεδάσω τις εντυπώσεις.

Όμως σήμερα το πρωί ο ουρανός ήταν μολύβι έτοιμο να πέσει στα κεφάλια μας απ’ το βάρος. Το χθεσινό δελτίο έκανε λόγο για παροδικές καταιγίδες και σποραδικές βροχές. Σήκωσα το φρύδι μου με το ύφος του νικητή, έβαλα τις γαλότσες μου, φόρεσα τη νιτσεράδα μου και άρπαξα την ομπρέλα βγαίνοντας απ’ το σπίτι. Απόλυτα προετοιμασμένη μήπως βρέξει. Αν βρέξει. Κι αν δεν βρέξει θα χιονίσει… που λέει και ο θυμόσοφος λαός μας.