Audience crying in movie theater

Δεν το λέμε εμείς, η επιστήμη το λέει και εμείς απλά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Η παρακολούθηση λέει, ενός δακρύβρεχτου φιλμ όπως το “notebook”, το “p.s I love you” ή όποια άλλα ταινία σας φέρνει σε συγκινησιακή φόρτιση τέλος πάντων, κάνει καλό στην υγεία!!!

Και αυτό γιατί βοηθά τους ανθρώπους να νιώσουν πιο ανθεκτικοί στον σωματικό πόνο αλλά και αν έρθουν πιο κοντά, καθώς απελευθερώνει στον εγκέφαλό τους τις ενδορφίνες.

Οι χημικές ουσίες αυτές, αποτελούν φυσικό παυσίπονο και ευνοούν την ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας.

Το ίδιο συμβαίνει και για τα μυθιστορήματα που είναι δραματικά και με αγωνία. Αυτό δικαιολογεί επίσης και το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν και ξαναβλέπουν αυτές τις ταινίες, πάνω από μια φορά, παρά το γεγονός ότι η κατάληψή τους είναι τραγική.

Πως το ανακάλυψαν αυτό οι επιστήμονες; Στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λοιπόν, με επικεφαλής τον
καθηγητή εξελικτικής ψυχολογίας Ρόμπεν Ντάνμπαρ, μελέτησαν δυο ομάδες 169 ατόμων η κάθε μια.

Στην πρώτη ομάδα έβαλαν να παρακολουθήσει τη δραματική ιστορία ενός άστεγου με τραγική παιδική ηλικία (σεξουαλική κακοποίηση, ναρκωτικά, φυλακή), ενώ η άλλη ομάδα έβλεπε δύο ντοκιμαντέρ φυσικής ιστορίας.

Όσοι είδαν την δραματική ταινία είχαν εκκρίνει περισσότερες ενδορφίνες και έτσι άντεχαν περισσότερο τον πόνο (μέση αύξηση αντοχής κατά 18%), ενώ όσοι είχαν δει τα ντοκιμαντέρ, εμφάνισαν μετά μικρότερη αντοχή στον πόνο (μέση μείωση σχεδόν 5%).

Ακόμη η πρώτη ομάδα ένοιωσε μεγαλύτερο συναισθηματικό δέσιμο σε σχέση με τη δεύτερα, αν και η ψυχική τους διάθεση είχε επηρεαστεί αρνητικά…

Οπότε από εδώ και μπρος όλοι το γυρνάμε στα μελό και στις κλαψούρες. Θα έρθουμε πιο κοντά (το ξέραμε βέβαια αυτό, δεν περιμέναμε την έρευνα να μας το πει…)