Της Άννας Παχή

Η Αγγέλα, όπως τόσα κορίτσια πριν από αυτήν, εμφανίζεται στο κατώφλι της οικίας Παππά για να αναλάβει χρέη υπηρέτριας, αντικαθιστώντας την προκάτοχό της που αυτοκτόνησε. Την ίδια στιγμή εισέρχεται στον μικρόκοσμο των “υπηρετριών” όπως η ίδια. Κορίτσια – γυναίκες που μεγάλωσαν πρόωρα, έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης, χλεύης. Είδαν τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται ή να συνθλίβονται, προσπάθησαν να το παλέψουν, ή απλά, έσκυψαν το κεφάλι.

Το θεατρικό έργο του Γιώργου Σεβαστίκογλου ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Altera Pars, προσφέροντας στους θεατές μια ρεαλιστική ματιά πάνω στην εξουσία – και την έλλειψή της – στις καταστάσεις που δημιουργεί η ανάγκη, στον αγώνα του ατόμου να επιβιώσει. Τα μηνύματα πολλά και πολλαπλής ανάγνωσης. Η “υπηρέτρια”, μονίμως ξένη ανάμεσα σε ξένους έχει μια διάσταση τραγικά επίκαιρη. Απομόνωση, έλλειψη επικοινωνίας, συνεννόησης, κι ένας απέλπιδος αγώνας για καλύτερη ζωή, όλα ζωντανεύουν από τους εξαιρετικούς ηθοποιούς που σκηνοθετεί με δεξιοτεχνία ο Πέτρος Νάκος.

Πρόκειται για ιδιαίτερα προσεγμένη παράσταση, που όσο περνά η ώρα σε παρασύρει εντός της, να αγωνιάς μαζί με τους ήρωές της, να ελπίζεις, να γελάς και να υποφέρεις μαζί τους. Η «Αγγέλα» δεν είναι χαρούμενο έργο. Δεν κινείται στο ροζ σύννεφο μιας απατηλής αισιοδοξίας. Ζωντανεύει ολοκάθαρα τους μηχανισμούς εκείνους που προσπαθούν και συνήθως καταφέρνουν να υποτάξουν τους αδύναμους, τους χωρίς αντιστάσεις αλλά ακόμη κι όσους διατηρούν διαθέσεις και ικανότητες αντίστασης. Οι χαρακτήρες καθημερινοί, αναγνωρίσιμοι, ο καθένας δίνει τον δικό του αγώνα.

Γιατί να το δείτε; Επειδή κάποια από όσα διαδραματίζονται στη σκηνή, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας τα ζήσατε, τα νιώσατε κι εσείς. Επειδή το να βουλιάζουμε σε επιφανειακή “πλάκα” δεν είναι πλέον αρκετό. Κι επειδή, όταν βλέπεις μπροστά σου πράγματα που σε πνίγουν, μπορείς – εάν το θες – να βρείς πιο εύκολα τον τρόπο να απαλλαγείς από αυτά.

Συντελεστές: 

Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος

Σκηνικά: Altera Pars

Επιμέλεια σκηνικού: Σάββας Πασχαλίδης

Κοστούμια: Δέσποινα Κολοκοτσά

Πρωτότυπη μουσική της παράστασης: Ελένη Λομβάρδου

Φωτισμοί: Πέτρος Νάκος

Επιμέλεια Κίνησης: Ελβίρα Μπαρτζώκα

Μουσική επιμέλεια: Πέτρος Νάκος – Αγγελική Κοντού

Κατασκευή αξεσουάρ: Μελανία Μπαλτσίδου

Διανομή: 

Αγγέλα: Αγγελική Κοντού

Λάμπρος: Παύλος Εμμανουηλίδης

Στράτος: Πέτρος Νάκος

Γεωργία: Έλενα Καστανά

Άννα: Στέλλα Κωνσταντάτου

Φανή: Μελανία Μπαλτσίδου

Νέρα: Κυριακή Στούρου

Μένιος: Γιάννης Ανδρουλακάκης

Κα Παπά: Στέλλα Κωνσταντάτου

Γκαρσόνι: Θάνος Κώτσης

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Σάββατο και Κυριακή στις 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 15€ Κανονικό -12€ Φοιτητικό – 8€ (Ομαδικό/Άνεργοι/Α.Μ.Ε.Α)

 Θέατρο «Altera Pars»

Μεγάλου Αλεξάνδρου 123 – Βοτανικός

Τηλ. Επικοινωνίας : 210 34 10 011