mongolian

Οι κινητές βιβλιοθήκες καθιερώθηκαν σε περιοχές, στις οποίες οι κάτοικοι δεν είχαν πρόσβαση στην πόλη. Σήμερα, την εποχή του Διαδικτύου, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα, και όχι μόνο σε χώρες του τρίτου κόσμου.

Αυτές οι βιβλιοθήκες είναι πάνω σε κάθε είδος όχημα. Φορτηγά, τρίκυκλα, ποδήλατα, βάρκες, ακόμα και καμήλες, επιστρατεύονται για να φτάσει το βιβλίο σε όσους διψούν για μάθηση.

Μία από τις πρώτες κινητές βιβλιοθήκες δημιουργήθηκε το 1857 στην Αγγλία, πάνω σε κάρο που το τραβούσαν άλογα. Στην αρχή, πήγαινε μόνο σε οκτώ χωριά. Ένα χρόνο αργότερα, εμφανίσθηκε και δεύτερη παρόμοια και οι κινητές βιβλιοθήκες πολλαπλασιάστηκαν, σύντομα, στο νησί.

Μάλιστα, αυτές οι πρωτότυπες και ευρηματικές βιβλιοθήκες, έχουν και τη δική τους εθνική εορτή στην Αμερική. Χορηγός είναι η Αμερικάνικη Ένωση Βιβλιοθηκών και καθιερώθηκε, για να τιμήσει τις κινητές βιβλιοθήκες και την αφοσίωσή τους στις απομακρυσμένες κοινότητες.

Η ιστοσελίδα Tree Hugger επέλεξε εννέα χαρακτηριστικές κινητές βιβλιοθήκες από όλο τον κόσμο, οι οποίες φέρνουν καθημερινά τους ανθρώπους, πιο κοντά στα βιβλία.

Το ποδήλατο στο Πόρτλαντ

Η αποστολή αυτού του ποδηλάτου-βιβλιοθήκης είναι η παροχή βιβλίων σε άστεγους στο Πόρτλαντ. Η καλλιτέχνιδα Laura Moulton, γυρίζει την πόλη για να βρει τα κατάλληλα σημεία. Δίνει τα βιβλία σε όσους είναι γραμμένοι στον κατάλογο της και τους αφήνει περιθώριο μια εβδομάδα, για να τα διαβάσουν. Στην αρχή ήταν μόνη της, αλλά από το 2011 υπάρχει μια ομάδα επτά ατόμων, που κάνει αυτή τη δουλειά.

«Πες μια ιστορία» στην Πορτογαλία

Αυτό το χαριτωμένο φωτεινό μπλε βαν γυρίζει τη Λισαβόνα και έχει στα ράφια του βιβλία κλασσικής πορτογαλικής λογοτεχνίας, που έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά και ισπανικά. Το «Πες μια ιστορία», όπως ονομάζεται αυτή η κινητή βιβλιοθήκη, είναι ένας τρόπος για να προωθηθεί η πορτογαλική κουλτούρα και ο κόσμος να έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στην τοπική λογοτεχνία με τη μετάφραση σημαντικών τίτλων.

«Ilbibliomotocarro» στην Ιταλία

italia

Μετά από 42 χρόνια διδασκαλίας, ο Antonio La Cava αγόρασε ένα μεταχειρισμένο φορτηγό και το τροποποίησε για να στεγάσει 700 βιβλία. Ταξιδεύει την ιταλική ύπαιθρο με το φορτηγό που μοιάζει σαν τα παλιά παγωτατζίδικα. Στο ταξίδι του κάνει οκτώ στάσεις και διανύει περισσότερα από 400 χιλιόμετρα την εβδομάδα, ενώ δίνει τα βιβλία δωρεάν.

«Beep Beep Books» στις Φιλιππίνες

«Beep Beep Books» είναι μια κινητή βιβλιοθήκη, η οποία προσφέρει βιβλία στα παιδιά σε περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές. Το φωτεινό πολύχρωμο παλιό λεωφορείο, διαθέτει νέα και μεταχειρισμένα βιβλία και προσπαθεί να βοηθήσει τις σχολικές βιβλιοθήκες να λειτουργήσουν και πάλι.

Το τρίκυκλο στην Τζακάρτα

Ο Nuradi Indra Wijaya οδηγεί μοτοσικλέτα-βιβλιοθήκη σε έξι χωριά κάθε εβδομάδα και παίρνει παραγγελίες για τα βιβλία που θέλουν μικροί και μεγάλοι. Στη συνέχεια, τα παίρνει από το μικρό βιβλιοπωλείο του στη πόλη και τα παραδίδει. Και το έργο του θεωρείται σημαντικό, καθώς πριν από μερικά χρόνια μια κοινότητα του ζήτησε βιβλία σχετικά με τη βελτίωση των φυτών και της βιολογικής γεωργίας. Από τότε που τα προμηθεύτηκε, οι αγρότες σταμάτησαν τη χρήση χημικών λιπασμάτων και βελτίωσαν την παραγωγή τους.

Καμήλα-βιβλιοθήκη στη Μογγολία


Η μογγολική παιδική κινητή βιβλιοθήκη, βρίσκεται πάνω σε μια καμήλα και φέρνει βιβλία για τα παιδιά των νομάδων σε απομονωμένα χωριά και τις περιοχές της ερήμου Γκόμπι. Οι περισσότερες βιβλιοθήκες της χώρας μετατράπηκαν σε τράπεζες πριν από δεκαετίες, μειώνοντας την πρόσβαση σε βιβλία, στις απομακρυσμένες περιοχές. Η βιβλιοθήκη-καμήλα έχει ταξιδέψει 80.000 χιλιόμετρα, μέσα από κάθε επαρχία της χώρας, τα τελευταία 20 χρόνια!

Πλωτή βιβλιοθήκη στη Μινεσότα

Η πλωτή βιβλιοθήκη είναι μια ξύλινη κατασκευή, με πλάτος 2,5 μέτρα, εφοδιασμένη με περίπου 80 τίτλους βιβλίων. Τα βιβλία βρίσκονται σε όλες τις πλευρές του σκάφους, προστατευμένα από αδιάβροχα καλύμματα. Η βιβλιοθήκη μπορεί να προσεγγιστεί από άλλα σκάφη, όπως κανό, θαλάσσια ποδήλατα και καγιάκ, στη λίμνη Σίνταρ.

Βιβλιοθήκη-λεωφορείο στη Νέα Ορλεάνη

Η Laurence Copel είχε αρχικά ένα τρίκυκλο-βιβλιοθήκη για να προσφέρει βιβλία στα παιδιά γύρω από την 9η περιφέρεια, στην Νέα Ορλεάνη. Τώρα, έχει πάρει ένα κίτρινο φορτηγό, με την ελπίδα να να δώσει στα παιδιά πρόσβαση σε ακόμη περισσότερα βιβλία.

Βιβλιοθήκη στάση λεωφορείου

Αυτή η βιβλιοθήκη είναι σταθερή, αλλά βοηθά εκείνους που περιμένουν για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Υπάρχουν περίπου 47 βιβλιοθήκες σε στάσεις λεωφορείων στην Μπογκοτά και σε άλλες πόλεις της Κολομβίας. Είναι στελεχωμένες από εθελοντές και η αποστολή τους είναι απλή. Να προσφέρουν μόρφωση στους κατοίκους. Οι εθελοντές, είναι διαθέσιμοι να προτείνουν βιβλία σε κάθε ενδιαφερόμενο, αλλά και να βοηθήσουν τα παιδιά στις σχολικές εργασίες τους.

Πηγή: Snoopit24