“Τα πάντα σ’ αυτή τη ζωή έχουν να κάνουν με το να είσαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή! Το σύμπαν θα σου φέρει άπειρες ευκαιρίες! Πρέπει πραγματικά να πιστέψεις ότι πριν φτάσεις εδώ, το σύμπαν ακόμα κι όταν εσύ κοιμάσαι, συνωμοτεί για να σου δώσει κάτι που θα σ’ απογειώσει! Το θέμα είναι να είσαι ανοιχτός για να πάρεις αυτό το κάτι!”

Carlos Santana

Γράφει ο Γιάννης Σκυλλάς

Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από ένα πετυχημένο άνθρωπο, καλλιτέχνη, μουσικό και ακτιβιστή που ονομάζεται Carlos Santana! Έγινε ένας από τους πρωτεργάτες του Latin Rock στηριζόμενος βέβαια στο πηγαίο ταλέντο του και την αποφασιστικότητά του. Και βέβαια ήταν την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος: Στο Woodstock!

Από κει ουσιαστικά μπαίνουν οι βάσεις για μια μεγάλη καριέρα η οποία μετράει πάνω από 50 χρόνια! Και να φανταστεί κανείς ότι οι Santana δεν ήταν να παίξουν στο Woodstock. Το γκρουπ δεν είχε καλά-καλά κυκλοφορήσει κανένα άλμπουμ μέχρι τον Αύγουστο του 1969 που έλαβε μέρος στο φεστιβάλ. Ο Bill Graham όμως, ο καταπληκτικός αυτός promoter του φεστιβάλ ήταν θαυμαστής του γκρουπ και επέμεινε να τους κλείσει να παίξουν. Ο ίδιος ο Santana έχει δηλώσει ότι ήταν σαν όνειρο που έβγαινε αληθινό το ότι θα μοιραζόταν το stage με κάποια από τα ινδάλματά του, όπως ο Sly Stone και φυσικά ο Jimi Hendrix.

“Αυτό που έμαθα από το Woodstock ήταν ότι οι άνθρωποι ήταν διψασμένοι να ζουν και να υπάρχουν έξω από Θρησκείες και Πολιτικές πεποιθήσεις” θα πει σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις του.

Η καριέρα του, βγαλμένη από τα παραμύθια. Από μικρό παιδί που άρχισε να παίζει κιθάρα είχε σαν πρότυπά του μεγάλους κιθαρίστες του blues όπως ο B.B.King και ο Ottis Rush. Μετά τη εφηβεία είχε πάλι την τύχη με το μέρος του, αφού μετακόμισε στο San Francisco των 60’s, μια πόλη με τρομερά καλλιτεχνική ενέργεια εκείνη την εποχή, όπου έγινε βασικό μέρος της ανερχόμενης ψυχεδελικής ροκ σκηνής.

Με το latin rock στυλ του έγινε γνωστός σ’ ένα ευρύτερο, κοινό παρόλο που η μουσική του δεν θεωρούνταν εμπορική, και έκανε πολλά hits όπως το Evil Ways, το Oye Como Va και τη διασκευή του τραγουδιού Black magic woman των Fleetwood Mac. Έχει ηχογραφήσει πάνω από 40 δίσκους συμπεριλαμβανομένου και του Lp “Supernatural” του 1999, που του χάρισε 8 βραβεία Grammy από τα 10 που έχει λάβει συνολικά!

Το 2003,το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε τον Κάρλος Σαντάνα στο #20 της λίστας με τους 100 μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.

Είναι ένας από τους μουσικούς ήρωες μου και τον συστήνω σαν άκουσμα σε όλους τους μουσικόφιλους που δεν τον έχουν ανακαλύψει ακόμα ή δεν τον έχουν ψάξει σε βάθος!

Ο Carlos Santana συνεχίζει ακόμη και σήμερα στα 74 του να ηχογραφεί, να συνεργάζεται με νεότερους καλλιτέχνες και να γεμίζει στάδια περιοδεύοντας ανά τον κόσμο με την ορχήστρα του.