Ο μύθος του Ερυσίχθονα: Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

 Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Δημήτρης Τσιάμης

Κάθε Παρ./Σάβ./Κυρ. έως 19/2/2023

BIOS exploring urban culture

Πειραιώς 84, Αθήνα

Τηλ. 21 0342 5335

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τσιάμης και οι συνεργάτιδες του μεταγράφουν το μύθο του Ερυσίχθονα- τον πρώτο μύθο με οικολογικό μήνυμα, στην ιστορία της ανθρωπότητας – και παρουσιάζουν μία περφόρμανς για τις ολέθριες συνέπειες της ανθρώπινης αλαζονείας και της από-ιεροποίησης της Φύσης.

Ο Ερυσίχθων για να χτίσει το νέο του παλάτι κόβει όλα τα δέντρα του άλσους της Δήμητρας ακόμη και το αγαπημένο Ιερό Δέντρο της θεάς. Η Δήμητρα τον τιμωρεί με ακόρεστη πείνα. Ο Ερυσίχθων τρώει τα πάντα, όμως τίποτα δεν μπορεί να χορτάσει την πείνα του. Όταν πια δεν του έχει μείνει κάτι άλλο, τρώει τις ίδιες του τις σάρκες.

Στην παράσταση Axis MundiΤο Τελευταίο Δέντρο, o μύθος του Ερυσίχθονα παρουσιάζεται με βάση τους κώδικες που έχει αναπτύξει η ομάδα PER THEATER FORMANCE κατά την πολυετή έρευνα της πάνω στις σχέσεις τελετουργίας και παραστατικών τεχνών. Η παράσταση ενσωματώνει πληροφορίες και στοιχεία από την αρχέγονη σχέση των ανθρώπων με τα δάση, από τα Ιερά δέντρα της παγκόσμιας μυθολογίας, καθώς και από τις πρακτικές δεντρολατρείας των αρχαίων πολιτισμών και τα τελετουργικά που τις συνόδευαν (προσφορές, εκστατικούς χορούς, επικλήσεις)

Από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και σήμερα το δέντρο βρίσκεται στο κέντρο πολλών θρησκευτικών λατρειών. Το «Κοσμικό Δέντρο» ή αλλιώς το «Δέντρο της Ζωής» αποτελεί τον άξονα πάνω στον οποίο στηρίζεται ο κόσμος (Axis Mundi). Από τα αρχαία ιερά δέντρα όμως μέχρι τη μαζική καταστροφή των δασών και την κλιματική κρίση έχει μεσολαβήσει ένας πολιτισμός ολέθριος για το περιβάλλον. Η παράσταση διαπραγματεύεται τις προϋποθέσεις συνέχισης της ζωής πάνω στα συντρίμμια ενός πολιτισμού που απέρχεται, με βάση τη συνεργατική συμβίωση ανθρώπου και φύσης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Δραματουργία/Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τσιάμης

Κοστούμια/Σκηνικά: Νίκη Ψυχογιού

Σχεδιασμός Φωτισμού: Εβίνα Βασιλακοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Χατζημαρινάκη

Φωτογραφίες: Κωστής Καλλιβρετάκης

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: Εταιρία Θεάτρου PER THEATER FORMANCE

 Ερμηνεύουν (αλφαβητικά) : Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Αλίκη Στενού, Δημήτρης Τσιάμης.

Πληροφορίες Παράστασης

Παραστάσεις:   Από Παρασκευή 20 Ιανουαρίου έως Κυριακή 19 Φεβρουαρίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00

Κυριακή στις 20:00

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 12€

Μειωμένο: 8€

Διάρκεια παράστασης:  75’

Προπώληση εισιτηρίων :Viva.gr

https://www.viva.gr/tickets/theater/axis-mundi-to-teleutaio-dentro/