Γράφει η Άννα Παχή

Δυο άντρες, εφτά γυναίκες. Αναμνήσεις, συναισθήματα, φόβοι κι ελπίδες με φόντο τον έρωτα και τις διαφορές των δυο φύλων. Αυτός είναι ο καμβάς του έργου του Άρτουρ Σνίτσλερ που ανεβαίνει φέτος στο θέατρο «Αλκμήνη».

Ο Ανατόλ, «πετά» από αγκαλιά σε αγκαλιά και συζητά για τις ερωμένες του με τον καλό φίλο και παρατηρητή των περιπετειών του, Μαξ. Οι δυο τους, συνομιλούν πότε ως ώριμοι άντρες και πότε ως σκανταλιάρικα παιδιά, για τις σχέσεις και τις γυναίκες. Θέλουν να φανούν έμπειροι, σοφοί, “καταφερτζήδες”, όμως τελικά, απομένουν “μικροί”,  “λίγοι” απέναντι στη Γυναίκα. Οι σχέσεις έχουν ημερομηνία λήξης κι εκείνο που μένει είναι μια θύμηση, λιγότερο ή περισσότερο μακρινή, πάντοτε τρυφερή, που κρύβει μέσα της τη θλίψη της προσωρινότητάς της. «Η μάχη των φύλων» έγκειται σε αυτήν ακριβώς την προσωρινότητα.

Ο Λευτέρης Βασιλάκης αποδίδει άψογα την ανασφάλεια,  την επιθυμία του Ανατόλ για επικράτηση, καθώς και την –τελικά – ευάλωτη φύση του. Ο ήρωας του προσπαθεί να κυριαρχήσει σε ένα παιχνίδι από την αρχή χαμένο, ίσως επειδή λείπει η ενδοσκόπηση και η παραδοχή, ή ίσως, επειδή απλά η συναισθηματική ανωριμότητα είναι υπεράνω όλων τελικά.

Ο Πέρης Μιχαηλίδης, ως Μαξ, ένας άνθρωπος χορτάτος από τη ζωή, που αρκείται στην παρατήρηση και την “κρίση” της ζωής του φίλου του, είναι ένας παρηκμασμένος bon viveur που ξέρει ότι «πάλιωσε πια». Μέσα από τις περιπέτειες του Ανατόλ εξακολουθεί να συμμετέχει στο παιχνίδι του έρωτα, προσπαθώντας να εξισορροπήσει  την αποχή του από το παιχνίδι, με αποστάγματα σοφίας από τις εμπειρίες του.

Η Τζούλη Σούμα, μέσα από τους εφτά διαφορετικούς ρόλους που ενσαρκώνει, αποδίδει τη Γυναικεία Φύση στο σύνολό της (σχεδόν, καθώς η γυναικεία φύση είναι απεριόριστη…).  Αλλάζει με ευκολία από ρομαντική δεσποινίς σε παντρεμένη αστή, από τρυφερή σύντροφος σε μοιραία γυναίκα και κάθε φορά σε πείθει, τόσο που απορείς πως τα καταφέρνει. Προφανώς είναι απλά θέμα ταλέντου, κι εκείνη το έχει.

Η παράσταση, στο σύνολό της έχει πολλές αναγνώσεις. Το θέμα της εξάλλου, ο Έρωτας, αυτός ο τύραννος, αφορά όλους. Σίγουρα θα δείτε πράγματα από τη δική σας ζωή, στη σκηνή του «Αλκμήνη». Σίγουρα θα διασκεδάσετε με τις προσπάθειες των ηρώων για επικράτηση και οπωσδήποτε θα σκεφθείτε λίγο βαθύτερα το όλο θέμα του Έρωτα και της Αγάπης. Να πάτε.

Το έργο παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30 στο θέατρο «Αλκμήνη».
Παίζουν:
Μαξ: Πέρης Μιχαηλίδης
Οι εφτά γυναίκες του έργου: Τζούλη Σούμα
Ανατόλ: Λευτέρης Βασιλάκης

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Βούρος
Μετάφραση Επιλόγου: Γιάννης Καλιφατίδης
Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Γιάννης Βούρος
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού
Βοηθός σκηνοθέτη: Τζωρτζίνα Κώνστα
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Τσιρίκος
Μακιγιάζ: Βαγγέλης Θώδος
Φωτογραφίες: Olsi Mane
Teaser&Trailer: Άλκης Σδούγκος- ArtProductions
Επικοινωνία: Τζίνα Φουντουλάκη

 

Θέατρο «Αλκμήνη», Αλκμήνης 8, Γκάζι

Τηλέφωνο: 210-3428651

Διάρκεια: 90 λεπτά

Τιμές: κανονικό: 12, φοιτητικό/συνταξιούχων: 10, ανέργων: 5