«Λίγο ακόμα/ θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν΄ ανθίζουν/ τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο/ τη θάλασσα να κυματίζει/ Λίγο ακόμα/ Να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα…».

Από τους υπέροχους αυτούς στίχους του Γιώργου Σεφέρη συνοδεύεται το νέο βίντεο του υπουργείου Πολιτισμού με αφορμή την επανέναρξη, τη Δευτέρα 18 Μαΐου, της λειτουργίας όλων των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, οι οποίοι παρέμεναν κλειστοί λόγω κορωνοϊού.

Στις 18 Μαΐου οι αρχαιολογικοί χώροι μας υποδέχονται ξανά.

Οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι είναι η πρώτη κατηγορία των πολιτιστικών δομών που θα επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας για να ακολουθήσουν, την 1η Ιουνίου οι θερινοί κινηματογράφοι, στις 15 Ιουνίου τα Μουσεία και στις 15 Ιουλίου οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αρκετές από τις οποίες, μάλιστα, όπως έχει ανακοινώσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη θα φιλοξενηθούν και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Σε όλες τις πολιτιστικές δομές, πάντως, θα τηρούνται αυστηρά υγειονομικά μέτρα, όπως διατήρηση αποστάσεων μεταξύ των επισκεπτών, χρήση αντισηπτικών αλλά και καθημερινός αντιμικροβιακός καθαρισμός προκειμένου να προστατευθούν επισκέπτες αλλά και εργαζόμενοι.

Το βίντεο αποτελεί μία σύντομη αλλά χαρακτηριστική εικονική περιήγηση στους μεγαλύτερους και σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους πατρίδας μας. Από την Ακρόπολη, την Ρωμαϊκή Αγορά, τον Κεραμεικό και τον Ναό του Ποσειδώνα μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο και τους Δελφούς κι από την Πέλλα και την Αμφίπολη μέχρι τη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, το αρχαίο Θέατρο Φιλίππων και τη Δήλο…